Για προστασια της ζωης

Εδώ και δύο χρόνια στο Υφανταί λειτουργεί βιοτεχνία αναγόμωσης και συναρμολόγησης πυροσβεστήρων και ένα από τα μοναδικά κέντρα επανελέγχου φιαλών σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο. Στο τιμόνι της ο Νίκος Στεργίου και όπως ο ίδιος δηλώνει είναι η μοναδική επιχείρηση η οποία εκτός από την ευθύνη της συντήρησης των πυροσβεστήρων μπορεί να κάνει και έλεγχο φιαλών πυροσβεστήρων χαμηλής πίεσης.

Ο Νίκος Στεργίου ξεκίνησε το 1992 δίπλα στον αείμνηστο Στράτο Κανακίδη στην επιχείρηση Κανακίδου Δήμητρα. Μετά το θάνατο του Στράτου Κανακίδη συνέχισε να εργάζεται συνεργαζόμενος με τον πατέρα Χριστόδουλο Κανακίδη μετά το θάνατο του οποίου και όπως ο ίδιος λέει με πάρα πολλές δυσκολίες κράτησε την επιχείρηση με την Δήμητρα Κανακίδου, η οποία ακόμα και σήμερα αποτελεί την ψυχή της.


«Η πρώτη δουλειά μας ήταν στα τενεκετζίδικα σαν λευκοσιδηρουργοί. Συγχρόνως ασχολούμαστε και με επισκευές ζυγαριών και συντηρήσεις πυροσβεστήρων, φυσικά με πολύ πενιχρά μέσα και συγκεκριμένα με αυτά που διέθετε τότε σε όλη την Ελλάδα το εμπόριο. Η ζήτηση τότε για πυροσβεστήρες ήταν ελάχιστη. Με την αλλαγή όμως των δεδομένων της αγοράς αποφασίσαμε να παρατήσουμε τη λευκοσιδηρουργία, γιατί εκβιομηχανίστηκε και δεν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό, οι ζυγαριές ήταν επάγγελμα καλό, αλλά με την είσοδο της ηλεκτρονικής αυτοματοποιήθηκαν και αυτές. Από την άλλη όμως αυξήθηκε η ζήτηση των πυροσβεστήρων και έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο επάγγελμα», τονίζει ο κ. Στεργίου. Ο ίδιος ειδικεύτηκε στο αντικείμενο παρακολουθώντας σεμινάρια, γιατί το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν διδάσκεται απλά το μαθαίνεις εμπειρικά. «Για να τιμήσουμε τους παππούδες κρατήσαμε τις ζυγαριές σαν δεύτερη δουλειά. Βέβαια δεν μπαίνουμε στη διαδικασία του ανταγωνισμού αλλά είμαστε οι μοναδικοί στην Κομοτηνή που επισκευάζουμε ζυγαριές και φυσικά πουλάμε».

Πυροσβεστήρες

Η επιχείρηση πουλά πυροσβεστήρες όλων των ειδών. «Εμπορευόμαστε προϊόντα μεγάλων οίκων καθώς και εταιρειών άριστης ποιότητας . Περιορίσαμε τους προμηθευτές μας για να μπορούμε να τους ελέγχουμε καλύτερα και για να έχουμε μόνο προϊόντα πρώτης ποιότητας γιατί μιλάμε για συστήματα τα οποία σώζουν τη ζωή». Η επιχείρηση ασχολείται με το εμπόριο, την τοποθέτηση πυροσβεστήρων και πυροσβεστικών συστημάτων και όπως είναι φυσικό και με τη συντήρησή τους. Όλοι οι πυροσβεστήρες έχουν εγγύηση ενός χρόνου, με την πάροδο του οποίου πρέπει να συντηρούνται, δηλαδή να ελέγχονται και να αναγομώνονται αν χρειαστεί, και αυτό γίνεται στη βιοτεχνία του κ. Στεργίου από έμπειρο προσωπικό εκπαιδευμένο. Επίσης η βιοτεχνία λειτουργεί και ως κέντρο επανελέγχου.

Κέντρο επανελέγχου

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 68 αναγνωρισμένα από το κράτος κέντρα επανελέγχου φιαλών τα οποία είναι επιφορτισμένα βάσει του κανονισμού λειτουργίας τους και της κρατικής άδειας που διαθέτουν, να έχουν την ευθύνη του σώματος του πυροσβεστήρα, δηλαδή της φιάλης. «Τα κέντρα επανελέγχου είναι δύο κατηγοριών, αφενός χαμηλών πιέσεων, όπως το δικό μας, και η δεύτερη κατηγορία είναι υψηλών πιέσεων που αφορούν στη βιομηχανία». Τα Κέντρα επανελέγχου εποπτεύονται από το κράτος σε τακτά διαστήματα και με αιφνίδιους ελέγχους από αρμόδια όργανα.

