Φυγη προς τα εμπρος θελει για την Περιφερεια ΑΜΘ ο Αντιπεριφερειαρχης Αναπτυξης
Την αποφασιστικότητά του να συμβάλλει στην προσπάθεια να πάει μπροστά η Περιφέρεια, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ και επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Κωστής Σιμιτσής, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.
Ο κ. Σιμιτσής στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι συγκλίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανάταξη της Περιφέρειας, παρόλο που θα ήθελε να βελτιωθεί το κλίμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μίλησε επίσης για την δική του συμβολή στο θέμα της ανάπτυξης της Περιφέρειας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη και πως θα έχει αποτελέσματα και για τις ΠΕ Καβάλας και Δράμας.
Κωστής Σιμιτσής όμως…
«Μέσα από τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε από το πόστο του ο καθένας τον κόσμο να σηκωθεί και να δει επιτέλους τον ουρανό»
ΠτΘ: Αυτόν τον χρόνο κάθε ένας εκ των πολιτικών μας εκπροσώπων θα απεύχονταν να είναι σε θέση ευθύνης, δεδομένων όλων αυτών που μέχρι στιγμής το 2020 και φυσικά με πρώτο εξ αυτών η πανδημία, έχει φέρει.
Κ.Σ.: Από την άλλη πλευρά βέβαια λέει ο λαός μας ότι «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Εδώ ταιριάζει ακριβώς επειδή πέρασε πάρα πολλά, όχι μόνο η ελληνική κοινωνία, αλλά όλος ο κόσμος με την πανδημία.
Βέβαια η ελληνική κοινωνία έχει το βάρος ακόμα μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης, η οποία φυσικά ήταν προηγουμένως και κοινωνική, οι ρίζες της ήταν στα δομικά ελαττώματα της κοινωνίας μας, άρα λοιπόν εδώ έχουμε πλέον μια κούραση.
Έχει διαπιστωθεί πλέον ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει πια άλλες καταστάσεις, γι’ αυτό είναι εκνευρισμένος, βγάζει σιγά σιγά μια οργή, φαίνεται αυτό και στις ανορθολογικές απόψεις για το θέμα της μάσκας, για το θέμα του κορωνοϊού, για θέμα του τσιπ που δήθεν θα υπάρχει στο εμβόλιο, όταν αυτό γίνει
Φοβάμαι ότι ως ένα βαθμό επικρατεί η παραίτηση. Το 2010 όταν ήμουν δήμαρχος στην Καβάλα έβλεπα ότι ενόψει του γεγονότος ότι ερχόταν μια κρίση, θα μπορούσαμε να κάνουμε κινήσεις όλοι, οι θεσμικοί φορείς, η οργανωμένη κοινωνία, οποιοιδήποτε είχαν κάποιο λόγο να προτείνουν ο ένας στον άλλον.
Υπήρχε μια διάθεση δουλειάς, μια διάθεση προσφοράς, μια σκέψη ότι θα μπορούμε να ανατάξουμε την κοινωνία μας, την οικονομία μας, την πατρίδα μας, να την κάνουμε να ξαναγίνει η καλή που ήταν κάποτε.
Μέσα σε αυτό το κλίμα προβληματισμού είχαν γίνει πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες, μετά το 2009 ιδίως, όπως για παράδειγμα ο Καλλικράτης. Βλέπω όμως να υποχωρεί ο ενθουσιασμός. Βλέπω ότι δεν γίνονται κοινές συσκέψεις ανάμεσα στην περιφέρεια και την ΠΕΔ.
Προφανώς έχουν ευθύνη και τα πρόσωπα, αλλά αν δεν υπάρχει η σκέψη ότι μέσα από τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε από το πόστο του ο καθένας τον κόσμο να σηκωθεί και να δει επιτέλους τον ουρανό, τελικά όλοι θα βλέπουμε χαμηλά, τα λίγα, τα μίζερα τα δικά μας, και κατά συνέπεια δεν θα μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλύτερο.
Εγώ έχω κάνει τις παρατηρήσεις μου στον περιφερειάρχη στον βαθμό που με αφορά, και σε αυτό το θέμα και για άλλα θέματα, γιατί ακριβώς θεωρώ ότι η συνύπαρξή μου στην διοίκηση του Χρήστου Μέτιου συντελεί και αποσκοπεί περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση, να βελτιώσουμε κάποια κακώς κείμενα, να τα διορθώσουμε και να πάμε μπροστά.
«Η διχόνοια και η διαφωνία δεν με φοβίζει ούτε με ταράζει»
ΠτΘ: Αναφερθήκατε γενικότερα στην ανάγκη δημιουργίας συγκλίσεων, τι πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, σε επίπεδο Περιφέρειας, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή με την πανδημία:
Κ.Σ.: Για μένα δεν είναι δεδομένο ότι μια σύγκλιση μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Οι συγκλίσεις είναι καλές ακριβώς για να υπάρχει ένα καλό κλίμα, για να μπορούμε να μεταβιβάζουμε ο ένας στον άλλον, να μεταφέρουμε και να υπάρχει μια ώσμωση μεταξύ των παρατάξεων, αλλά και μεταξύ των προσώπων που εκπροσωπούν τις παρατάξεις, ώστε να δίνουμε ο ένας στον άλλον την εμπειρία μας, τη γνώση μας, την ευαισθησία μας σε ορισμένα θέματα, και έτσι να υπάρχουν και καλύτερα αποτελέσματα.
