«Γεμισαν μπαταριες» οι «θεματοφυλακες» της παραδοσης του Ιασμου

Ηχηρή η απουσία των τοπικών αρχόντων

Με ανανέωση προσώπων στη διοίκησή του, αλλά με σταθερό πρόταγμα και σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη της παράδοση του τόπου μας, ξεκίνησε το 2016 για τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Ιάσμου. Τα μέλη και οι φίλοι του δραστήριου συλλόγου είχαν την ευκαιρία να σμίξουν, να διασκεδάσουν και φυσικά να χορέψουν, παραδοσιακούς και όχι μόνο χορούς, στον ετήσιο χορό του Συλλόγου που έλαβε χώρα στη μουσική σκηνή «Αστραία» το περασμένο Σάββατο. Την όμορφη βραδιά που εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο παραδοσιακό-λαϊκό γλέντι, άνοιξαν τα καμάρια των Ιασμιωτών, τα μέλη  του παιδικού χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου. Οι «Μπάντα Τέτοια» φρόντισαν να «ξεσηκώσουν» και τους πλέον διστακτικούς, με αποτέλεσμα η πίστα της «Αστραίας» κυριολεκτικά να βουλιάξει. Στο γλέντι συμμετείχαν φυσικά και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ιάσμου. Μεταξύ αυτών ο Σύλλογος Θρακών, ο Σύλλογος Εβριτών, οι «Φιλοτέχνες», οι «Ακρίτες» Αμβροσίας, ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής και ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης.


 
Στον αντίποδα, ηχηρά απόντες από τον ετήσιο χορό του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ιάσμου, επέλεξαν να είναι οι εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής ηγεσίας. Τόσο ο δήμος Ιάσμου και  η Περιφέρεια, όσο και οι βουλευτές του νομού Ροδόπης, αγνόησαν επιδεικτικά την πρόσκληση των διοργανωτών, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις και αρνητικά σχόλια. Μοναδική παρουσία από το τοπικό πολιτικό προσωπικό ήταν αυτή της πολιτευτού με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Βούλας Ελευθεριάδου.  Ρισκάρουμε πάντως την πρόβλεψη – όχι  και τόσο τολμηρή, βέβαια, αν λάβουμε υπόψιν τη σχετική εμπειρία- ότι ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, στο όποιο επίπεδο, οι θέσεις των επισήμων σε παρόμοιες εκδηλώσεις του Συλλόγου θα αποδεικνύονται ανεπαρκείς λόγω της αυξημένης προσέλευσης…


 
Όπως και να έχει, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Ιάσμου κάθε άλλο παρά να πτοούνται έδειξαν από αυτήν την συμπεριφορά των τοπικών μας αρχόντων. Εξάλλου, το βασικό τους εφόδιο για να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο τους ήταν και παραμένει το πάθος τους και  η αγάπη για αυτόν.  

Ηλίας Μπούκας
 
«Έχουμε δώσει το κίνητρο στα παιδιά να δουλέψουν και έτσι ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι η καθημερινότητά τους»

Αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί γενικότερα για τους πολιτιστικούς συλλόγους αυτήν την εποχή, ο κ. Ηλίας Μπούκας, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το «τιμόνι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου εδώ και λίγες εβδομάδες, τόνισε την αφοσίωση των συντοπιτών του στο σκοπό της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους, ενώ έκανε ειδική μνεία στη συγκινητική ανταπόκριση των νέων σε ηλικία ανθρώπων, οι οποίοι έχουν κάνει κομμάτι της καθημερινότητάς τους την ενασχόληση με τον Σύλλογο. «Σκοπός μας είναι να τραβήξουμε τον κόσμο με το έργο, που παράγουμε», τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Μπούκας, επισημαίνοντας πως «το έργο αυτό είναι ένα και μοναδικό, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε αυτή είναι υλική είτε είναι άυλη». «Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και δίνουμε το κίνητρο στη νεολαία να έρθει κοντά μας», προσέθεσε. «Η νεολαία τα τελευταία χρόνια», συνέχισε, «μας τιμά σε όλες τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις μας. Ως Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου δεν έχουμε παράπονο, γιατί ειδικά το καλοκαίρι, που κάνουμε τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις, όλο το σκηνικό στήνεται από εθελοντές, παιδιά και μαθητές». «Έχουμε δώσει το κίνητρο στα παιδιά να δουλέψουν», κατέληξε, «και έτσι ο Πολιτιστικός Σύλλογος είναι η καθημερινότητά τους».

Το νέο 7μελές διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου

Να σημειωθεί ότι από τις αρχαιρεσίες, που έγιναν στα τέλη του μήνα Ιανουαρίου, στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου αναδείχθηκαν τα εξής πρόσωπα:
 
1.      Πρόεδρος: Μπούκας Ηλίας
2.       Αντιπρόεδρος: Μυλωνάς Μόσχος
3.      Γραμματέας: Μηνάς Νικόλαος
4.       Ταμίας: Μυγδαλά Αναστασία
5.      Μέλος: Μόσχος Κυριάκος
6.       Μέλος: Μαρκοπούλου Ασπασία
7.      Μέλος: Μυλωνάς Αναστάσιος

Το Λαογραφικό Μουσείο «κόσμημα» για τον Ίασμο
 
Ανακαινισμένο και με περισσότερα εκθέματα

Το Λαογραφικό Μουσείο του Ιάσμου έχει αποτελέσει πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, ενώ η φήμη του διαρκώς επεκτείνεται. Η ανακαίνιση του μουσείου έχει πλέον ολοκληρωθεί, ενώ προστέθηκαν και καινούργια εκθέματα, που συνθέτουν μια ακόμα πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της παλιάς ιασμιώτικης οικείας. «Συνέχεια εμπλουτίζεται με υλικό και αυτό είναι χαρά για εμάς, γιατί μένουν τα κειμήλια στον τόπο τους και τον αναδεικνύουν», μας τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μόσχος Μυλωνάς. Το μουσείο είναι επισκέψιμο για το κοινό, αλλά ελλείψει μόνιμου προσωπικού, απαιτείται η πρότερη επικοινωνία με τα μέλη της διοίκησης του πολιτιστικού συλλόγου. Πάντως, τόσο σχολεία και σύλλογοι από την ευρύτερη περιοχή, όσο και ιδιώτες μεμονωμένα, κρούουν τακτικά τη «θύρα» του Συλλόγου, προκειμένου να γνωρίσουν μέσα από τα εκθέματα του μουσείου την πρόσφατη ιστορία και ζωή του Ιάσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.