«Η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτά αφορά στην εξέταση της συσκευής της τήρησης των προδιαγραφών. Για παράδειγμα πυροσβεστήρες που έχει περάσει δεκαετία από την ημέρα που κατασκευάστηκαν απαγορεύεται να ξαναγεμιστούν και να βγουν στην αγορά, αλλά πρέπει να περάσουν από υδραυλική δοκιμή. Στο Κέντρο Επανελέγχου και με βάση τα διεθνή στάνταρ πρεσάρει το συγκεκριμένο πυροσβεστήρα και αν αντέξει τις πιέσεις επαναπληρούται και ξαναβγαίνει στην αγορά. Επίσης πυροσβεστήρας που έχει σκουριά, είτε είναι εσωτερική είτε εξωτερική, πρέπει να περάσει από το Κέντρο Επανελέγχου, όπως και στην περίπτωση που είναι χτυπημένος, ή είναι παλιάς τεχνολογίας. Υπάρχουν περιπτώσεις στην αγορά που γεμίζουν πυροσβεστήρες χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο. Αυτό δεν είναι μόνο παράνομο, αλλά τίθεται σε κίνδυνο και η ζωή των ανθρώπων».

Το Κέντρο Επανελέγχου στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει αποσύρει από την αγορά της ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας 3500 πυροσβεστήρες. Να σημειωθεί ότι ο πυροσβεστήρας που κρίνεται ακατάλληλος πρέπει να καταστραφεί. Με ένα παράδειγμα ο κ. Στεργίου δείχνει την αναγκαιότητα του ελέγχου πυροσβεστήρων. «Στην Ιτέα πήγε κάποιος σε ένα Κέντρο Επανελέγχου πυροσβεστήρων. Ο υπεύθυνος του είπε ότι δεν γεμίζει, αλλά δεν τον έβαλε να υπογράψει. Ο άνθρωπος πήρε τον πυροσβεστήρα πήγε να τον πατήσει, σκάει και του κόβει την καρωτίδα και τον σκοτώνει. Και από εδώ και πέρα θα έχουμε συχνά τέτοια φαινόμενα, γιατί έχουν γεράσει οι πυροσβεστήρες της αγοράς».

Πυροσβεστήρες υψηλής και χαμηλής πιέσεως

«Για να λειτουργήσει ένας πυροσβεστήρας εκτός από το κατασβεστικό υλικό το οποίο πρέπει να πρεσαρισθεί με ένα προωθητικό αέριο και στην περίπτωση των πυροσβεστήρων χαμηλής πίεσης είναι το άζωτο, το οποίο φθάνει τα 18 μπα που σημαίνει χαμηλή πίεση σε σχέση με ένα πυροσβεστήρα διοξειδίου ο οποίος φθάνει τα 65 και μπορεί 100 μπα. Επειδή στο Κέντρο Επανελέγχου του κ. Στεργίου οι πυροσβεστήρες υψηλής πιέσεως ή διοξειδίου του άνθρακος δεν πρεσάρονται συνεργάζονται με αναγνωρισμένο Κέντρο Επανελέγχου στην Αθήνα, το F.S.S. που καλύπτει τις υδραυλικές δοκιμές στους συγκεκριμένους πυροσβεστήρες

«Από το 1996 που έχουμε μπει στην διαδικασία δοκιμών έχουμε αποσύρει πάνω από 4.000 φιάλες πυροσβεστήρων διοξειδίου του άνθρακος. Αν θεωρήσουμε ότι ο πυροσβεστήρας χαμηλής πίεσης, έχει επικινδυνότητα 5% ή 10%, ο πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα έχει 100%, γεγονός που σημαίνει ότι αν σκάσει εκτός του ότι μπορεί να εκτοξευθεί και να κάνει τρομερές υλικές ζημιές, μπορεί να σκοτώσει και άνθρωπο. Και υπάρχουν πάμπολλες τέτοιες φιάλες στην αγορά. Σαν Κέντρο αν ο πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα δεν πληροί κάποιες προϋποθέσεις τον καταστρέφουμε μπροστά στον πελάτη»

