Γ. Δημαρας: «Η πολιτεια παντα ερχεται εκ των υστερων να θεραπευσει»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, κ. Γιάννης Δημαράς με αφορμή την ομιλία του για τα ναρκωτικά που θα λάβει χώρα σήμερα το βράδυ στις 8.00 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου του ΔΗΚΚΙ με την ελληνική κοινωνία.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, κ. Γιάννης Ιωαννίδης και ο κ. Γιώργος Μποντρότσος
, εις εκ των υποψηφίων βουλευτών με το ΔΗΚΚΙ στη Ροδόπη τις περασμένες εκλογές, υποδέχτηκαν το δημοσιογράφο, τέως βουλευτή του ΔΗΚΚΙ και μέλος της Κ.Ε., κ. Γιάννη Δημαρά, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα το βράδυ στις 8.00 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, με θέμα τα ναρκωτικά. Ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι η εκδήλωση γίνεται «στο πλαίσιο του διαλόγου του ΔΗΚΚΙ με την ελληνική κοινωνία σε θέματα παιδείας και πολιτισμού σε όλη τη χώρα».

Ο κ. Δημαράς αισθανόμενος σε οικείο χώρο, απέναντι σε δημοσιογράφους εκτίμησε την στάση των περιφερειακών ΜΜΕ απέναντι στο ΔΗΚΚΙ, κάνοντας λόγο για αποκλεισμό του κόμματος από τα μεγάλα κανάλια, και υποστήριξε ότι «τα ΜΜΕ της Περιφέρειας είναι θεμελιώδης πυλώνας της δημοκρατίας».

Χαρακτηρίζοντας το θέμα των ναρκωτικών ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό θέμα μετέφερε το κλίμα που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια απέναντι στα εξαρτημένα άτομα: «Η κοινωνία άρχισε να αντιμετωπίζει το θέμα. Δεν είναι μόνο η δημιουργία των θεραπευτικών κοινοτήτων, οι σύλλογοι, οι γονείς, οι φίλοι που έχουν δραστηριοποιηθεί αλλά και άλλες παράμετροι. Το ΔΗΚΚΙ προσπαθεί να σταθεί στο πλάι των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Σήμερα, εν δυνάμει ασθενείς δεν είναι μόνο τα εξαρτημένα πρόσωπα, αλλά και οι άμεσοι και έμμεσοι συγγενείς και γενικότερα ο κοινωνικός περίγυρος. Είναι μια ασθένεια της ψυχής και του πνεύματος που κρατάει έως ότου ο ενδιαφερόμενος πειστεί και αντλήσει τις δυνάμεις εκείνες για να μπορέσει να σταθεί όρθιος στη ζωή και ν’ ανταποκριθεί στα κελεύσματα των ωραίων στιγμών που προσφέρει η ζωή».

Ο κ. Δημαράς, σχολιάζοντας το ρόλο της πολιτείας, υποστηρίζει ότι «πάντα έρχεται εκ των υστέρων να θεραπεύσει πολλά από τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, ενίοτε δε ολιγωρεί». Πηγή της ολιγωρίας χαρακτήρισε άλλοτε την άγνοια κι άλλοτε «την πίστη κάποιων ιδιοτελών». Ο κ. Δημαράς διατέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Αναφορικά με τη δράση της Επιτροπής σημείωσε ότι συμμετείχαν με προτάσεις και ομιλίες εξαιρετικοί επιστήμονες. Εκείνη την περίοδο είχε προτείνει «κάθε μήνα σε πανεθνικό δίκτυο, όπου θα υποχρεούνται τα ιδιωτικά και τα κρατικά κανάλια την ίδια ώρα και στιγμή, με τους δημοσιογράφους που το καθένα θα επιλέγει, να προβάλλεται μια εκπομπή μιας ώρας, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να ενημερώνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη τηλεθέαση και ακρόαση». Η πρόταση είχε γίνει ομόφωνα δεκτή, αλλά δεν προχώρησε.

Για το αν πρέπει ή όχι να γίνει αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών ο κ. Δημαράς μετέφερε τις απόψεις του: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός μαλακών και σκληρών ουσιών. Η αποποινικοποίηση στην ουσία λειτουργεί για εξαρτημένα άτομα που συλλαμβάνονται με ποσότητες εξαρτησιογόνων ουσιών που είναι για τη δική τους χρήση. Τα ελληνικά δικαστήρια δεν καταδικάζουν αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν στην κατοχή τους ποσότητες προς ιδία χρήση.

Η αποποινικοποίηση όπως διατυπώνεται από κάποιους είναι μια προσπάθεια να αποδείξουν έναν προοδευτισμό, ο οποίος, κατά τη γνώμη, μου ισχύει.

Η ελληνική κοινωνία και η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετωπίζουν το πρόσωπο που είναι σε εξάρτηση ως ασθενή»
.

Μ.Α

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.