Για χειμωνιατικο καφε στο Φαναρι

Η κίνηση το χειμώνα στο Φανάρι έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τα εστιατόρια έχουν αναβαθμιστεί και οι Κομοτηναίοι πηγαίνουν όλο και πιο συχνά στο Φανάρι. Πριν λίγο καιρό ανακαλύψαμε στο λιμάνι, στα δυο μέτρα από τη θάλασσα, ένα καινούριο μαγαζί όπου μπορεί όλους τους μήνες το χρόνο ο επισκέπτης ν’ απολαύσει ένα καφέ με τοστ και κουλουράκια ή ένα ποτό με την ανάλογη μουσική.

Επί χρόνια επιθυμούσαμε να λειτουργούν παραθαλάσσια καφέ ή μπαράκια στη Ροδόπη και φέτος φαίνεται πως κάτι κινείται τόσο στο Φανάρι όσο και στις Καγκέλες του δήμου Μαρώνειας, που μετά από πολυετείς αναποδιές λειτουργεί το γνωστό κατάστημα.

Ειδικά αυτοί που δεν αντέχουν την έντονη καλοκαιρινή κίνηση στο Φανάρι βρίσκουν μια όμορφη γωνιά στο νέο καφέ τους μήνες εκτός σαιζόν.

Ο ιδιοκτήτης καφετερίας στο ΦανάριΧρήστος Γκανίδης δραστηριοποιείται στην περιοχή εδώ και χρόνια, καθώς είναι από το Φανάρι. Τον περασμένο Ιούνη άνοιξε το καφέ και έχει εκδηλώσει την επιθυμία ν’ ασχοληθεί σοβαρά με τον τουρισμό. «Εδώ και χρόνια προσπαθούσα να φτιάξω ένα μαγαζί, δεν τα κατάφερα μέσα από προγράμματα αλλά προσπαθώ να τα καταφέρω μόνος μου. Επιχείρησα να μπω σε κάποια Leader που ήταν επιδοτούμενα, αλλά προφανώς υπήρχαν κάποιες καλύτερες προτάσεις και κάποιοι δεν επιλεγήκαμε. Αντί να προτιμήσουν κάποιους ντόπιους επέλεξαν κάποιους άλλους και για μένα είναι λάθος» υποστήριξε. Ο κ. Γκανίδης εξήγησε ότι και άλλοι κάτοικοι της περιοχής είχαν ενδιαφερθεί να μπουν σε προγράμματα και ν’ αναπτύξουν μια επιχείρηση που έχει σχέση με τον τουρισμό, αλλά είχαν την ίδια τύχη με τον ίδιο. «Απ’ όσο γνωρίζω δέκα άτομα από την περιοχή ενδιαφερόταν» είπε.

Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Φανάρι συναντιούνται – πριν την έναρξη της σαιζόν – και συζητούν το πώς θα κινηθούν την άνοιξη και το καλοκαίρι που αρχίζει η προσέλευση των τουριστών. «Κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε όλοι οι μαγαζάτορες, οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες της περιοχής πριν τη σαιζόν και συζητάμε πώς θα δουλέψουμε κατά τη διάρκεια της σαιζόν, πού θα κυμανθούν οι τιμές, ποια θα είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στον κόσμο και ό,τι έχει σχέση με τον τουρισμό. Σχεδόν πάντα είμαστε όλοι σύμφωνοι, αλλά στην πορεία ενδέχεται κάποιοι ν’ αλλάξουν το σκεπτικό τους.

Δε γίνεται βέβαια να επιβάλεις σ’ έναν επαγγελματία το τι θα κάνει. Αν θεωρεί σωστή μια πρόταση την ακολουθεί, διαφορετικά επιλέγει κάτι άλλο, γι’ αυτό και συνήθως υπάρχει διαφορά στις τιμές. Ο τρόπος συμπεριφοράς είναι επίσης κάτι προσωπικό»
είπε.

Για το κατά πόσο ένας νέος άνθρωπος αξίζει τον κόπο να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του τουρισμού ο κ. Γκανίδης εξήγησε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. «Η σαιζόν αρχίζει στο τέλος Ιουνίου και σταματάει στο τέλος Αυγούστου, οπότε είναι δύσκολο ν’ ασχοληθεί κάποιος με τον τουρισμό. Η μόνη διέξοδος είναι να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε τη σαιζόν, να κρατήσουμε τα καταστήματα ανοιχτά από μόνοι μας για να έρχεται ο κόσμος. Για παράδειγμα, φέτος όλοι εδώ κρατάμε τα μαγαζιά ανοιχτά και οποιαδήποτε στιγμή κι αν έρθει ένας επισκέπτης θα βρει ανοιχτό το κατάστημα» υποστήριξε.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.