Κατηγορίες πυροσβεστήρων

«Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες , οι πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης, οι πυροσβεστήρες αφρού και οι πυροσβεστήρες διοξειδίου. Τους χωρίζουμε σε στερεάς, υγράς και αέριας μορφής. Θα πρέπει να πούμε καταρχήν ότι υπάρχουν τεσσάρων ειδών κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, τη λεγόμενη Α, ανήκουν τα στέρεα καύσιμα, που σημαίνει ξύλα, πανιά, χαρτιά, λάστιχα. Στην Β΄ κατηγορία ανήκουν τα υγρά καύσιμα, βενζίνη και πετρέλαιο. Στην Γ΄ κατηγορία, την λεγόμενη C, είναι η κατηγορία των αερίων καυσίμων, μεταξύ των οποίων το υγραέριο. Και η Δ΄ κατηγορία, η λεγόμενη Ε, αφορά στη φωτιά που θα παρουσιαστεί σ’ ένα μηχάνημα που έχει 220 βολτ ρεύμα. Ανάλογα με τις φωτιές που σβήνει ο κάθε πυροσβεστήρας τους χωρίζουμε και τους πυροσβεστήρες σε κατηγορίες. Έτσι τους πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης, που είναι ικανοί να σβήσουν φωτιές A, B, C, E τους ονομάζουμε τύπου ΡΑ, αυτοί που είναι ικανοί να σβήσουν τις κατηγορίες B, C, E τους λέμε Ρ. Οι πυροσβεστήρες αφρού μπορούν να σβήσουν μόνο δύο κατηγορίες φωτιάς, τα στέρεα καύσιμα και τα υγρά καύσιμα, και όχι φωτιές που προκαλεί το ρεύμα, για αυτό πρέπει επάνω τους να αναγράφεται ότι απαγορεύεται να γίνεται χρήση πάνω στο ρεύμα. Οι πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να σβήσουν φωτιές κατηγορίσς B, C και Ε. Είναι ο μοναδικός πυροσβεστήρας που είναι ικανός να σβήσει μέχρι 10.000 βολτ ρεύμα χωρίς να μας χτυπήσει, είναι ο μοναδικός ο οποίος χρίζει αναγόμωσης κάθε χρόνο και τον έλεγχο μπορούν να τον κάνουν μόνο αυτοί που κάνουν συντηρήσεις πυροσβεστήρων. Ο αφρός αναγομώνεται κάθε δύο χρόνια και ελέγχεται κάθε χρόνο, ενώ η σκόνη πρέπει να ελέγχεται και πιθανά να αναγομώνεται κάθε χρόνο διότι είναι πιο επιρρεπής στις καιρικές συνθήκες και μπορεί να χαλάσει πολύ πιο εύκολα».

Χρησιμότητα πυροσβεστήρων

«Ο πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης είναι ευρείας καταναλώσεως, διότι σβήνει όλων των ειδών τις φωτιές με χαμηλό κόστος, ο αφρού αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες φωτιάς και δεν έχει ευρεία κατανάλωση στην αγορά, σβήνει καθαρά χωρίς να ξεραίνει σε αντίθεση με την σκόνη και δεν σβήνει φωτιές ρεύματος. Το διοξείδιο του άνθρακα έχει ένα μειονέκτημα ότι είναι το πιο ακριβό απ’ όλα αλλά τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά περισσότερα. Δεν λερώνει και δεν μας χτυπάει το ρεύμα, είναι δηλαδή ακίνδυνος εκτός αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολικές ποσότητες σε μικρό χώρο»

Πέρα από αυτές τις κατηγορίες φωτιάς υπάρχουν και άλλες πιο συγκεκριμένες, όπως η λεγόμενη Κ, που αφορά στα λάδια του τηγανίσματος, στα λάδια του μαγειρέματος. Είναι μια δύσκολη φωτιά, και κανένας πυροσβεστήρας δεν μπορεί να τη σβήσει, γιατί το λάδι αυτοαναφλέγεται και ο μόνος τρόπος για να σβήσει είναι να κατεβεί το σημείο βρασμού. Ένας πυροσβεστήρας που πιθανά να είχε αποτελέσματα ήτανε ο πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα, αλλά έχει περιορισμένη ποσότητα υλικού και δεν ξέρουμε στην παρούσα φάση αν θα είναι ικανός να ανεβάσει τόσο πολύ την θερμοκρασία που έχει φτάσει το λάδι για να την εξαφανίσει, και όταν θα τελειώσει ο πυροσβεστήρας επειδή θα υπάρχει πολύ μεγάλη θερμότητα στο τηγάνι θα ξαναπάρει το λάδι φωτιά. Σήμερα οι Γερμανοί έχουν εφεύρει ένα προϊόν το οποίο είναι παγκόσμια πατέντα και έχουμε την μοναδικότητα για τις συγκεκριμένες φωτιές. Υπάρχουν τρία κέρινα μπαλάκια σε μία συσκευασία η οποία διαρκεί εφ’ όρου ζωής, δε θέλει συντήρηση, αλλά να την έχουμε μακριά από υψηλή θερμοκρασία διότι τα κέρινα μπαλάκια θα λιώσουν και σε περίπτωση που πιάσει φωτιά το τηγάνι ή ην φριτέζα ρίχνουμε ένα μπαλάκι στην καιγόμενη επιφάνεια το οποίο απελευθερώνει τζελ που έχει την ικανότητα να αντιδρά χημικά με το καιόμενο λάδι και να σβήνει ακίνδυνα την φωτιά».

