Γεωργικη Σχολη στην Κομοτηνη ζητησε ο Ν. Τσαλικιδης

Για την βελτίωση υιοθέτησης νέων πρακτικών από τους παλαιότερους αγρότες αλλά και την προσέλκυση νέων αγροτών

Το αίτημα για τη δημιουργία μιας Γεωργικής Σχολής στην Κομοτηνή, που θα βοηθήσει στην υιοθέτηση νέων πρακτικών από τους παλαιότερους αγρότες αλλά και την προσέλκυση νέων αγροτών κατέθεσε κατά την συνεδρία για την Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, κατά τη δεύτερη ημέρα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Κομοτηνή.
 
Πρότεινε δε αυτή να εγκατασταθεί σε μία από τις πολλές ανεκμετάλλευτες δομές που έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Ροδόπη, οι οποίες τώρα παραμένουν ανενεργές και είναι πολύ πιθανό ότι θα μείνουν έτσι στο εγγύς μέλλον.
 
Ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε πως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα της ΠΕ Ροδόπης, μιας και στατιστικά απασχολεί την πλειοψηφία του πληθυσμού, και κατ’ επέκταση σημαντική διέξοδο απασχόλησης σε αυτή, με 14.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες απασχολούνται 29.000 άτομα.
 
Μίλησε μάλιστα για τον κίνδυνο δημιουργίας πληθυσμών δύο ταχυτήτων, μιας και λείπουν τα αυτονόητα, όπως ταμιευτήρες νερού και δίκτυα πάσης φύσεως (ύδρευσης, άρδευσης, ιντερνετ, κλπ), ενώ μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα είναι απουσία και η έλλειψη αξιοποίησης διαρθρωτικών έργων-υποδομής (αναδασμοί, φράγματα, ταμιευτήρες, αγροτική οδοποιία, εξηλεκτρισμός κλπ). 

Γεωργική σχολή τώρα 

Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε τη δημιουργία μιας γεωργικής Σχολής, ενός ολοκληρωμένου συστήματος εκπαίδευσης, ενημέρωσης και τεχνικής υποστήριξης στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους.
 
Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Τσαλικίδης θα δώσει τη δυνατότητα για την καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των νέων αγροτών και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την γεωργία γενικότερα, ενώ μέσα από τη Σχολή μπορούν να διοργανώνονται σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις με ποικίλα θέματα για τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, τις δυνατότητες συμμετοχής σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλα.
 
Έδρα αυτής της σχολής, σημείωσε, θα είναι η Κομοτηνή, καθώς είναι το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας και υπάρχουν ανεκμετάλλευτες υποδομές που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αντί να παραμένουν απολύτως ανεκμετάλλευτες, φέρνοντας ως παραδείγματα το αμπελουργικό φυτώριο Κομοτηνής και τον πρώην Κτηνοτροφικό Σταθμό (ΕΘΙΑΓΕ).
 
Αυτό θεωρεί ο αντιπεριφερειάρχης πως θα συμβάλει στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στην αύξηση του μορφωτικού επιπέδου, ιδιαίτερα αυτό που παρατηρείται στις μεγάλες ηλικίες ενώ θα λύσει το πρόβλημα του μικρού βαθμού υιοθέτησης νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο στις μεγαλύτερες ηλικίες. 

Γεωθερμικά πεδία και φράγμα Ιάσμου 

Πέρα της Γεωργικής Σχολής, ανάμεσα στα αιτήματα του κ. Τσαλικίδη ήταν η άρση των εμποδίων και η άμεση αξιοποίηση των διαπιστωμένων γεωθερμικών πεδίων της περιοχής ώστε να αξιοποιηθούν για την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και το Φράγμα Ιάσμου, το οποίο έχει μια ταραχώδη ιστορία.
 
Μέσα από το Φράγμα προβλέπεται να αρδεύονται 200.000 στρέμματα, αντικαθιστώντας τα υπόγεια νερά που χρησιμοποιούνται για άρδευση των πεδινών εκτάσεων με επιφανειακά.
 
Παραδέχτηκε βέβαια ότι τα πρακτικά προβλήματα της υλοποίησής του είναι αρκετά, μιας και ο προϋπολογισμός  είναι πολύ μεγάλος (123 εκ. ευρώ, συν τα παράλληλα έργα), όμως για το έργο υπάρχει οριστική μελέτη, και αν ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων τότε θα περάσει στην επόμενη φάση. 

Απόλυτη ανάγκη για εγγειοβελτιωτικά 

Στο ίδιο πεδίο ο κ. Τσαλικίδης στάθηκε στην μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή, αναφερόμενος στα 21 που έχει προτείνει η Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Και αυτό γιατί στη Ροδόπη η  άρδευση στηρίζεται σε βαθιές γεωτρήσεις, ενώ δεν υπάρχουν έργα για εμπλουτισμό υδάτινων υδροφορέων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα υφαλμύρωσης υδάτινων υδροφορέων.
 
Για αυτό και πέρα από την υλοποίηση και ολοκλήρωση των μεγαλύτερων εγγειοβελτιωτικών έργων, όπως τα φράγματα Ασκητών, Ιασίου, Κομψάτου και άλλα, πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να βελτιωθούν οι υπάρχουσες υποδομές και να εκτελεσθούν εγγειοβελτιωτικά έργα τουλάχιστον  μικρομεσαίας κλίμακας τόσο στον ορεινό χώρο (όπως διευθετήσεις χειμάρων) όσο και στον πεδινό χώρο (όπως τοπικοί ταμιευτήρες) με στόχο τη συγκράτηση των  επιφανειακών υδάτων που σήμερα χάνονται, τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων και την αξιοποίησή τους με την κατασκευή συλλογικών αρδευτικών δικτύων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.