Γ.Σ. του Φ.Σ. Νομικης Κομοτηνης: ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και ΑΝΟΚ να απολογηθουν δημοσια στον Φ.Σ. και τους φοιτητες της Σχολης

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους σχετικά με την Γενική Συνέλευσης της 21ης Οκτωβρίου

Να «ξεκαθαρίσουν» το τοπίο σε σχέση με τη Γενική Συνέλευση της 21ης του Οκτώβρη, επιχειρούν μέλη του φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Σχολής της Κομοτηνής σε ανακοίνωσή τους, θέλοντας όπως σημειώνουν να «μεταφέρουν μία εικόνα για τα τεκταινόμενα στον φοιτητικό Σύλλογο Νομικής Κομοτηνής» αλλά και να αποκαταστήσουν την αλήθεια «απέναντι σε ψεύδη που διαδίδονται με σκοπό την κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών του Συλλόγου και τον αποπροσανατολισμό του Σώματος».
 
Στην σχετική ανακοίνωση την οποία υπογράφουν μέλη του Συντονιστικού Υλοποίησης Πλαισίου της επίμαχης Γενικής Συνέλευσης, το οποίο απαρτίζεται από ανένταχτες φοιτήτριες και μέλη της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ, της ΠΚΣ και της ΠΑΣΠ, επισημαίνεται πως παρά το τοπίο που επιχειρείται να δημιουργηθεί η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε κανονικά, «με σοβαρό διάλογο, το λόγο στους/ις φοιτητές/τριες, σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση και αγωνιστικές αποφάσεις» καταγγέλλοντας ωστόσο τις πρακτικές της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ αλλά και της ΑΝΟΚ, καλώντας τους να «απολογηθούν δημόσια στον Φ.Σ., τους φοιτητές-τριες της Νομικής ΔΠΘ να υπερασπιστούν τη Γ.Σ. της 21/10 απέναντι σε κάθε “καλοθελητή” με βάση και το παρόν που αποκαθιστά την αλήθεια, τους Φ.Σ. της Κομοτηνής και πανελλαδικά να συνεδριάσουν δημοκρατικά και να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις με βάση τις ανάγκες μας»
 

 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 
 
Κατ' εφαρμογή του υπερψηφισθέντος ψηφίσματος ανένταχτης φοιτήτριας και της καταληκτικής πρότασης στο υπερψηφισθέν πλαίσιο από τη Γενική Συνέλευση στις 21/10, το παρόν Δελτίο Τύπου, σκοπό έχει να μεταφέρει μια εικόνα για τα τεκταινόμενα στον Φοιτητικό Σύλλογο (ΦΣ) Νομικής Κομοτηνής και να αποκαταστήσει την αλήθεια, απέναντι σε ψεύδη που διαδίδονται με σκοπό την κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών του Συλλόγου και τον αποπροσανατολισμό του Σώματος.
 
Απέναντι σε όσους θέλουν να χαρακτηρίζουν Γενικές Συνελεύσεις (το ανώτατο, κυρίαρχο και πλέον αποφασιστικό όργανο του Φοιτητικού Συλλόγου) ως «απλές συναθροίσεις» καθιστούμε σαφή τα εξής:
 
Οι Γενικές Συνελεύσεις (Γ.Σ.) συγκαλούνται είτε από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), είτε κατόπιν φοιτητικής πρωτοβουλίας. Στην περίπτωση της Γ.Σ. της 21/10/19, συνέβη το τελευταίο, μετά από άρνηση του Δ.Σ., στο οποίο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συμμετέχει με την πλειοψηφία των μελών (4/7), επιβάλλοντας κάθε φορά την τυραννία της αυτοδυναμίας. Εφόσον στο Δ.Σ. κατατεθούν οι οριζόμενες από το καταστατικό υπογραφές, η αρμοδιότητα που έχει είναι δέσμια (υποχρέωση σε ενέργεια), απλώς επικυρωτική και όχι αποφασιστική. Αυτό προκύπτει από τις γενικές αρχές που ισχύουν σε όλους τους Φ.Σ., την δημοκρατική πρακτική αυτών, από το α. 18 του Καταστατικού του Φ.Σ. Νομικής Κομοτηνής και το α.96 Αστικού Κώδικα (ΑΚ) για τη λειτουργία των σωματείων. Εν αντιθέσει των παραπάνω, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καταψήφισε αυθαίρετα και δίχως άλλο το αίτημα 236 μελών του Φ.Σ. κρίνοντας όλες τις υπογραφές πλαστές, πριν καν τις ελέγξει και χωρίς να κατονομάσει τον πλαστογράφο.
 