Νόμος και πυροσβεστήρες

Ο νόμος καθορίζει ότι απαραίτητα πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστήρες ειδικά στις οικοδομές. «Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στις οικοδομές γιατί δυστυχώς ο κόσμος έχει συσσωρευτεί σε αυτές. Πρώτο μας μέλημα στις οικοδομές είναι να μπει ένα πυροσβεστήρας οροφής στο λεβητοστάσιο, πάνω από τον λέβητα, που λειτουργεί αυτόματα όταν η θερμοκρασία θα υπερβεί τους 68ο βαθμούς ή σε απότομη αλλαγή 10ο βαθμών σ’ ένα λεπτό. Κατ’ επέκταση καλό είναι αν έχουμε την δυνατότητα σαν οικοδομή να έχουμε ένα πυροσβεστήρα σε κάθε όροφο για να καλύψουμε τα σπίτια μας. Επίσης πρέπει στις οικοδομές να υπάρχει φωτισμός ασφαλείας, που δεν είναι δαπανηρός, ώστε σε περίπτωση που πιάσει φωτιά στο δεύτερο όροφο, οι άνθρωποι από τον τρίτο και από τον τέταρτο όροφο να βλέπουν για να κατεβούν τις σκάλες. Στα σπίτια μας προτείνω να βάλουμε όλοι ένα πυροσβεστήρα διοξειδίου του άνθρακος, μικρό σε μέγεθος, για να είναι εύχρηστος από τις γυναίκες. Να σημειώσω ότι τους πυροσβεστήρες δεν τους αλλάζουμε μέρος, εκεί που θα αποφασίσουμε να τους βάλουμε θα είναι μονίμως εκεί, διότι περνώντας καθημερινά από τον χώρο τον οποίο ζούμε, είτε είναι εργασιακός χώρος, είτε είναι σπίτι, θα πρέπει όταν θα γίνει η φωτιά να πάμε ασυναίσθητα να πάρουμε τον πυροσβεστήρα. Ο χρόνος από την στιγμή που έχουμε το συμβάν μέχρι την ώρα που θα σκεφτούμε είναι πολύ λίγος. Επίσης πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ο πυροσβεστήρας δεν σβήνει πυρκαγιές αλλά είναι ένα μέσο πρώτων βοηθειών. Την φωτιά πρέπει να την σβήσουμε από την αρχή. Η θεωρία λέει ότι 68 δευτερόλεπτα είναι ικανά να θέσουν μια φωτιά εκτός ελέγχου, οπότε εμείς θα πρέπει να δράσουμε ακαριαία. Επίσης στις δημόσιος υπηρεσίες θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση, να γίνονται συντηρήσεις σωστές των πυροσβεστήρων, όπως και στα εργοστάσια»

Ενημέρωση του κοινού

Η εταιρεία επιτελεί και κοινωνικό έργο διοργανώνουμε επιδείξεις σε σχολεία, σε στρατιωτικές μονάδες χωρίς οικονομικό όφελος. «Έχουμε καλέσει και ήρθαν σχολεία στις εγκαταστάσεις μας και ενημερώθηκαν επιτόπου. Όταν πρόκειται να κάνουμε συντήρηση πυροσβεστήρων στα σχολεία παροτρύνουμε τους δασκάλους να έχουμε την ευκαιρία να γίνεται στο προαύλιο. Έχουμε κάνει επίδειξη πυροσβεστήρων στο στρατό., Δίνουμε την δυνατότητα στον κόσμο να μάθει γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να ξέρουν τι είναι πυροσβεστήρας και την σωστή του χρήση, γιατί στο απώτερο μέλλον θέλουμε να μην έχουμε λάθος χειρισμούς οι οποίο θα γυρίσουν μπούμερανγ».

Πιστοποίηση ISO

«Η εταιρεία μας είναι μια από τις λίγες πιστοποιημένες με ISO, ήδη κλείσαμε ένα χρόνο που είμαστε πιστοποιημένοι, και πρόσφατα περάσαμε και τον έλεγχο και πήραμε τα εύσημα από τους ελεγκτές που ήρθαν να μας ελέγξουν».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.