Για πρωτη φορα στην Ελλαδα το Συνεδριο Νεοελληνιστων των Βαλκανικων χωρων

Το 4ο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Κομοτηνή

Στο 4ο Συνέδριο Νεοελληνιστών των Βαλκανικών χωρών με θέμα «Ελληνισμός και Βαλκάνια – αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός (1453 – 2019), που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 22 – 24 Νοεμβρίου 2019 θα συμμετάσχει ο Δήμος Κομοτηνής, μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Το 4ο Συνέδριο των νεοελληνιστών των βαλκανικών χωρών, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποσκοπεί στην προώθηση της σύσφιξης των δεσμών και της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνιστών στις βαλκανικές χώρες.
 
Πάνω από 170 σύνεδροι θα έρθουν στην Κομοτηνή και για 3, τουλάχιστον, ημέρες θα έχουν την ευκαιρία μέσω του πολιτιστικού προγράμματος του Συνεδρίου να γνωρίσουν την πόλη και την γύρω περιοχή. Στόχος της  Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου είναι να παράσχει υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου ανακοινώσεις αλλά και άψογη διοργάνωση και φιλοξενία καθώς και προβολή της πόλης που θα κάνει τους συμμετέχοντες να επιστρέψουν στο μέλλον στην Κομοτηνή ως τουρίστες ιδιωτικά.
 
Όπως ανέφερε ο Γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Θανάσης Κούγκουλος, το αίτημα συνδέεται με την ευρύτερη αντίληψή τους για αγαστές σχέσεις πόλης και πανεπιστημίου, σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών θεμάτων, όπως ακριβώς συμβαίνει με το μεταπτυχιακό για την Τοπική ιστορία του τμήματος, και στο οποίο θεραπεύονται διάφορες πτυχές της τοπικής επιστήμης που συνδέονται με την τοπική ιστορία της περιοχής αλλά και της ευρύτερης Θράκης.
 
Ο όρος νεοελληνιστές αφορά κυρίως τους ανθρώπους που διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό εκτός Ελλάδας, και στο οποίο θα συμμετάσχουν σύνεδροι από 16 χώρες, τόσο από τη Βαλκανική όσο και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
 
«Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Κομοτηνή, γιατί για πρώτη φορά οργανώνεται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και από Περιφερειακό πανεπιστήμιο» σημείωσε ο κ. Κούγκουλος για να προσθέσει όμως πως το ΔΠΘ, σε σχέση με τα Βαλκάνια, κατέχει μια κεντρική θέση, με τους συνέδρους να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της περιοχής.
 
Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να στηρίξει το Συνέδριο με 3.000 ευρώ, που θα καλύψει μέρος του κόστους φιλοξενίας των συνέδρων και μέρος της εκτύπωσης του υλικού του συνεδρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.