Για 2η χρονια το δρομικο κινημα της Θρακης δινει ραντεβου στο “Komorun”

Μιχάλης Ραγκούσης, πρόεδρος Α.Σ. «Ηρόδικος» «Στόχος μας να περάσουμε καλά»

Το Komorun έκανε πέρυσι την πρώτη του «εμφάνιση» στην πόλη της Κομοτηνής και αναδείχθηκε απευθείας ως μια μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, η οποία αποτέλεσε σημείο συνάντησης, Κομοτηναίων και μη, φίλων του δρομικού κινήματος και όχι μόνο, που έδωσαν το «παρών».
 
Από την αρχή στόχος των διοργανωτών, ήτοι του Δήμου Κομοτηνής, της Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δ.Π.Θ. και του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» ήταν η καθιέρωση μιας αθλητικής διοργάνωσης, βασικός στόχος της οποίας η μύηση στις αρχές του δρομικού κινήματος, προσφέροντας κυρίως τη χαρά της συμμετοχής και της διασκέδασης.
 
Στη βάση των αρχών αυτών, που τέθηκαν πέρυσι, το “Komorun” είναι και φέτος γεγονός. Συγκεκριμένα το ραντεβού δόθηκε για την Κυριακή 21 Μαΐου και σημείο έναρξης «παραδοσιακά» η ΣΕΦΑΑ για ένα Ημιμαραθώνιο Δρόμο 21.000 μέτρων και ένα δρόμο Μαζικής Συμμετοχής 5.000 μέτρων.
 
Καινοτομία της φετινής δεύτερης διοργάνωσης η απόφαση της οργανωτικής επιτροπής για τη δωρεάν συμμετοχή των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας συμμετεχόντων, αλλά και η ξεχωριστή βράβευση των τριών πρώτων εξ αυτών, εν είδει ανταπόδοσης, της πολύτιμης προσφοράς τους στην όλη διοργάνωση.
 
Για τη φετινή διοργάνωση, το περιεχόμενο και τους στόχους της, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο πρόεδρος του Α.Σ. «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» κ. Μιχάλης Ραγκούσης, κάνοντας παράλληλα μία πρώτη αποτίμηση της έως τώρα πορείας του δρομικού κινήματος στην περιοχή μας.
 
Ο λόγος στον ίδιο όμως…
 
ΠτΘ: Βρίσκεστε εδώ ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Komorun. Το δρομικό αυτό κίνημα πραγματοποιήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Φέτος το ραντεβού έχει δοθεί για τις 21 Μαΐου. Τι να περιμένουμε από τη φετινή διοργάνωση;
Μ.Ρ.:
Φέτος τηρούμε τη λογική στην οποία στήσαμε το Komorun και το υλοποιήσαμε για πρώτη φορά πέρυσι. Το φετινό Komorun θα γίνει την τρίτη Κυριακή του Μαΐου, η ημερομηνία φυσικά κι εδώ δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται με το Συνέδριο των ΤΕΦΑΑ, το 25ο και επετειακό φέτος συνέδριο, το οποίο ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή, με εκλεκτές παρουσίες.
 
Η Κυριακή έχει επιλεχθεί σαν η ημερομηνία του Komorun, γιατί επιλέγουμε να κλείνουμε το συνέδριο με ένα αθλητικό δρώμενο. Θα ξεκινήσει λοιπόν την Κυριακή το πρωί με τον ημιμαραθώνιο δρόμο των 21 χιλιομέτρων και το απόγευμα θα υπάρξει και η διαδρομή των 5 χιλιομέτρων, η οποία είναι ανοιχτή σε πολύ περισσότεροι κόσμο. Θα ξεκινήσει από το χώρο της ΣΕΦΑΑ και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία.
Φέτος κάναμε και ένα πρώτο δειλό βήμα, που αφορά σε ένα υποσυνέδριο για την αναπηρία. Θα δώσει το παρών ένας εξαιρετικός ομιλητής, ενώ θα υπάρχουν και αρκετές θεματικές, σε πολύ υψηλό επίπεδο για την αναπηρία. Είναι κάτι που επιθυμούμε να επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, τον πρώτο χρόνο μετά από κάθε παραολυμπιάδα.
 

