Για αντιδημοκρατικες πρακτικες κατηγορει την ηγεσια του υπ. Παιδειας η ΕΛΜΕ Ροδοπης

Προσπαθεί να αντικαταστήσει τους αιρετούς με διορισμένα μέλη σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της χώρας

Για αντιδημοκρατική εκτροπή εγκαλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η ΕΛΜΕ Ροδόπης, βάζοντας στο στόχαστρο της κριτικής της δύο προωθούμενες τροπολογίες που προσπαθούν να άρουν το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από την μαζική αποχή των εκπαιδευτικών στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η ΕΛΜΕ Ροδόπης, «με τα άρθρα 122 και 123 μέσω τροπολογιών πού εισάγονται αιφνιδιαστικά, χωρίς τον παραμικρό θεσμικό διάλογο με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (πάγια τακτική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ), στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που κατατέθηκε στη Βουλή, η Υπουργός Παιδείας “δίνει λύση” στο αδιέξοδο που είχαν οδηγηθεί τα πράγματα μετά από την μαζική αποχή των εκπαιδευτικών στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων τους. Συγκεκριμένα στο άρθρο αυτό, προβλέπεται η αντικατάσταση των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού τους ή παραίτησής τους. Το άρθρο προβλέπει την αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων από Διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία».

Κατά το συνδικαλιστικό σωματείο των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας, «η απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, από τις αγωνίες των μαθητών και τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών είναι πλέον τεράστια. Ένα τείχος αυθαιρεσίας και αλαζονείας χωρίζει την Υπουργό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ένα τείχος που οικοδομήθηκε μέσα από αυθαίρετες, αναχρονιστικές και σε πολλές περιπτώσεις αντιδημοκρατικές επιλογές της ηγεσίας στην άσκηση εκπαιδευτικής πολιτικής. Κορύφωση του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” της Υπουργού με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της σε ένα δρόμο του μονολόγου με απούσα την εκπαιδευτική κοινότητα. Συγκεκριμένα: Αντί να αποδεχτεί τη συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου που γύρισε την πλάτη, με 95% αποχή, στη διαδικασία που επέβαλε για ανάδειξη αιρετών, προχωρά, εμμονικά και βαθιά αντιδημοκρατικά, στην πολιτική επιλογή να αντικαταστήσει τους αιρετούς με διορισμένα μέλη σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της χώρας.

«Με δεδομένη» τονίζει η ΕΛΜΕ Ροδόπης κορυφώνοντας την κριτική της «τη μη αναγνώριση της εκλογικής διαδικασίας – παρωδίας και της σταθερής στάσης του συνόλου των συνδικαλιστικών δυνάμεων που δήλωσαν ότι δε θα αποδεχθούν να διοριστούν “αιρετοί”, όσοι εμφανίζονται ως “εκλεγμένοι”, καταθέτοντας τις παραιτήσεις τους, αφού δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις απόσυρσης που είχαν καταθέσει, οδηγείται με ξέφρενη πορεία στον ολισθηρό δρόμο της νομοθέτησης, της παράκαμψης της δημοκρατικής υποχρέωσης του κράτους να συμμετέχουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάτι ανάλογο που συμβαίνει στην Ευρώπη. Σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, και δη τις ευρωπαϊκές, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη συνθήκη η συμμετοχή τους και θεμελιώδες στοιχείο διαφάνειας και νομιμοποίησης των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων που εξετάζουν θέματα υπηρεσιακά των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Πολιτική επιλογή, επομένως, της Κυβέρνησης είναι:

• Η σταδιακή συρρίκνωση της θεσμικής παρέμβασης των συνδικαλιστικών οργάνων στις αποφάσεις της διοίκησης και συνολικά της Κυβέρνησης.

• Διαμορφώνουν διοικητικά όργανα του απόλυτου ελέγχου τους, δοτά Υπηρεσιακά Συμβούλια με 5 στα 5 διορισμένα μέλη, χωρίς έλεγχο και διαφάνεια των αποφάσεων από όσους αφορούν αυτές οι αποφάσεις (εκπροσώπους εργαζομένων).

• Στρώνουν το έδαφος για την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, στη δημοκρατία μέσα στα σχολεία και στα θεσμικά-διοικητικά όργανα, στο δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου συνολικά και επιδιώκουν να οξύνουν τιςόποιες κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες των μαθητών μας.

Γι’ αυτό το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ροδόπης:

1. Ζητάει την παράταση της θητείας των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με όρους που να διασφαλίζουν την ταυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών.

2. Απόσυρση των τροπολογιών και συνολικά του νομοσχεδίου που πλήττει την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

3. Καταψήφιση του νομοσχεδίου και των τροπολογιών από τα κόμματα της βουλής και τους βουλευτές, που οφείλουν να ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους και τις δημοκρατικές αρχές με τις οποίες έχουν εκλεγεί.

4. Κανένας συνάδελφος δεν νομιμοποιεί τα «ψευτοϋπηρεσιακά» συμβούλια με τη συμμετοχή του, ούτε ως «αιρετός», ούτε ως διορισμένος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.