Κατά το α.96 ΑΚ, σε περίπτωση που το Δ.Σ. «δεν εισακούσει την αίτηση» του σώματος, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών μπορεί να εξουσιοδοτήσει τα μέλη να συγκαλέσουν τη Γ.Σ. Αυτό είναι και το επιχείρημα που επικαλέστηκε η έτερη «υπεύθυνη» παράταξη, η ΑΝΟΚ. Παρ' όλα αυτά, η Γ.Σ. της 21/10 αποφάσισε ότι δεν είναι η δικαστική οδός ο τρόπος με τον οποίο αρμόζει να λύνουν νέοι άνθρωποι τα προβλήματα των συλλογικών τους οργάνων και εσωτερικών ζητημάτων, στο βωμό μιας δικομανίας. Τις Συνελεύσεις τις νομιμοποιεί ο κόσμος τους, αρχή με την οποία συμφώνησε ακόμα και η Κοσμητεία της σχολής.
 
Πάγια τακτική του Φ.Σ. είναι να ζητά αναστολή μαθημάτων την ημέρα διεξαγωγής της Γ.Σ. (παραπέμπουμε σε κάθε κανονισμό διεξαγωγής Γ.Σ, που έχει υπερψηφίσει ως τώρα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) με σκοπό τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή του Φ.Σ. στην αμεσοδημοκρατική συλλογική διαδικασία. Αντίστοιχο αίτημα κατατέθηκε για τη Γ.Σ. της 21/10, το οποίο η Πρόεδρος του Δ.Σ. (και μέλος της ΔΑΠ) προσπάθησε να σαμποτάρει καταθέτοντας μεταγενέστερο και αντιπαραθετικό αίτημα για ΜΗ χορήγηση αναστολής μαθημάτων, το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερη σύγχυση.
 
Κατά τη διαδικασία της Γ.Σ. απαιτείται η τήρηση των πρακτικών του Φ.Σ., τα οποία είναι υπό την ευθύνη της Γραμματέως, επίσης μέλους της ΔΑΠ. Όταν της γνωστοποιήθηκε η οριστικοποίηση της διεξαγωγής Γ.Σ. (και μολονότι είχε υπάρξει συνεννόηση ώστε να παρευρεθεί) η Γραμματέας την επόμενη μέρα επιδεικτικά και θρασύδειλα αγνόησε τα πολλαπλά τηλεφωνήματα και δεν εμφανίστηκε στη σχολή ως όφειλε για να παραχωρήσει τα πρακτικά. Τα τελευταία ως δημόσια έγγραφα οφείλουν να παραμένουν στο Γραφείο του Φ.Σ. και να είναι προσβάσιμα σε κάθε μέλος του Φ.Σ. και όχι να παρακρατούνται και να φυλάσσονται σε ιδιωτικούς χώρους. Το τελευταίο εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της ΔΑΠ Κομοτηνής, με τη φράση «Τα πρακτικά ξεχάστε τα, είναι προσβάσιμα μόνο στα Δ.Σ.».
 
Κατά τη διεξαγωγή της Γ.Σ. αρχικά διαπιστώθηκε από τις 2 πρώτες καταμετρήσεις απαρτία με 187 παριστάμενα μέλη του Φ.Σ., με ταυτόχρονη διαπίστωση της φοιτητικής ιδιότητας με επίδειξη πάσο ή άλλου ισόκυρου εγγράφου ή αναγνώρισης. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις, με προτεραιότητα στους ανένταχτους φοιτητές-τριες και ακολούθως παρατάξεις και σχήματα, και η διαδικασία κατέληξε στην ψήφιση (μετά από αποχώρηση των μη μελών του Φ.Σ.) πλαισίων, με τον τρόπο που ενέκρινε το σώμα.
 

Ως προς μαφιόζικες πρακτικές της ΔΑΠ στην τελευταία ανακοίνωσή της απαντάμε τα εξής:

«Οργάνωσε το σχήμα των ΕΑΑΚ». Έτσι ερμηνεύει η ΔΑΠ το θάρρος του Φ.Σ. να πάρει την κατάσταση στα χέρια του (μέσα από τις 236 υπογραφές) και να παραμερίσει το Δ.Σ. που λειτουργεί σαν τσιφλίκι της ΔΑΠ.
«Χωρίς ίχνος ανένταχτου φοιτητή». Αν τα μέλη των παρατάξεων και σχημάτων ήταν 187 άτομα, η ΔΑΠ σήμερα δεν θα ήταν αυτοδύναμη. Το επιχείρημα αυτό ήταν η επιτομή της γελοιότητας.
«Τα ΕΑΑΚ (…) επιχείρησαν να συλλέξουν κόσμο επιλεκτικά και υποχθόνια». Όλες οι διαδικασίες ήταν δημόσιες, με έγγραφα που διακινούνταν στα έτη και δημόσιες ανακοινώσεις και όσοι-ες ήθελαν παρευρέθηκαν στη διαδικασία, παρά την με κάθε τρόπο προσπάθεια από μέλη της ΔΑΠ να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές-τριες λέγοντας το ανήκουστο, πως το να βάλει ο φοιτητής την υπογραφή του για την σύγκληση γενικής συνέλευσης αποτελεί ποινικό αδίκημα (έτσι δήλωσε η Υπεύθυνη ΔΑΠ Νομικής). Το ίδιο γελοίο ακούγεται και το επιχείρημα περί τραμπουκισμού καθηγητών, ενώ κάθε καθηγητής χορήγησε αναστολή κατά την κρίση του, καθώς και άδεια για την ενημέρωση των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Όλα αυτά ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια, να αποτραπεί ο σχηματισμός απαρτίας στη Γ.Σ.
«Χωρίς να κρύβονται. Κρύβεται όποιος ντρέπεται γι' αυτά που πιστεύει». Γι αυτό και η ΔΑΠ Νομικής τα τελευταία χρόνια συγκάλυπτε το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού που τελευταία δείχνει απροκάλυπτα.
«Την Τετάρτη 23/10 θα γίνει κατάληψη». Έχει γίνει αίτημα για αναστολή μαθημάτων, στη διάρκεια της οποίας θα διοργανωθούν με βάση την απόφαση της Γ.Σ. πολιτικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην Γ.Σ. και έκτοτε μέχρι στιγμής, κανένας λόγος δεν έχει γίνει για κατάληψη και οι όποιες αναφορές είναι μόνο ψευδείς, χάριν εντυπωσιασμού και εκφοβισμού του Φ.Σ., μεθοδευμένες από τη ΔΑΠ και την ΑΝΟΚ.
 
