Για θεσπιση διεθνους επιστημονικου βραβειο «Δημοκριτος» βαζει πλωρη το Επιμελητηριο Ξανθης

Ζητά τη συστράτευση όλων των φορέων της Θράκης

Τη θέσπιση ενός διεθνούς βραβείου με την επωνυμία «Δημόκριτος», που θα απονέμεται σε ετήσια βάση στον κορυφαίο επιστήμονα των φυσικών επιστημών του κόσμου, επιχειρεί το Επιμελητήριο Ξάνθης, που υιοθέτησε την σχετική πρόταση του Ξανθιώτη επιχειρηματία κ. Στέλιου Αρσενίου.
 
Η απόφαση για την εκκίνηση των απαραίτητων διαδικασιών, ελήφθη  ομόφωνα από τον πρόεδρο και τα 21 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, παρουσία του κ. Αρσενίου ο οποίος και κλήθηκε να παρουσιάσει την ιδέα, η οποία περιλαμβάνει την απονομή του βραβείου από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εμπρός», ο κ. Αρσενίου έκανε λόγο για ένα δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο εγχείρημα, για να συμπληρώσει αιτιολογώντας την πρότασή του πως «το Επιμελητήριό μας έχει σαν έμβλημα τον Δημόκριτο. Τον πένταθλο Αβδηρίτη φιλόσοφο, θεμελιωτή της ατομικής θεωρίας. Των Φυσικών Επιστημών γενικότερα, όπως αποδέχεται το σύνολο των κατοίκων του πλανήτη μας. Διατείνομαι πως θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε από εδώ την γενέτειρα γη του Δημόκριτου να αναληφθούν πρωτοβουλίες ανάλογες του κύρους, του μεγαλείου,  της ακτινοβολίας του. Το επιμελητήριό μας να τραβήξει μπροστά. Θα συνταχθούν μαζί μας στην πορεία οι Πρυτανικές αρχές του Δ.Π.Θ. , ο Δήμος Αβδήρων, το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα. Θα βρούμε συμπαραστάτες στην Ομογένεια». 

Στέλιος Μωραΐτης «Ευκαιρία ανάδειξης του ευρύτερου πλούτους της Θράκης και της Ελλάδας» 

Τα  όσα διημείφθησαν στην εν λόγω συνεδρίαση καθώς και την πρόθεση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «ΠτΘ» και ο πρόεδρος του κ. Στέλιος Μωραΐτης  ο οποίος  μίλησε για μία μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης του ευρύτερου πλούτου της περιοχής, της Θράκης, και της Ελλάδας γενικότερα, σε ιστορικό, πολιτιστικό, επιστημονικό ακόμα και φυσιολατρικό επίπεδο.
 

Όπως εξήγησε ο ίδιος ήδη έχουν γίνει κρούσεις στα υπόλοιπα επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για κοινή συστράτευση προς τη θέσπιση του βραβείου, ενώ όπως σημείωσε από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η προσπάθεια ενεργοποίησης και συστράτευσης όλων των φορέων, μεταξύ των οποίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο δήμος Αβδήρων και ο δήμος Ξάνθης, τα αρμόδια υπουργεία, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις και ιδρύματα του τόπου μας αλλά και της ομογένειας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.