Για την online συνδεση των ταμειακων μηχανων με το TAXIS ενημερωθηκαν οι επαγγελματιες της περιοχης

Στην Ημερίδα της ΟΕΒΕΣ και του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης

Θεόδωρος Σαββάκης: «Χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών το 2020 για τους επιχειρηματίες»

 
Ημερίδα με θέμα: «Online Διασύνδεση Ταμειακών Μηχανών με το TAXIS – Υποχρεώσεις επιχειρήσεων – Συνέπειες – Κόστος εγκατάστασης», πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Νομού Ροδόπης και ο Σύλλογος Λογιστών Ροδόπης, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΕΒΕΣ στην Κομοτηνή με στόχο την κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των επαγγελματιών της περιοχής.
 
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οι ταμειακές μηχανές θα αποστέλλουν δεδομένα στο Taxis, με συχνότητα ανά λεπτό της ώρας, με απώτερο σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.
 
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην εν λόγω απόφαση, έως τις 6 Ιουνίου 2020, όλες οι ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί προκειμένου να συνδέονται με το Τaxis.
 
Στην απόφαση καθορίζονται παράλληλα οι προδιαγραφές προκειμένου κάθε εκδιδόμενη απόδειξη να φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, ο οποίος θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση έκδοσης κάθε απόδειξης.
 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τον ΦΠΑ που θα βεβαιώσει και θα εισπράξει ανά μήνα ή ανά τρίμηνο, όπως επίσης και θα υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον φόρο εισοδήματος.
 

Πιλοτικά θα εφαρμοσθεί το 2020 και πλήρως από το 2021

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών και εισηγητής του θέματος κ. Θεόδωρος Σαββάκης, σημείωσε πως το 2020 αποτελεί μια χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών σε σχέση με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τη φορολογική διοίκηση. «Η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, τα ηλεκτρονικά βιβλία, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, θα τρέξουν σε πιλοτική βάση μέσα στο 2020 και από το 2021 θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών.
 
Η νέα ρύθμιση, συνάδει με νέες υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα τον εφοδιασμό με νέες ταμειακές μηχανές που θα πληρούν τις προϋποθέσεις διασύνδεσης με την φορολογική διοίκηση και τα φορολογικά της συστήματά. Ακόμη, θα επέλθει τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων και ηλεκτρονική τιμολόγηση. «Τα τιμολόγια, τα χειρόγραφα και αυτά που εκδίδονται μέσω υπολογιστή, παύουν πλέον να εκδίδονται κατά αυτόν τον τρόπο και θα αποστέλλονται απευθείας στον λήπτη, κάτι που θα συμβεί σταδιακά μέσα στο 2020», επεσήμανε ο κ. Σαββάκης.
 

Το πλήρες κόστος των αλλαγών καλούνται να καλύψουν οι επιχειρηματίες

 
Αναφορικά με τα κόστη, ο ίδιος τόνισε πως μέχρι στιγμής προβλέπεται να επιβαρυνθούν εξολοκλήρου οι επιχειρήσεις με φορείς και επιμελητήρια να φέρουν την ελπίδα μελλοντικής κάλυψης κάποιων εξ αυτών από το κράτος. «Εμείς ως ομοσπονδία αλλά και οι φορείς των επιμελητηρίων ευελπιστούμε κάποιο κόστος να αναληφθεί από το δημόσιο», ήταν τα λόγια του ίδιου.
 
Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρηματίες, ο κ. Σαββάκης ανέφερε πως αυτό έγκειται στην οργανωτική δομή και στο πώς θέλει η επιχείρηση να οργανωθεί και να φτιάξει τις υποχρεώσεις της. «Αν θέλει κάποιος να πάρει μια απλή τιμολογιέρα, το κόστος ανέρχεται γύρω στα 500 ευρώ. Αν θέλει να πάρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το κόστος μπορεί να ανέλθει μέχρι και 3.000 ευρώ, ανάλογα με τις δομές, την υποδομή και το μέγεθος της επιχείρησης» είπε καταληκτικά ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.