«Γευσεις με αρωμα Ιωνιας»

Βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Γεύσεις με άρωμα Ιωνίας», το οποίο μπορεί να δώσει καλή λύση στις νοικοκυρές, κυκλοφόρησε πριν από λίγο στο νομό Καβάλας, από το Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Καβάλας. Μια έκδοση η οποία περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που αποτελούν ένα μέρος του πολιτισμού των Ελλήνων Μικρασιατών.

«Γεύσεις με άρωμα Ιωνίας» είναι ο τίτλος του βιβλίου μαγειρικής, μιας έκδοσης που κυκλοφόρησε πριν από δέκα ημέρες ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Καβάλας. Συγγραφέας του βιβλίου η Θέκλα Αζαϊζέ, μέλος του Συλλόγου, η οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα συγκέντρωσε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, οι οποίες αποτελούν ένα μέρος του πολιτισμού των Ελλήνων Μικρασιατών.

Για την ιδέα της δημιουργίας αυτού του βιβλίου μαγειρικής και τις συνταγές, τις οποίες έμαθε μέσα στο σπίτι και χρησιμοποίησε στη συνέχεια στη ζωή της, μίλησε στον ΠτΘ η συγγραφέας του Θέκλα Αζαϊζέ. «Πριν από 2,5 χρόνια περίπου ήταν η ιδέα της Άννας Δεληγιάννη να κάνουμε ένα βιβλίο παραδοσιακών συνταγών της Μικράς Ασίας. Σε εμένα ανατέθηκε να μαζέψω τις συνταγές είτε από παλιά βιβλία, τετράδια που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές, είτε από τις προσωπικές μου γευστικές μνήμες. Επειδή κι εγώ κατάγομαι από τη Μικρά Ασία, η κουζίνα που μεγάλωσα είναι μέσα στις συνταγές. Γι’ αυτό και είναι στο βιβλίο υπάρχουν πολλές συνταγές καθαρά δικές μου, δηλαδή του σπιτιού μας. Όλες αυτές οι συνταγές ήταν συνδεδεμένες με την γιορτή των Χριστουγέννων, με τις γιορτές του Φθινοπώρου».

Λίγος χρόνος χρειάστηκε για τη συλλογή των συνταγών αυτών, σύμφωνα με την κ. Αζαϊζέ, ενώ περισσότερος χρόνος χρειάστηκε για την επιλογή και την ταξινόμησή τους. «Σε μικρό χρονικό διάστημα συγκέντρωσα τις συνταγές, ενώ περισσότερο χρόνο χρειάστηκα να τις βάλω σε μια σειρά και στη συνέχεια να τις επιλέξω».

Ακολούθησε μια πορεία δυόμισι χρόνων ώστε να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει το βιβλίο αυτό, λόγω αναζήτησης χρηματοδότη. Όπως ανέφερε η κ. Αζαϊζέ, «χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια μέχρι να βρούμε χρηματοδότη», ο οποίος τελικά βρέθηκε μισό χρόνο πριν από την έκδοση του βιβλίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο μαγειρικής του Συλλόγου Μικρασιατών παρουσιάστηκε κατά την ειδική εκδήλωση -που πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2006, στην αίθουσα εκδηλώσεων της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκη- στα πλαίσια του διήμερου εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της Μικρασιατικής καταστροφής.

Τα έσοδα από την πώληση του εν λόγω βιβλίου θα διατεθούν στο Σύλλογο Μικρασιατών.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.