ΠτΘ: Ποιος είναι ο στόχος της φετινής διοργάνωσης;
Μ.Ρ.:
Ο στόχος είναι να το χαρούμε και να περάσουμε καλά. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των 21 χλμ. επειδή είναι μια πολύ καλή αστική διαδρομή, με πολύ καλή γεωμορφολογία, οι δρομείς οι οποίοι έρχονται, την απολαμβάνουν ιδιαίτερα, διότι είναι κατά κύριο λόγο κατηφορική, οπότε έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν χωρίς πολύ μεγάλη υπερπροσπάθεια, και οι περισσότεροι να κατεβάσουν τους χρόνους τους. Αυτό είναι κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες. Σε ό,τι αφορά την απογευματινή διαδρομή είναι ένας ανοιχτός, μαζικός αγώνας. Εκεί μας ενδιαφέρει να το χαρούμε και να γιορτάσουμε το τέλος του συνεδρίου. Στόχος μας επίσης να δώσουμε τη δυνατότητα στις οικογένειες να έρθουν και να κάνουν μια τέτοια ήπια διαδρομή των 5 χλμ γιατί βάζοντας τα παιδιά μέσα σε όλη αυτή  τη διαδικασία, θέτουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο και πιο υγιές κομμάτι της νεολαίας. 

«Οι αγώνες δρόμου ήταν ένα πολύ πετυχημένο πείραμα για μας, ώστε να βγάλουμε τα άτομα με αναπηρία στο δρόμο» 

ΠτΘ: Είστε από τους πρωτεργάτες του δρομικού κινήματος. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, πώς βλέπετε την εξέλιξή του έως σήμερα;
Μ.Ρ.:
Εμείς μετράμε την εξέλιξη σε χειρήλατα. Όσο αυξάνονται τα χειρήλατα τόσο συνειδητοποιούμε ότι  κάτι έχουμε κάνει σωστά. Οι αγώνες δρόμου ήταν ένα πολύ πετυχημένο πείραμα για μας, ώστε να βγάλουμε τα άτομα με αναπηρία στο δρόμο.  Βρήκαμε όσο περισσότερους αγώνες υπήρχαν που δέχονταν να λάβουν μέρος χρήστες αθλητικών αναπηρικών αμαξιδίων, χειρήλατων ποδηλάτων, με στόχο να ενεργοποιήσουμε περισσότερο τα άτομα με αναπηρία και θεωρώ ότι είναι κάτι που το πετύχαμε. Η επιτυχία μας,  μετριέται στο ότι βλέπουμε περισσότερα άτομα με αναπηρία, περισσότερα χειρήλατα να τρέχουν στους αγώνες αυτούς. Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο αριθμό συμμετεχόντων, κι εκεί βλέπουμε ότι  κερδίζουμε ένα μεγάλο στοίχημα καθώς ο κόσμος μετατρέπει το Komorun όχι σε μια αγωνιστική διαδικασία, αλλά σε μια οικογενειακή, μερικές φορές εκδήλωση.  
 
Στους αγώνες των 5 χλμ όλοι τρέχουν δωρεάν, δεν καταβάλουν κάποιο αντίτιμο. Σε ότι αφορά τον πρωινό αγώνα των 21 χλμ έχουμε μια μεγάλη ανταποδοτικότητα.  Επειδή όλος αυτός ο αγώνας για να στηθεί  ενεργοποιεί έναν πολύ μεγάλο μηχανισμό, ο οποίος περιλαμβάνει  το στρατό, την αστυνομία, το ΕΚΑΒ, την πυροσβεστική, και εθελοντές, ηθικά αποφασίσαμε όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας να μην καταβάλουν αντίτιμο στα 21 χλμ και μόνο.  Φέτος, μετά από τις επαφές που είχαμε με τον ταξίαρχο αποφασίσαμε να κάνουμε και μια επιπλέον βράβευση. Έτσι πέρα από τους τρεις πρώτους άντρες και τις τρεις πρώτες γυναίκες, θα υπάρξει και μια βράβευση για τους τρεις πρώτους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας. Ίσως μάλιστα του χρόνου να έχουμε ένα μεγαλύτερο και ίσως πιο ξεχωριστό κομμάτι για τους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας. Ήταν μια ιδέα που μας άρεσε πάρα πολύ. Το θεωρήσαμε ηθικό να το υλοποιήσουμε και εφόσον βρήκαμε και την κατάλληλη συμφωνία και από τον Ταξίαρχο κ. Καμπουρίδη που το συζητήσαμε, θεωρήσαμε ότι δεν είναι τίποτα να προσθέσουμε άλλη μια βράβευση. 
 
