Γ.Πετριδης «Μια αλλαγη του εκλογικου μας συστηματος εαν δεν συνοδευτει απο συνολικη αλλαγη του τροπου διοικησης της τοπικης αυτοδιοικησης θα περιπλεξει τα πραγματα»

Θέμα των ημερών για τα ΜΜΕ όλης της χώρας και κυρίως αυτά της περιφέρειας δεν είναι άλλο από τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως αναφέραμε στο χθεσινό ρεπορτάζ του «ΠτΘ» το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί το σενάριο που εμπεριέχει την κατάρτιση δύο ενιαίων ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

Αν το σενάριο αυτό τελικά εγκριθεί δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

Τα σενάρια αυτά σχολίασε στο χθεσινό ρεπορτάζ του «ΠτΘ» ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δήμαρχος Καβάλας, κ. Κώστας Σιμιτσής ο οποίος υπεραμύνθηκε του ισχύοντος εκλογικού συστήματος και υπογράμμισε τον κίνδυνο που εμπεριέχει για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης η τυχαία εκλογή δημοτικών συμβούλων ανάλογα με τους σταυρούς που θα πάρουν.

Γιώργος Πετρίδης «Πολιτικά το σχέδιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ένας ακόμα μικροπολιτικός ελιγμός, προκειμένου κάποιοι να πετύχουν καλύτερους συσχετισμούς»»

Σύμφωνος με την άποψη του κ. Σιμιτσή δήλωσε στον «ΠτΘ» ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης. «Από μόνη της μία τέτοια αλλαγή του εκλογικού μας συστήματος θα περιπλέξει τα πράγματα παρά θα τα διορθώσει, εάν δεν συνοδευτεί και από συνολική αλλαγή του τρόπου, του πλαισίου και των κανόνων διοίκησης της αυτοδιοίκησης. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, υπάρχουν τέτοια μοντέλα, όπως αυτό της Κύπρου για παράδειγμα και άλλων χωρών, όπου εκλέγονται με διαφορετικά ψηφοδέλτια ο δήμαρχος και τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, αλλά αυτό προϋποθέτει αυτό που είπα πριν αλλαγή στον τρόπο διοίκησης. Σε διαφορετική περίπτωση ισχύει αυτό που είπε ο κ. Σιμιτσής και αυτό που λέμε οι περισσότεροι δήμαρχοι και κυρίως οι εμπειρότεροι, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα λύσει προβλήματα, ίσα ίσα θα δημιουργήσει περισσότερα. Πολιτικά δε το σχέδιο αυτό κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ένας ακόμα μικροπολιτικός ελιγμός, προκειμένου κάποιοι που σχεδιάζουν σε κάποια γραφεία, να πετύχουν κάποιους καλύτερους συσχετισμούς».

Σχολιάζοντας το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την αποδέσμευση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα κόμματα ο κ. Πετρίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός καλώντας το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση «να κοιτάξουν πρώτα να διορθώσουν μια σειρά από άλλα θεσμικά ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση την οποία έχουν στραγγαλίσει και ας αφήσουν αυτό». «Αν παρόλα αυτά επιμείνουν» σημείωσε ο ίδιος «τότε θα πρέπει να δουν συνολικά το θέμα της διοίκησης, αλλιώς ακόμη και σε μένα δίνουν την εντύπωση ότι βασίζονται σε κάποιους σχεδιασμούς, κάποιους τακτικισμούς ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, που όμως είναι σίγουρο ότι δεν βρίσκουν σύμφωνους την συντριπτική πλειοψηφία των νέων δημάρχων».

«Ο χαρακτηρισμός «βλαχοδήμαρχοι» αδικεί τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό όμως άναψε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να στείλει μήνυμα προς τους απανταχού δημάρχους της ελληνικής επικράτειας, αναφέρθηκε σε «φθαρμένους βλαχοδήμαρχους» που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να τους στηρίξει το κόμμα του στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στους χαρακτηρισμούς αυτούς αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Κομοτηνής ο οποίος δήλωσε πως «ο χαρακτηρισμός αυτός αρχικά αδικεί τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός αν κάτι άλλο ήθελα να πει και άλλο είπε ή εννοούσε παλαιότερες συμπεριφορές και δεν διευκρίνισε. Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι ο ίδιος σκεπτόμενος πιο ψύχραιμα, αν και είναι δύσκολο δημόσια να το ανασκευάσει, θα έχει μετανιώσει γι’ αυτό που είπε. Και βέβαια για να μην μένουμε στο «βλαχοδήμαρχοι» ο κ. Τσίπρας είπε πολύ σκληρότερες εκφράσεις. Μίλησε για ένα φθαρμένο προϊόν και κυρίως για θεσμοθετημένη πλέον διαφθορά και αδιαφάνεια στους δήμους. Θεωρώ ότι στην λογική του να εκλεγούν οι δικοί μας δήμαρχοι δεν προσφέρει κάτι το να απαξιώνουμε κατά αυτόν τον τρόπο αυτό το οποίο ήδη υπάρχει».

 

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ρόλο και θα πρέπει να έχει ρόλο στα πολιτικά πράγματα»

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στην επέτειο του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ είναι σε μία κρίσιμη καμπή. Είναι εμφανείς οι προσπάθειες επαναπροσδιορισμού της θέσης του μέσα στο πολιτικό σύστημα και είναι προφανείς η διάθεση που υπάρχει για στελεχιακή ανανέωση και ανάδειξη των νέων στελεχών». Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε τέλος την εκτίμησή του πως «το ΠΑΣΟΚ έχει ρόλο και θα πρέπει να έχει ρόλο στα πολιτικά πράγματα» υπογραμμίζοντας όμως πως «θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους τους με βάση την πραγματικότητα στην οποία το έχει κατατάξει ο λαός με την ψήφο του».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.