Για ανευθυνη πολιτικη στο θεμα του καπνου κατηγορουν την κυβερνηση βουλευτες της Ν.Δ.

Επερώτηση προς τον κ. Υπουργό Γεωργίας κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα καπνού. Στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

«Ο καπνός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα, απασχολούνται με την καλλιέργεια του 80.000 καπνοπαραγωγικές οικογένειες, με την επεξεργασία του 15.000 και με την μεταποίηση 3.000 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία, δηλαδή συνολικά για 300.000 Έλληνες αποτελεί τη μοναδική ίσως πηγή εισοδήματος. Μεγάλη είναι η σημασία για τους κατοίκους αρκετών περιοχών της χώρας μας, όπου η καπνοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια και βέβαια αποτελεί τον κυριότερο παράγονται της εκεί παραμονής τους.

Τη μεγάλη όμως συμβολή του προϊόντος αυτού για την εθνική μας οικονομία, την κοινωνική γαλήνη και ευημερία αρκετών περιοχών της χώρας μας αλλά και την εθνική τους σπουδαιότητα αφού το προϊόν αυτό αποτελεσματικά στηρίζει πολλές ορεινές και παραμεθόριες περιοχές – αγνοεί τόσο η παρούσα όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση Σημίτη, αφού τόσο με λανθασμένες ενέργειες τους στην Ε.Ε. όσο και με την ανυπαρξία καπνικής πολιτικής οδηγούν την καπνοκαλλιέργεια σε αφανισμό και τους απασχολούμενους με αυτήν την απόγνωση.

Συγκεκριμένα, τόσο με την ανεξήγητη οριακή ψήφο το Δεκέμβριο του 1997 του τότε Έλληνα Υπουργού Υγείας κ. Γείτονα αλλά και με την πρόσφατη σύμφωνη γνώμη της σημερινής Υφυπουργού κ. Σπυράκη σε μέτρα κατά του καπνού στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. χωρίς να επιτύχουμε καμία αντιστάθμιση, δώσαμε την εικόνα στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την στήριξη του τόσο σημαντικού αυτού προϊόντος. Χάσαμε πολύτιμους συμμάχους οι οποίοι παραδοσιακά στήριζαν το προϊόν στην Ε.Ε. και βέβαια ανοίξαμε την κερκόπορτα για τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου με το υποκριτικό πρόσχημα της προστασίας της υγείας από το κάπνισμα ζητείται η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό. Ενώ είναι βέβαιο, ότι η μείωση της καλλιέργειας θα υποκατασταθεί από περισσότερες εισαγωγές.

Και ενώ ο Υπουργός και Υφυπουργός Γεωργίας πανηγύριζαν με πρόσφατες δηλώσεις τους, ότι τελικά επέτυχαν οι ανωτέρω προτάσεις να μη τεθούν σε ισχύ, οι πληροφορίες από την Ε.Ε. οδηγούν στο αντίθετο ακριβώς συμπέρασμα, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στις προτάσεις της για την σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό και έχει ήδη κατατεθεί σχετική τροπολογία στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. όπου προτείνεται μείωση κατά 10% των δαπανών για επιδοτήσεις στον καπνό από το επόμενο έτος. Έτσι, με την μέχρι τώρα κακή διαπραγματευτική τακτική του Υπουργού Γεωργίας στην Ε.Ε. αλλά και την απώλεια σοβαρών συμμαχιών θεωρείται ότι εάν δεν καταβληθεί ουσιαστική προσπάθεια, δύσκολα θα αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

Είναι βέβαια, δε, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές, σε πολλές ευαίσθητες περιοχές της χώρας.

Κατόπιν αυτών, επερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για την ανεύθυνη αντικαπνιστική πολιτική της Κυβέρνησης και την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την ανικανότητά της να υπερασπιστώ της δίκαιες εθνικές αγροτικές θέσεις στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.