Γ. Πεταλωτης: Νεα μετρα δεν σημαινει φοροι και περικοπη μισθων

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές μόνον υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με στόχο τη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα η τρόικα. Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι εξακολουθεί να ισχύει και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι. “Από εκεί και πέρα, όπου υπάρχουν αποφάσεις που μπορούμε να τις αλλάξουμε, γιατί με ισοδύναμες αποφάσεις θα γίνονται πιο ευνοϊκές για τον Έλληνα πολίτη, αυτό το κάνουμε και αυτό διερευνούμε, ούτως ή άλλως. Όπου υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης σε δημόσιους οργανισμούς ή γενικότερα στο δημόσιο, θα το κάνουμε”, πρόσθεσε ο Γ. Πεταλωτής.

Ερωτηθείς για τους συντελεστές ΦΠΑ, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση και ότι η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμες εναλλακτικές λύσεις, που θα είναι “επιεικέστερες” για τους πολίτες.

«Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα εφαρμοστούν μόνο σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν και για να μην χαθούν θέσεις εργασίας»

Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η δυνατότητα απόκλισής τους από τις αντίστοιχες κλαδικές, αποτελεί νόμο του κράτους. “Από εκεί και πέρα, όμως, έχουν τεθεί προϋποθέσεις, και οι οποίες προϋποθέσεις τίθενται, ότι θα πρέπει να υπάρχουν αποκλίσεις με πολύ προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο, μόνο σε επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να κλείσουν, που σημαίνει ότι θα έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας”, διευκρίνισε. Απέκλεισε την κάθετη εφαρμογή του μέτρου, σημειώνοντας ότι οι κανόνες για τις επιχειρησιακές συμβάσεις αποτελούν αντικείμενο της διαβούλευσης με την τρόικα και τους κοινωνικούς εταίρους.

«Δεν είμαστε σε “πόλεμο” με τη Γερμανία»

Για διαφορετική θεώρηση και προσέγγιση στα ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης και όχι για “ελληνογερμανικό πόλεμο” έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί αλληλεγγύης με ημερομηνία λήξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.