Όσον αφορά δε την ΑΝΟΚ, μετά τις τελευταίες δηλώσεις και πρωτοβουλίες της δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο. Το όψιμο και υποκριτικό ενδιαφέρον τους για τη Γενική Συνέλευση εξηγείται από την ανάγκη να απονομιμοποιήσουν αυτό που φοβούνται: Μια πραγματικά δημοκρατική, οργανωμένη από τα κάτω και ζωντανή Γενική Συνέλευση, την οποία δεν μπορούσαν να χειραγωγήσουν. Γι' αυτο και προσέφυγαν σε νομικίστικους τακτικισμούς που κατέληγαν σε πρόδηλες αντιφάσεις: Από τη μία το Δ.Σ. υποχρεούται να επικυρώσει το αίτημα Γ.Σ., από την άλλη η Γ.Σ. που διοργανώθηκε με βάση το αίτημα αυτό και την οποία δεν επικύρωσε το Δ.Σ. είναι παράνομη. Η υποκρισία της ΑΝΟΚ φαίνεται αφενός από το γεγονός ότι δομεί την γραφειοκρατική επιχειρηματολογία της στην -απλώς- έλλειψη μιας σφραγίδας σε ένα νόμιμο και δίκαιο αίτημα και αφετέρου από την πρόθεση να συμμετάσχουν στην Γ.Σ. της 21/10 αν αυτή μετονομαζόταν σε “Συνέλευση Φοιτητών». Αυτό αποδεικνύει την αποστροφή (και) της ΑΝΟΚ προς τις Γενικές Συνελεύσεις, αποδεικνύοντας πως παρά το προσωπείο του «ανεξάρτητου», είναι το νόθο παιδί της ΔΑΠ. Έτσι η ΑΝΟΚ καταλήγει σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, εξισώνοντας την αυθαιρεσία του καταπιεστή με την αντίδραση του καταπιεζόμενου. Καλό να κοιτάμε τους τύπους, υπάρχει πρόβλημα όμως όταν καταλήγουμε μυωπικοί απέναντι στην πραγματικότητα και τα συμφέροντα του Φ.Σ.
 
Όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι ξεκαθαρίζουν το τοπίο σε σχέση με τη Γ.Σ. της 21/10 και επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι πράγματι υπήρξε Γενική Συνέλευση, με σοβαρό διάλογο, το λόγο στους/ις φοιτητές/τριες, σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση και αγωνιστικές αποφάσεις. Με το παρόν αποσκοπούμε στην αποκάλυψη του επικίνδυνου και φαιδρού ρόλου που παίζει η ΔΑΠ ως φοιτητική παράταξη της Κυβέρνησης ΝΔ, όχι μόνο στην Κομοτηνή αλλά και πανελλαδικά, καθώς παντού χρησιμοποιεί αντίστοιχες μεθόδους.
 
Καλούμε τη ΔΑΠ και τα μέλη αυτής και της ΑΝΟΚ που μετέχουν στο ΔΣ, να απολογηθούν δημόσια στον Φ.Σ., τους φοιτητές-τριες της Νομικής ΔΠΘ να υπερασπιστούν τη Γ.Σ. της 21/10 απέναντι σε κάθε “καλοθελητή” με βάση και το παρόν που αποκαθιστά την αλήθεια, τους Φ.Σ. της Κομοτηνής και πανελλαδικά να συνεδριάσουν δημοκρατικά και να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις με βάση τις ανάγκες μας!
 
 
Το παρόν γράφτηκε και υπογράφεται από το Συντονιστικό Υλοποίησης Πλαισίου της Γ.Σ. 21/10, το οποίο απαρτίζεται από ανένταχτες φοιτήτριες και μέλη της ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ, της ΠΚΣ και της ΠΑΣΠ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.