Γ΄ Διεθνες Εικαστικο Εργαστηριο

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξ/πολη, στα πλαίσια του μαθήματος της Αισθητικής αγωγής (Εικαστικά), διοργανώνει συνάντηση ανάμεσα σε φοιτητές του Ινστιτούτου Παιδαγωγικής της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Μονάχου, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και του Παιδαγωγικού Τμήματος, στη Σαμοθράκη.

Η συνάντηση έχει ως στόχο τη γνωριμία, την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων πάνω στη διδασκαλία της τέχνης και την εικαστική δημιουργία, με αφορμή το θαυμάσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον του νησιού.


Το θέμα της εικαστικής δημιουργίας είναι: «Τέχνη στο φυσικό περιβάλλον», με σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο, κατασκευές κλπ.

Στόχος της εικαστικής επεξεργασίας είναι η δημιουργία κατασκευών, δομημένων από φυσικά και απορρίψιμα υλικά, μέσα στη φύση (Landart).

Το Ινστιτούτο Παιδαγωγικής της Τέχνης θα συμμετέχει με 14 φοιτητές και δύο καθηγητές, τον Ακαδημαικό διευθυντή σπουδών Jόrgen Meyer και την dr. Rosa Quint, ζωγράφο.

Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών θα συμμετέχει με 11 φοιτητές και δύο καθηγητές, την επίκουρη καθηγήτρια Διδακτικής της τέχνης Τιτίκα Σάλλα και τον Επιμελητή της Εθνικής Πινακοθήκης, Ιστορικό Τέχνης Ανδρέα Ιωαννίδη.


Καθημερινά, κατά τις απογευματινές ώρες θα πραγματοποιείται τρίωρο εργαστήριο βιωματικής ψυχολογίας με θέμα: «Τα σύμβολα που υπάρχουν στους αρχαίους ελληνικούς μύθους, στα λαικά παραμύθια και στα όνειρά μας», σύμφωνα με την ψυχολογία του βάθους του Καρλ Γιουνγκ, από την καλλιτέχνιδα και παιδαγωγό Johanna Schmidt Ristig.

Από τις 23 -25 Ιουνίου 2006 θα πραγματοποιηθεί κύκλος παρουσιάσεων των παραγόμενων εργασιών, με τη μορφή Διημερίδας, στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας, με θέμα: «Τέχνη στο φυσικό περιβάλλον: σχέδιο, ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευές-Παιδαγωγικές εφαρμογές. Η διδασκαλία της Τέχνης στο σχολείο».

Η συνάντηση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σαμοθράκης, της Υπερνομαρχίας Ροδόπης-Έβρου και της Νομαρχίας Έβρου.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον εορτασμό για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. της Αλεξ/πολης.

To εικαστικό εργαστήριο θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο “Νικόλαος Φαρδύς” στη Χώρα της Σαμοθράκης. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο, 24.06.06

18:00: Έναρξη εργασιών Διημερίδας

1.Χαιρετισμός από τον Νομάρχη Έβρου, κ. Νίκο Ζαμπουνίδη


2.Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Σαμοθράκης κ. Γεώργιο Χανό.

3.Χαιρετισμός από από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, καθηγητή Κοσμά Βουγιουκλή.

4.Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθηγήτρια Ελένη Ταρατόρη.

5.Χαιρετισμός από τους συμμετέχοντες καθηγητές και αντιπροσώπους των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθηγητή Jόrgen Meyer, καθηγήτρια dr. Rosa Quint, κα Johanna Schmidt Ristig, επίκουρη καθηγήτρια Τιτίκα Σάλλα, Ανδρέα Ιωαννίδη, Μαριάννα Παυλίδου.

18:30: Παρουσιάσεις διαλέξεων

•18:30: Τιτίκα Σάλλα
, επίκουρη καθηγήτρια διδακτικής της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. «Με αφορμή την Landart, παιδαγωγικές προτάσεις για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».

•19:00: Ανδρέας Ιωαννίδης
, επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης, διδάσκων στην Α.Σ.Κ.Τ.: «Land as Art: Η εξοχή ως τέχνη-Η διδακτική της Ιστορίας της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας».

•19:30: Jόrgen Meyer, Ακαδημαικός διευθυντής σπουδών στο Ινστιτούτο Παιδαγωγικής της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Μονάχου: «Τέχνη, στο φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης: Στόχοι, μέσα, πηγές έμπνευσης. Παρουσίαση των έργων των φοιτητών και θεμάτων από τη διδασκαλία της Τέχνης στο Ινστιτούτο Παιδαγωγικής (σχέδιο, ζωγραφική, εικονογράφηση βιβλίου)».