ΠτΘ: Πού μπορεί κανείς να προστρέξει κανείς για το κομμάτι των εγγραφών;
Μ.Ρ.:
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει. Έχουμε πιάσει ήδη τα περσινά νούμερα, οπότε από δω κα πέρα απλά προσθέτουμε. Έχουμε αγγίξει ήδη τις 190 συμμετοχές. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μπει στο www.komorun.gr. Μπαίνοντας στον κάθε αγώνα  ξεχωριστά υπάρχει η δήλωση συμμετοχής η οποία γίνεται 

«Το τμήμα Ειδικής Αγωγής στη ΣΕΦΑΑ θα δώσει στο ΔΠΘ κυρίαρχη θέση στον χώρο της Ειδικής Αγωγής» 

ΠτΘ: Αναφερθήκατε στο συνέδριο της ΣΕΦΑΑ και στη συνεργασία που έχετε εδώ και πολλά χρόνια και με στελέχη του ΔΠΘ. Προσφάτως διαβάσαμε την απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ για την  κατάρτιση μελέτης βιωσιμότητας, για νέο τμήμα στη ΣΕΦΑΑ, το τμήμα Ειδικής Φυσικής Αγωγής. Ο «ΠΕΡΠΑΤΩ» και ο «ΗΡΟΔΙΚΟΣ» έχουν ήδη πολύχρονη συνεργασία με την ΣΕΦΑΑ, δια μέσου και της πρακτικής άσκησης που υλοποιούν οι φοιτητές στους Συλλόγους. Πώς κρίνεται εσείς την απόφαση αυτή της Συγκλήτου;
Μ.Ρ.:
Αν υλοποιηθεί, το Δημοκρίτειο θα αποκτήσει, όχι απλά μια στρατηγική θέση πάνω στο χώρο της ειδικής αγωγής, αλλά κυρίαρχη. Το ΔΠΘ κατά την άποψή μου, εκμεταλλεύεται ορθά το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο έχει αυτή τη στιγμή, και το γνωρίζουν όλοι, στο κομμάτι της αναπηρίας σε ό,τι αφορά την Κομοτηνή. Έχει ένα πολύ ισχυρό κομμάτι ειδικής αγωγής υπό την αιγίδα της κ. Μπάτσιου, αλλά το συγκλονιστικό  είναι ότι και όλα τα υπόλοιπα τμήματα δεν αποκλείουν πλέον την ειδική αγωγή. Αυτό είναι κάτι που δείχνει τη διάθεση της σχολής για τον συγκεκριμένο τομέα.
 
Το Τμήμα δε εδρεύει σε μια πόλη που σε όλο τον κόσμο που ασχολείται με την αναπηρία στην Ελλάδα, έχει την εικόνα της πολύ προσβάσιμης και φιλικής πόλης για τα άτομα με αναπηρία, γεγονός στο οποίο βοηθάμε όλοι, με τη συνεχή δραστηριοποίησή μας που το επιβεβαιώνει και το αναδεικνύει. Άρα νομίζω ότι η ιδέα είναι εξαιρετική. Μακάρι να εγκριθεί και να δούμε έπειτα όλοι μαζί πώς θα βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το Δημοκρίτειο για να το υλοποιήσει και να το αναδείξει. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.