Για μια ανεξαρτητη Επαναστατικη Τεχνη

Αλλη μια εκδήλωση, εκτός Θράκης, θα λαμπρύνει τον εορτασμό για την παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, την Τρίτη 23 Μαρτίου στην Αθήνα. Αξίζει τον κόπο να βρεθεί κανείς εκεί ακόμη κι αν έως τώρα δεν το είχε προγραμματίσει.

Αφιέρωμα, λοιπόν, στον εορτασμό της ποίησης που αντιστέκεται, ως πρέπει, στη ζοφερή πραγματικότητα και προτείνει τρόπους να γίνει αυτή τουλάχιστον πιο υποφερτή. Της ποίησης που δίνει και δίνεται, που δονεί και δονείται σε κάθε έκρηξη βόμβας, σε κάθε σεισμό του παγκόσμιου θλιβερού αλληλοφαγώματος.

Συμμετέχουν οι διακεκριμένοι Κώστας Κρεμμύδας, Ευτύχης Μπιτσάκης, Αντρέας Παγουλάτος, Δημήτρης Παπαχρήστος, Χρύσα Προκοπάκη και τα περιοδικά «Μανδραγόρας», «Νέα Συντέλεια» και «Ουτοπία».

Οι ποιητές συνεχίζουν να αντιστέκονται

Η Οργανωτική Επιτροπή που αποτελείται από τους παραπάνω σημειώνει:

«Σε μια δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα με ολοζώντανη και δυναμική την παρουσίας των πολιτών όλου του κόσμου να διαδηλώνουν μαζικά την αντίθεσή τους στις επίθεση των ΗΠΑ, προχωρήσαμε πέρυσι στην οργάνωση ενός Αντιπολεμικού Μαραθώνιου, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2003 με τη συμμετοχή 60 δημιουργών από τους χώρους της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού, του θεάτρου, της θεωρίας.

Ενα χρόνο μετά, η αμερικάνικη κατοχή συνεχίζεται το ίδιο σκληρή και εγκληματική για το λαό του Ιράκ: δολοφονίες, συλλήψεις, θάνατοι αθώων πολιτών, ελλείψεις σε φαρμακεία και τρόφιμα, καταστροφές πόλεων και συλήσεις αρχαιολογικών θησαυρών. Μόλις προχτές εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη Βαγδάτη από επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ η Ευρώπη συγκλονίζεται από την εν ψυχρώ δολοφονία 200 ανθρώπων στη Μαδρίτη και το σοβαρό τραυματισμό χιλιάδων, στην καρδιά του σιδηροδρομικού σταθμού της Ατότσα.

Ενα χρόνο μετά τις μαζικές διαδηλώσεις, ενώνουμε τη φωνή μας για την ειρήνη με όλους τους λαούς της γης. Καταδικάζουμε κάθε μορφή τρομοκρατίας, την τυφλή βία που προκαλεί αποτροπιασμό ενώ οδηγεί στην ανακύκλωση του αίματος. Με το πρόσχημα των ενόχων, εξαπολύονται πόλεμοι, ποινικοποιούνται κινήματα τα λαϊκά κινήματα και περιορίζονται οι ατομικές ελευθερίες.

Με την πεποίθηση πως «η ποίηση είναι η αληθινή πνοή του ανθρώπου» και πως ο ποιητής οφείλει «να παλεύει ενάντια σε κάθε καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια στην καταπίεση της σκέψεις της απ΄ όποια θρησκεία, φιλοσοφία ή κοινωνικά δόγματα», τη φετινή ημέρα της Παγκόσμιας Ποίησης επιλέγουμε να την αφιερώσουμε στα 80 χρόνια από την εμφάνιση του υπερρεαλισμού και του σουρεαλιστικού Μανιφέστου, ενός από τα πλέον επαναστατικά κινήματα στο χώρο της ποίησης και την τέχνης, που πρωταγωνίστησε όχι μόνο στα καλλιτεχνικά ζητήματα, αλλά συνδέθηκε με κοινωνικές ομάδες και επεδίωξε ανατροπές, κινητοποιώντας τις ζωτικές δυνάμεις της φαντασίας, του έρωτα και της ζωής. Ενώνουμε τη φωνή μας με το λόγο της ποίησης και της μουσικής για να ξαναβάλουμε την ποίηση στη ζωή μας, σύμφωνα με τη θέση των υπερρεαλιστών, καθώς εξακολουθεί, όπως και τότε, να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για μια περισσότερο ανθρώπινη ζωή με ελευθερία, αξιοπρέπεια και επαναστατική επαγρύπνηση.

Η προσπάθειά μας για την οργάνωση της εκδήλωσης της Τρίτης 23ης Μαρτίου 2004 και ώρα 19:30, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης βρισκόταν σε εξέλιξη όταν ζήσαμε το σοκ από αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη εις βάρος αθώων πολιτών κάθε ηλικίας . Εκφράζουμε την οδύνη και τη συμπάθεια μας απέναντι στον ισπανικό λαό και ως συμμετοχή στο πένθος του αφιερώνουμε τη βραδιά στην Ισπανία.

Η ποίηση εξακολουθεί να αντιστέκεται: «Είμεθα όλοι εντός του μέλλοντός μας» άλλωστε, όπως μας βεβαιώνει ο Ανδρέας Εμπειρίκος».

Δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα».

Να σημειωθεί ότι στην παραπάνω εκδήλωση συμμετέχουν και αναγιγνώσκουν ποίηση και οι ποιητές Έκτωρ Κακναβάτος, Γιάννης Δάλλας, Σταύρος Μίχας κ.α., καθώς και οι ηθοποιοί Γιάννης Μπέζος και Εύα Κοταμανίδου, με την πολύτιμη συνδρομή των καλλιτεχνών Νένας Βενετσάνου, Καλλιόπης Βέττα, Ηλία Λιούγκου, Κρίστης Στασινοπούλου κ.α.

Επιμέλεια: Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.