Για οριστικη λυση του ζητηματος της οικονομικης εξυγιανσης της Βιομηχανιας Φωσφορικων Λιπασματων

Έως τις 9 Δεκεμβρίου δόθηκε παράταση για οριστική λύση του ζητήματος της οικονομικής εξυγίανσης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), μετά από τη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των εργαζομένων στη ΒΦΛ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού Καβάλας Γιώργος Καλαντζής (ΝΔ) και Μιχάλης Τιμοσίδης (ΠΑΣΟΚ) μαζί με τους άλλους δυο βουλευτές της ΝΔ, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Δημήτρη Χριστοφιλογιάννη. Στα πλαίσια της συνάντησης ο υπουργός κ. Φώλιας ενημερώθηκε για το πρόβλημα της οικονομικής εξυγίανσης της ΒΦΛ από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζόμενων Γιώργο Τσιμενίδη.

Από πλευράς των εργαζόμενων της Βιομηχανίας συμμετείχαν τρία μέλη του Σωματείου Εργαζομένων της Βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Γιάννης Γουλελάς, ο οποίος μετέφερε σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ το κλίμα της συνάντησης αυτής. Ειδικότερα, ο κ. Γουλελάς τόνισε ότι η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων είναι έτοιμη να διαλυθεί λόγω του ότι «δεν έχουμε ρευστό για να πάρουμε πρώτες ύλες. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφημίσεις. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τύπους λιπασμάτων γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε πρώτες ύλες», ενώ υποστήριξε ότι ο κυριότερος λόγος είναι τα μέτρα εξυγίανσης, τα οποία έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και δεν ολοκληρώθηκαν με υπαιτιότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). «Η ΔΕΠΑ έκανε ένα πισωγύρισμα και ψάχναμε να βρούμε το λόγο πού έγινε αυτό. Σε συναντήσεις μας με τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ κ. Παπαγεωργίου -που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα- μας εξήγησαν ότι οι νομικοί σύμβουλοι ψάχνουν να βρουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα οικονομικά στοιχεία που έδωσε η εταιρεία. Εμείς σαν εργαζόμενοι το θεωρήσαμε απαράδεκτο διότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και τέσσερις μήνες. Επομένως, ήμασταν αναγκασμένοι να κατεβούμε στην Αθήνα για να λυθεί αυτό το ζήτημα με την παρέμβαση του υπουργού κ. Φώλια».

Την ικανοποίηση των εργαζομένων της ΒΦΛ από την δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια για οριστική λύση του ζητήματος της οικονομικής εξυγίανσης της Βιομηχανίας μετέφερε ο κ. Γουλελάς. Συγκεκριμένα, το σχέδιο θα προχωρήσει εντός της χρονικής παράτασης που δόθηκε έως τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ κατά τις επόμενες εβδομάδες θα συγκληθεί η γενική συνέλευση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και θα αποφασίσει τη μετοχοποίηση μέρους των οφειλών της ΒΦΛ προς την εταιρεία, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» και στις μεγαλομετόχους τράπεζες να προβούν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της βιομηχανίας. «Ο κ. Φώλιας μας είπε ότι δίνει παράταση για ένα μήνα έως τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ δεσμεύθηκε μέχρι αυτή την ημερομηνία να κάνει γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ όπου θα παρθεί η απόφαση για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων».

Έτοιμοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους δηλώνουν οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων δια στόματος του κ. Γουλελά – σε περίπτωση που δεν γίνει η προαναφερόμενη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ- για να υπερασπίσουν τα εργασιακά δικαιώματά τους. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας γιατί εδώ και δυο χρόνια είμαστε στους δρόμους με αποτέλεσμα να μην έχουμε βρει μέχρι σήμερα τη λύση στο θέμα της οικονομικής εξυγίανσης της ΒΦΛ».

Περίπου 1000 οικογένειες στο νομό Καβάλας κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο δεδομένου ότι η ΒΦΛ απασχολεί 450 άτομα (μόνιμο προσωπικό), 200 έκτακτους υπαλλήλους (κυλιόμενο ωράριο), περίπου 150 υπάλληλοι εργολαβίας, περίπου 120 οδηγούς φορτηγών.

Αποτυχία της «επιχείρησης» ενοποίησης εργοστασίων Φωσφορικών Λιπασμάτων

Κάνοντας αναδρομή στην ιστορία της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων αναφέρθηκε στην ενοποίηση των βιομηχανιών Ν. Καρβάλης και της Θεσσαλονίκης που έγινε κατά το έτος 2000, με απόφαση των μετόχων και της τότε κυβέρνησης. Όπως είναι γνωστό, η επιχείρηση ενοποίησης δεν πέτυχε διότι «δεν πάρθηκαν τα μέτρα τα οποία έπρεπε να παρθούν. Με λίγα λόγια, έπρεπε να συρρικνωθούν οι υπηρεσίες, να μην υπάρχουν οι μονάδες που υπολειτουργούν, έπρεπε σιγά-σιγά κάποια πράγματα να μπουν σε μια τάξη. Κάθε χρονιά που περνούσε μας πήγαινε πίσω».

Το 2005 η τότε νέα κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει λύση στο θέμα της ΒΦΛ, καθώς κινδύνευαν να κλείσουν και τα δυο εργοστάσια, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης.

«Φτάσαμε τελικά στο 2005 και η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να δει το θέμα αυτό για να δώσει λύση. Όπως πηγαίναμε, πολύ σύντομα θα έκλειναν και τα δυο εργοστάσια, και της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης». Η απόφαση των μετόχων από τις 10 Ιανουαρίου 2006 προέβλεπε το κλείσιμο του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και τη λειτουργία μόνο του εργοστασίου της Καβάλας. Στη συνέχεια έγινε ανατροπή αυτής της απόφασης, λόγω της αλλαγής φρουράς στο Υπουργείο Εργασίας με την αποχώρηση του υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου και την ανάληψη των υποχρεώσεων από τον κ. Τσιτουρίδη. «Στις 10 Ιανουαρίου 2006 πάρθηκε η απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός κ. Τσιτουρίδης άλλαξε την απόφαση. Επί ένα χρόνο οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη πληρωνόταν χωρίς να δουλεύουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ζημιές για την εταιρεία της τάξης των 50 εκατ. Αναγκάστηκε η εταιρεία να κάνει δάνεια. Έφτασε σε σημείο να έχει τεράστια χρέη προς τις τράπεζες και προς τη ΔΕΠΑ. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κ. Φώλια να τελειώνει το θέμα αυτό».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.