Γεωργια Γεωργακοπουλου, Απο τα αμφιθεατρα της Νομικης στη Ν.Ε.Ροδοπης του ΠΑΣΟΚ
Ονομάζεται Γεωργία Γεωργακοπούλου, είναι μόλις 22 ετών και σπουδάζει στο τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, στο 4ο έτος. Έλκει την καταγωγή της από τη Ροδόπη, καθώς η μητέρα της είναι Μαρωνείτισσα, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Πάτρας. Ο πατέρας της, Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, εν ενεργεία αντιδήμαρχος του δήμου Πατρέων της μετέδωσε από νεαρή ηλικία το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με τα κοινά. Η εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταπιαστεί ενεργά με τα φοιτητικά πράγματα, κάτι που επέλεξε να κάνει μέσα από τη συμμετοχή της στην παράταξη ΠΑΣΠ. Λίγα χρόνια αργότερα, παίρνοντας μια τολμηρή απόφαση, υπό την παρότρυνση των συντρόφων της από την τοπική νεολαία του ΠΑΣΟΚ, δέχτηκε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο των προχθεσινών εκλογών για την ανάδειξη νέας νομαρχιακής επιτροπής στο νομό Ροδόπης. Επρόκειτο για τη μοναδική γυναίκα υποψήφια και για τη βασική ουσιαστικά εκπρόσωπο της νέας γενιάς στο ψηφοδέλτιο. Είτε το πρώτο, είτε το δεύτερο- ίσως και αμφότερα τα δύο αυτά πλεονεκτήματα- λειτούργησαν καταλυτικά ώστε οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, να της επιφυλάξουν την τιμητική δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, απέσπασε 245 «σταυρούς» προτίμησης, 28 λιγότερους από τον πρωτεύσαντα κ. Αμέτ Σαλή, και δίκαια κατατάσσεται στα φαβορί για τη θέση του νέου γραμματέα, που θα προκύψει από εσωτερική διαδικασία εκλογής, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αλλά ας δούμε τι λέει και ίδια, μιλώντας στον «ΠτΘ»….
ΠτΘ: Από ποια ηλικία ξεκίνησες να ενδιαφέρεσαι και να ασχολείσαι με τα κοινά;
Γ.Γ.: Από μικρή μου άρεσε η ενασχόληση με τα κοινά. Ο πατέρας μου ασχολείται με την πολιτική και συγκεκριμένα με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Πάτρα, ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας στο Δήμο Πατρέων. Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο, ένα από τα πράγματα που ήθελα να κάνω, ήταν να ασχοληθώ με μια παράταξη. Φυσικά αυτή ήταν η ΠΑΣΠ, γιατί εκεί είδα ότι ανταποκρίνονται οι ιδέες μου περισσότερο. Ασχολήθηκα τα δύο πρώτα χρόνια, κάποια στιγμή λόγω του φόρτου των μαθημάτων σταμάτησα, όμως συνέχισα και συνεχίζω να στηρίζω τα παιδιά με όποιο τρόπο μπορώ..
«Ως νέοι άνθρωποι πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά για να αλλάξουμε την κατάσταση, γιατί είμαστε το πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας»
ΠτΘ: Πλέον μπαίνεις πιο δυνατά στον πολιτικό στίβο και σε μια δύσκολη μάλιστα περίοδο…
Γ.Γ.: Ναι, είναι πραγματικά μια δύσκολη περίοδος, όπου υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση προς το πολιτικό σύστημα. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι εμείς ως νέα γενιά, ως νέοι άνθρωποι, θα πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά έτσι ώστε να αλλάξουμε όλη αυτή την κατάσταση, γιατί είμαστε το πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας.
«Σίγουρα η σημερινή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά σιγά – σιγά μπορούμε να κτίσουμε από την αρχή αυτή την παράταξη»
ΠτΘ: Τυχαίνει όμως το ΠΑΣΟΚ την τελευταία τριετία να έχει υποστεί μεγάλη φθορά…
Γ.Γ.: Δεν το θεωρώ αυτό αρνητικό. Πιστεύω ότι είναι η ώρα τώρα για να γίνουν σημαντικές αλλαγές, να υπάρξει μια αναδιάρθρωση έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να προβληθούν προς τα έξω νέες ιδέες, οι ιδέες των νέων ανθρώπων, μέσα από μια κεντροαριστερή νοοτροπία. Σίγουρα η σημερινή κατάσταση, που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αλλά πιστεύω ότι σιγά – σιγά μπορούμε να κτίσουμε από την αρχή αυτή την παράταξη.
