Γευστικο ταξιδι σε ολη τη γηραια ηπειρο

Οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ Κομοτηνής φίλεψαν τους διερχόμενους της πλατείας με πιάτα ευρωπαϊκών χωρών

Ένα μεγάλο ταξίδι γεύσεων στις χώρες της Ευρώπης ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής το μεσημέρι της Τετάρτης 9 Μαΐου, με αφορμή την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, σε ένα φεστιβάλ γεύσεων με τίτλο «Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας», που διοργάνωσε το Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής και συγκεκριμένα με τους καταρτιζόμενους της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» του τομέα «Τουρισμού-Μεταφορών»και με την υποστήριξη της  Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ.
 

Καταρτιζόμενοι σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής προετοίμασαν επιτόπου συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας με τοπικά προϊόντα, τα οποία προσέφεραν στο κοινό που βρισκόταν στην πλατεία, έχοντας ως σκοπό τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τον πολιτισμό και την κουλτούρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών σε γαστρονομικό επίπεδο και ταυτόχρονη προβολή των προϊόντων του τόπου μας.
 
Στη διοργάνωση συμμετείχαν μαθητές από το 2ο, το 9ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, το 7ο Δημοτικό Κομοτηνής, το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών και το Γενικό Λύκειο Σουφλίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση με διασκεδαστικό τρόπο, μέσω επιδαπέδιων παιχνιδιών και διάφορων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν με τη βοήθεια και την υποστήριξη εθελοντών του Europe Direct Κομοτηνής και των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών ( JEF) Κομοτηνής.
 
 

Γεύσεις που δεν συνηθίζονται στην Ελλάδα 

Οι 40 περίπου μαθητές του ΔΙΕΚ αγκάλιασαν με μεγάλη ευχαρίστηση και προθυμία την προσπάθεια αυτή, σημείωσε η σεφ του ΔΙΕΚ κ. Έφη Δούπα, τονίζοντας πως έκαναν παρασκευές που δεν είναι στη γαστρονομική τους παλέτα αλλά και στην ελληνική κουζίνα.
 
Άλλωστε φρόντισαν να έχουν γεύσεις που δεν συνηθίζονται και πολύ στην Ελλάδα, όπως κρύα σούπα γκασπάτσο και παέγια θαλασσινών, που φτιάχνουν στην Πορτογαλία και την Ισπανία, φαρφάλλε και πανακόττα με γλυκό κυδώνι από την Ιταλία, σολωμό gravadlax από τη Νορβηγία, smetana (ξινή κρέμα) και placki smetane Πολωνίας, μπρουσκέτες σπαραγγιών καθώς και κις λορέν από τη Γαλλία.
 

Βέβαια η παρασκευή των πιάτων έγινε όσο το δυνατόν με τοπικά προϊόντα, μιας και όπως εξήγησε η σεφ, «αυτό που διαφοροποιεί τις συνταγές είναι η τεχνική και όχι η πρώτη ύλη, γιατί στην Ευρώπη έχουμε λίγο πολύ τις ίδιες πρώτες ύλες».
 
Κλείνοντας η κ. Δούπα ευχαρίστησε το Europe Direct για τη συνεργασία, που γίνεται για δεύτερη χρονιά, ευχόμενη πως αυτή η προσπάθεια θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
  
 

Η Ευρώπη να ελέγξει τη βαθιά γνώση του πεπρωμένου της 

Η γιορτή αυτή της Ευρώπης, της γαστρονομίας και του πολιτισμού είναι και μια γιορτή της νεολαίας, σημείωσε η κ. Λουΐζα Σαλτσίδου, τονίζοντας πως παράλληλες εκδηλώσεις και γιορτές γίνονται σε όλη την Ευρώπη, ώστε να επαναβεβαιωθούν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από τη «Διακήρυξη Σουμάν» το 1950 όταν και ξεκίνησε η οικοδόμηση της ΕΕ.
 
Αποτελεί και μια αφορμή σήμερα να αναλογιστούμε πού είμαστε και πού πάμε, σε μια δύσκολη καμπή για την ΕΕ. «Ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη καμπή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε μια πολύ μεγάλη περίοδο ειρήνης, που ήταν αδιανόητη όταν η Ευρώπη έβγαινε μέσα από 2 παγκόσμιους πολέμους, και παρά τις δυσκολίες εξακολουθεί να είναι η Ευρώπη της Αλληλεγγύης, των Κοινωνικών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» τόνισε η κ. Σαλτσίδου εκφράζοντας τη βεβαιότητά της πως η ΕΕ μπορεί να ελέγξει τη βαθιά γνώση του πεπρωμένου της και να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.