Γενικη Συνελευση του Κεντρου Προληψης Ν. Ροδοπης «ΟΡΦΕΑΣ»

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» γενική συνέλευση. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Σταμάτης Μαρούδας προχώρησε σε απολογιστική ομιλία για την τριετία 2003 – 2005, αλλά η διαδικασία των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε γιατί δεν ορίστηκε εκπρόσωπος από το δήμο Κομοτηνής.

Ο κ. Μαρούδας με το πέρας της συνέλευσης σχολίασε ότι η ανάδειξη νέου Δ.Σ. ήταν το σημαντικότερο θέμα. «Κάθε Δ.Σ. έχει διάρκεια θητείας τρία χρόνια και στη συνέχεια ανανεώνεται η προγραμματική σύμβαση του Κέντρου Πρόληψης με τον ΟΚΑΝΑ και θα πρέπει ν’ αναδειχθεί ένα νέο Δ.Σ. Η νομαρχία Ροδόπης επέλεξε την Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος την Εμινέ Μουσταφά, ο δήμος Σώστου τον κ. Χουσαμετίν και το Επιμελητήριο την Υβόννη Πέππα. Τα υπόλοιπα μέλη είναι τα ίδια, ο κ. Χαλβατζέλης από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, ο πάτερ Δημήτρης από την εκκλησία. Κατά τον απολογισμό έγινε μια αναδρομή σ’ αυτήν την τριετία». Μιλώντας για τις κατευθυντήριες γραμμές αυτής της τριετούς δράσης ο κ. Μαρούδας είπε: «Έχουμε αναπτύξει δράσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δώσαμε μεγάλη σημασία στο δίπολο οικογένεια – γονείς – παιδιά, σχολείο – εκπαιδευτικοί – μαθητές. Επίσης ασχοληθήκαμε με όλους τους ζωτικούς χώρους όπου δραστηριοποιούνται νέοι, σε ομάδες περιορισμένης κοινωνικής ισχύος, αθίγγανους και άλλους».

Μάχη κατά των ναρκωτικών

Ο απολογισμός έδειξε καλή διεκπεραίωση των προτεραιοτήτων και των στόχων, αλλά ο κ. Μαρούδας επεσήμανε ότι πάντα θα πρέπει να τίθενται στόχοι για κάτι καλύτερο. «Εκτός από την καταπολέμηση των ναρκωτικών θα πρέπει να υπάρχει και μια αλληλένδετη πολιτική τακτική κατά των αιτιών που παράγουν το πρόβλημα.

Συνεπώς, η παρέμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γειτονιά, το οικοδομικό τετράγωνο, τα στέκια των νέων ανθρώπων, τους χώρους αναψυχής. Θ’ αναπτύξουμε δράσεις μέσα από προγράμματα στα μέρη που πηγαίνουν οι νέοι, οι έφηβοι αλλά πρωτίστως χρειάζεται προσωπικό, εντατικοποίηση της δουλειάς, ενημέρωση. Διαφορετικά, δεν είναι εφικτό να προβάλλουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Πρέπει να παρουσιάσουμε μια μαχητική στάση ζωής με οράματα, δημιουργία, αξίες χωρίς ναρκωτικά και υποκατάστατα. Επόμενος στόχος είναι να μην περιοριστούμε σε ρηχές ηθικολογίες και την αδιαφορία του ατομικισμού αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια κοινωνική αντιμετώπιση με παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο, συνολική και μαζική. Θα πρέπει το πρόβλημα του λευκού θανάτου ν’ αντιμετωπιστεί από τον καθένα από εμάς σαν δικό του ζήτημα».
Για τον κ. Μαρούδα χρειάζεται εντοπισμός των αιτιών που φέρνουν τους νέους κοντά στα ναρκωτικά. «Το θέμα των ναρκωτικών είναι το κυριότερο πρόβλημα της σημερινής εποχής, το οποίο οφείλεται στην κρίση του σημερινού συστήματος που δημιουργεί φαινόμενα παρακμής, εκφυλισμού, ισοπέδωσης, καταρράκωσης αξιών, οραμάτων, δημιουργεί κλίμα απάθειας, αδιαφορίας, ατομισμού, αποξένωσης, έλλειψης επικοινωνίας. Βεβαίως και συνδέεται με την ανεργία, την ανασφάλεια, την ανέχεια, το άγχος της επιβίωσης, αλλά και με κυκλώματα εγκληματικά που αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν σαν στόχο να αποπροσανατολίσουν τη συνείδηση της νεολαίας κι εμπορεύονται τον κοινωνικό και φυσικό θάνατο των παιδιών μας». Ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι θα πρέπει συνολικά η κοινωνία να ταχθεί αντίθετη στα ναρκωτικά μια και «ο πόλεμος με τα ναρκωτικά έχει ανοίξει. Θ’ αφήσουμε τη νεολαία έρμαιη στα ναρκωτικά;» αναρωτήθηκε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στα τρία χρόνια της θητείας του έχει εισπράξει την αδιαφορία των πολιτικών. «Στα τρία χρόνια που είμαι στο Κέντρο δεν έχω δει ούτε έναν πολιτικό. Δεν ξέρω αν πρόκειται για αδιαφορία ή άγνοια, αλλά η άγνοια δεν δικαιολογείται γιατί όλοι έχουν παιδιά και πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους. Όταν κάτι γίνεται με την ανοχή μας είμαστε συνυπεύθυνοι γιατί κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα» κατέληξε ο κ. Μαρούδας.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.