ΠτΘ: Η ανάμειξή σου με τη Νομαρχιακή της Ροδόπης πώς προέκυψε;
Γ.Γ.: Πιστεύω ότι η Κομοτηνή και γενικότερα ο νομός Ροδόπης έχει πολλές μεγάλες προοπτικές και θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε αυτή την περιοχή. Επειδή ακριβώς έχω ρίζες από εδώ, υπάρχει η σκέψη να είμαι εδώ για αρκετό χρονικό διάστημα και να βρω μια δουλειά, ώστε παράλληλα να ασχολούμαι με τη Νομαρχιακή Επιτροπή. Μη ξεχνάμε ότι εδώ περνώ τα φοιτητικά μου χρόνια και η Κομοτηνή είναι η αγαπημένη πόλη για όλους τους φοιτητές. Και ακριβώς επειδή η μισή μου καταγωγή είναι από εδώ και συγκεκριμένα από τη Μαρώνεια από όπου κατάγεται η μητέρα μου, με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με τον τόπο.
«Προτεραιότητα η απόκτηση εμπειρίας, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου να ηγηθώ της Επιτροπής»
ΠτΘ: Έχεις σκεφτεί την προοπτική να διεκδικήσεις τη θέση του γραμματέα μέσα από τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν;
Γ.Γ.: Σίγουρα είναι πολύ μεγάλη ευθύνη το συγκεκριμένο αξίωμα και θεωρώ ότι ακόμα είμαι αρκετά νέα για να διεκδικήσω κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι θα επιλεγεί ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος, γιατί η θέση απαιτεί και εμπειρία. Εννοείται πως οι νέοι θα πρέπει να βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να προηγηθεί μία εμπειρία την οποία θα αποκτήσω σιγά – σιγά. Δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου να ηγηθώ της Επιτροπής.
«Όσες φορές υπήρξε διαλλακτικότητα και από τις δύο πλευρές, βρέθηκαν και λύσεις»
ΠτΘ: Μέχρι στιγμής οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν αποδείξει ότι δεν σέβονται τις απόψεις των νέων. Πώς το αντιμετωπίζεις αυτό ως ενεργό μέλος της φοιτητικής κοινότητας; Βλέπεις να υπάρχει πεδίο διαπραγμάτευσης;
Γ.Γ.: Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, απλά κατά την άποψή μου δεν το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Οι καταλήψεις και η συνεχής τάση να υιοθετούμε επιθετική στάση θεωρώ ότι δεν είναι κάτι, που θα μας ωφελήσει. Πρέπει και στα δύο μέρη να υπάρχει η διάθεση να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα, χωρίς να φθάνουμε σε ακραίες καταστάσεις. Πιστεύω πως θα πρέπει να υπάρχει διαλλακτικότητα και από τις δύο πλευρές. Όσες φορές συνέβη αυτό βρέθηκαν και λύσεις.
«Οι νέοι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε στείρα άρνηση και στην κριτική, πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και διάλογου»
ΠτΘ: Και ένα σχόλιο για τα θέματα που αντιμετωπίζει η νεολαία, που είναι πολλά, με κυριότερο αυτό της ανεργίας που έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αλλά και τα πανεπιστημιακά ζητήματα στα οποία υπάρχει αναβρασμός τον τελευταίο ενάμισι χρόνο; Πώς βλέπεις να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα;
Γ.Γ.: Οι νέοι θεωρώ ότι έχουν και άποψη και τα κατάλληλα μέσα, για να ασκούν πιέσεις ώστε να αλλάξει η κατάσταση. Το πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει πράγματι πολλά προβλήματα και δη το Δημοκρίτειο, αν και είναι από τα πανεπιστήμια με λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα της Ελλάδας. Το θέμα όμως είναι ότι εμείς ως νέοι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στην στείρα άρνηση και στην κριτική, αλλά πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και διαλόγου, έτσι ώστε μαζί με την πολιτεία να διαμορφώσουμε το σύστημα που εμείς θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές μας ανάγκες και τις ανάγκες του πανεπιστημίου μας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
