Για κοινωνικη ενταξη αθιγγανων 105 δις

Πάνω σε δύο άξονες κινείται το πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των αθιγγάνων, ύψους 105,6 δις δρχ. για όλη την Ελλάδα, στο οποίο καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους 14 Δήμοι της Περιφέρειας Α,Μ-Θ. Η προσωρινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης ακόμη και για τους διερχόμενους πληθυσμούς, η βελτίωση των υφισταμένων οικισμών και η δημιουργία νέων, η εκπαίδευση, η απασχόληση και η έκφραση σε πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο ενισχύονται για κοινωνικές ομάδες που ζουν ανάμεσά μας αλλά σε σαφώς δυσμενέστερες συνθήκες από εμάς.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιφέρεια σύσκεψη για την κοινωνική ένταξη των αθιγγάνων, με τη συμμετοχή του γ.γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Άρη Παπαδόπουλου, των προέδρων των ΤΕΚΔ της Περιφέρειας και της τριμελούς Επιτροπής της Περιφέρειας. Το πρόγραμμα της ένταξης, όπως μετέφερε ο περιφερειάρχης «στοχεύει στη δημιουργία ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για στέγαση, διαβίωση και απασχόληση των Ελλήνων πολιτών τσιγγάνων». Η οικονομική ενίσχυση προέρχεται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και είναι της τάξης των 105,6 δις δρχ. για όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα αφορά δύο άξονες: «Ο πρώτος σχετίζεται με έργα υποδομής σε υφιστάμενους ή σε νέους οικισμούς. Οι υποδομές αφορούν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, την κοινωνική φροντίδα, την εκπαίδευση.

Ο δεύτερος αφορά την εκπαίδευση, την απασχόληση, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες»
.

Φορείς υλοποίησης είναι οι Δήμοι που φιλοξενούν τσιγγάνους. Για την περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι 14 και καλούνται να καταρτίσουν προγράμματα για την οριστική λύση των προβλημάτων ανθρώπων με διαφορετική οικονομική δραστηριότητα και υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής.

Ο κάθε Δήμος καλείται να υποβάλλει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως υπάρχει μία φάση για προένταξη δράσεων με συμμετοχή 12 από τους 14 Δήμους. «Έχει να κάνει με τη δημιουργία στοιχειωδών υποδομών σε οικισμούς, ούτως ώστε να τοποθετηθούν εκεί προσωρινά λυμένα. Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε και είναι της τάξης του 1,4 δις δρχ.» μετέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι στην περιφέρεια οι Δήμοι δεν προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς, αναγνωρίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις όπως στο Δήμο Κομοτηνής υπήρχαν συγκεκριμένα προβλήματα (ανεύρεσης οικοπέδων). Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι Δήμοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Το επόμενο βήμα είναι να συσταθούν ομάδες στελεχών σε κάθε Δήμο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Ο πρώτος άξονας χωρίζεται σε 4 μέτρα. Το πρώτο αφορά στη δημιουργία νέων οικισμών, το δεύτερο τη βελτίωση των υφισταμένων οικισμών, το τρίτο την κοινωνική φροντίδα και τη δημιουργία δικτύων υποδομών και το τέταρτο την οργάνωση υποδομών σε διερχόμενους πληθυσμούς.

Ο δεύτερος άξονας είναι της τάξης των 45 δις δρχ. και περιλαμβάνει δύο μέτρα.

Προκειμένου για τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος συγκροτήθηκε Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης Διυπουργική. Ανάμεσα στους Δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι και των Σαπών, όπου εκκρεμεί η παραχώρηση του χώρου από το Τμήμα Πολιτικής Γης.

Στη Χρυσούπολη εκτελούνται μελέτες, και η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε κάπως καλό δρόμο.

Ευρωπαϊκή δράση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Μετά την επικοινωνία του με τους προέδρους των ΤΕΔΚ για το θέμα της κοινωνικής ένταξης αθιγγάνων, ο κ. Παπαδόπουλος πληροφόρησε τους δημοσιογράφους γύρω από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Συμμετέχει στην Ομοσπονδία Διασυνοριακών Περιοχών και Περιφερειών.

Στην Γενική Συνέλευση που θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο, την περιφέρεια θα εκπροσωπήσει ο κ. Παύλος Δαμιανίδης και ο συντονιστής του 3ου ΠΕΠ, κ. Μπομπόλιας. Θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία, τις πρωτοβουλίες, που αναπτύσσονται, τις εμπειρίες που υπάρχουν από άλλες περιοχές, ώστε να προωθήσουμε την ανάπτυξη των διασυνοριακών περιοχών»
.

Η δεύτερη δραστηριότητα σχετίζεται με την Ένωση Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης.

Η ετήσια γενική συνέλευση θα γίνει το διάστημα 19-22 Σεπτεμβρίου στο Πόρτο. Ο κ. Παπαδόπουλος θα δώσει «το παρών» στο Πόρτο. Τα θέματα που θα προσεγγιστούν είναι: «Η διεύρυνση της Ε.Ε., η πολιτική που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες και οι προτάσεις που θα υποβληθούν για τη διεύρυνση. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η νέα διακυβερνητική. Το 2003-4 οι αρχηγοί των 15 χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της Ευρώπης».

Για τις κατευθύνσεις της Ένωσης Παράκτιων Περιφερειών ο κ. Παπαδόπουλος μετέφερε: «Πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διακυβέρνηση της Ευρώπης, ο ρόλος των Περιφερειών, των πολιτών και των κοινοτικών εταίρων στα διάφορα θεσμικά όργανα διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Στο τρίτο θέμα θα πραγματευτούμε τη νέα περιφερειακή πολιτική της Ευρώπης μετά το 2004»
.

Το resume συνίσταται στη «δημιουργία μιας Ευρώπης πολυκεντρικής με ισόρροπη ανάπτυξη».

Στο Πόρτο, ο γγ της Περιφέρειας θα προσεγγίσει το θέμα της κατάστασης στα Βαλκάνια και την προοπτική ανασυγκρότησης όπως και την εν δυνάμει δημιουργία Βαλκανικής Επιτροπής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.