•20:00: dr. Rosa Quint, ζωγράφος: «Δημιουργία τρισδιάστατων κατασκευών από ξύλο, μέταλλο και συνθετικές ύλες, στο Ινστιτούτο Παιδαγωγικής της Τέχνης».

5.20:30: Johanna Schmidt Ristig, παιδαγωγός τέχνης, πρώην επιστημονική συνεργάτης της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών του Μονάχου: «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του βιωματικού εργαστηρίου ψυχολογίας με τον τίτλο: Σύμβολα που υπάρχουν στους μύθους, τα παραμύθια και τα όνειρά μας».

•21:00-21:30: Συζήτηση

Εγκαίνια έκθεσης των νεαρών καλλιτεχνών Δεξίωση από τον Δήμο Σαμοθράκης

Κυριακή, 25.06.06

•10:00: Κ. Τσίκαλας
, καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, υποψήφιος διδάκτωρ – Γ. Κέκκερης, Αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής στο Π.Τ.Δ.Ε.: «Ανάπτυξη, σχεδιασμός και εφαρμογές κινούμενων γραφικών σχεδίων (Animation) στην εκπαιδευτική διαδικασία».

•10:30: Ι. Ν. Βασιλαράκης, επίκουρος καθηγητής Παιδικής Λογοτεχνίας στο Π.Τ.Δ.Ε.: «Παράλληλα σχόλια στην ποιητική και εικαστική έκφραση του Οδυσσέα Ελύτη».

•11:00: Έλλη Τρίμη, ζωγράφος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αισθητικής παιδείας στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης: «Τέχνη και Περιβάλλον, εικαστικές εφαρμογές σε μικρά παιδιά με την μέθοδο της εις βάθος προσέγγισης».

•11:30: Φρίξος Θεοδοσάκης, ζωγράφος, ειδικός καθηγητής Αισθητικής αγωγής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Κρήτης: «Το ψηφιδωτό στην τέχνη για το Δημοτικό σχολείο».

12:00-12:30:Διάλειμμα

•12:30: Σιγούρος Γιάννης, δάσκαλος- συγγραφέας: «Εικόνα και ποιητικός λόγος-η δημιουργικότητα στο σχολείο, συνδυάζοντας δύο διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας». -Παρουσίαση ετήσιου διαθεματικού project που εφαρμόσθηκε στο 4ο Δημ. σχολείο Κομοτηνής.

•13:00: Άλκης Κούσης, δάσκαλος-εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού: «Πολύχρωμες διαδρομές στον κόσμο της τέχνης και της φαντασίας μέσα από πολιτιστικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Δημ. σχολείο Γλυκών νερών Αττικής»

•13:30: Αναστασία Μαργέτη, δασκάλα-ιστορικός: «Η ζωή μας κύκλους κάνει-παρουσίαση ετήσιου project διαθεματικής προσέγγισης» που πραγματοποιήθηκε στο 106ο Δημ. Σχολείο Αθηνών.

14:00-14:30: Συζήτηση-Τέλος των εργασιών

Εκδηλώσεις στα πλαίσια της Διημερίδας

Παρασκευή, 23.06.06: Πνευματικό Κέντρο Χώρας

•18:30: Μαρούλης Απόστολος
, Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης – Κων/να Χατζηαντωνίου, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.: «Ηθική του Περιβάλλοντος-Τέχνη και πράσινη Χημεία».

•19:00: Έλλη Τρίμη: «Τέχνη και Περιβάλλον στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Λεμύθου, Κύπρου».

•19:30-21:00: Παρουσίαση των εικαστικών έργων των φοιτητών που συμμετέχουν στο εργαστήριο, από τους ίδιους. Συζήτηση.

Σάββατο, 24.06.06: Αυλόγυρος του Πνευματικού Κέντρου-παραλία Καμαριώτισσας

•Πρωί, 11:00-14:00: Πρόσκληση σε παιδιά και νέους της Σαμοθράκης, που θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε παιδαγωγικά παιχνίδια και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Δευτέρα 19 – Πέμπτη 22 Ιουνίου 2006, 17:00-19:30 το βράδυ, στην αυλή του πανδοχείου «Πανόραμα»:

•Βιωματικό εργαστήριο ψυχολογίας από την Johanna Schmidt Ristig, με θέμα: Ανάλυση και ερμηνεία συμβόλων που υπάρχουν στους μύθους, τα παραμύθια και τα όνειρά μας, σύμφωνα με την ψυχολογία του βάθους του Καρλ Γιουνγκ. Παιδαγωγικές εφαρμογές.

Μ.Π.

Info: Τηλέφωνα επικοινωνίας:

25510-36856/6945655110.

E-mail: [email protected]

Ναυτιλιακό πρακτορείο:

25510-26721/25510-23512/41505

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.