Αλλά αυτό δεν προκύπτει εξ ορισμού. Περισσότερο από την επιθυμία των ανθρώπων και την ειλικρινή διάθεσή τους να συνεργαστούν. Θα μπορούσε για παράδειγμα η συνεργασία να μην είναι συνδιοίκηση. Μπορεί να είναι ένα καλό κλίμα στο περιφερειακό συμβούλιο, μια αίσθηση κοινού προορισμού.
Η διχόνοια και η διαφωνία δεν με φοβίζει ούτε με ταράζει. Πολλές φορές και η διχόνοια και η διαφωνία είναι ενοποιητικός παράγοντας, γιατί καλό είναι να έχουμε καθαρές θέσεις. Όταν έχουμε αδιαπραγμάτευτες θέσεις σε κάτι, καλό είναι να προβάλλονται αυτές, αλλά δεν νομίζω ότι η παράταξη του κ. Κατσιμίγα, του κ. Τοψίδη και η δική μας, έχει σε ιδεολογικό επίπεδο τρομερές διαφορές από την παράταξη του κ. Μέτιου.
Η αυτοδιοίκηση έρχεται να λύσει πολλές φορές πρακτικά ζητήματα, δηλαδή να μεγαλώσουμε έναν δρόμο, να φαρδύνουμε ένα πεζοδρόμιο, να κάνουμε έναν σχεδιασμό ακόμα πιο μεγάλο μακροπρόθεσμο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τώρα που υπάρχει το πρόβλημα της πανδημίας.
Αυτά είναι πρακτικά ζητήματα. Δεν είναι ιδεολογικά. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι μια παράταξη που τη βοήθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ή το ΚΙΝΑΛ θα έχει διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης από την παράταξη του Τοψίδη ή του Μέτιου. Άρα οφείλουμε να θυμόμαστε ότι πρέπει να είμαστε κι εμείς πρακτικοί και για να μπορέσουμε να λύσουμε τα πρακτικά προβλήματα, δεν πρέπει να κατεχόμαστε από εγωισμούς και μικροψυχίες.
ΠτΘ: Αν θα μπορούσε κανείς –έστω και με αυτές τις συνθήκες- να κάνει έναν απολογισμό, ποιο θα ήταν το πρόσημο και της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου σε επίπεδο έργου και δράσεων;
Κ.Σ.: Ο απολογισμός, καθόσον αφορά τη λειτουργία της περιφέρειας, είναι δουλειά του περιφερειάρχη και δεν θέλω να τον υποκαταστήσω. Εκτός από την αντιξοότητα στα της πανδημίας και του κορωνοϊού, που δυσκόλεψε πάρα πολύ τη λειτουργία των υπηρεσιών, οι ειδικές άδειες που ήταν αναγκαίο να υπάρξουν, στέρησαν όλες τις υπηρεσίες, τις κρατικές, τις αυτοδιοικητικές, στους δήμους και τις περιφέρειες, από ενεργό προσωπικό.
Όμως η λειτουργία των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως της πανδημίας, έχουν τόση γραφειοκρατία στις διαδικασίες, που επιτελείται ένα θαύμα όταν βλέπουμε να δημοσιεύεται μια διακήρυξη για ένα έργο ή όταν ολοκληρώνεται μια προμήθεια.
Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες τις οποίες προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε. Ήδη όσον αφορά τη διαρρύθμιση, την οργάνωση του στελεχικού δυναμικού της περιφέρειας, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, θα γίνει και μελέτη να αλλάξει το οργανόγραμμα, και βέβαια με τη βοήθεια ειδικού μελετητικού γραφείου, να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές.
Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν το κλίμα ήταν καλύτερο στο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να αποκαλείτε ο περιφερειάρχης «βενζινάς». Το να αποκαλέσουν έτσι τον κ. Μέτιο έγινε με πρόθεση υποβάθμισης. Εμένα με αποκάλεσαν «μισθοφόρο του Μέτιου». Δεν είναι κλίμα αυτό.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης είναι στον ΔΕΣΜΟ»
ΠτΘ: Ανάπτυξη, η πιο σημαντική και πολυσυζητημένη λέξη των τελευταίων πολλών ετών για την περιοχή μας. Τι πρέπει να γίνει; Σε ποιους άξονες πρέπει να κινηθούμε;
Κ.Σ.: Η ανάπτυξη αυτή είναι δουλειά της κυβέρνησης. Η δικιά μου δουλειά φαίνεται από τις αρμοδιότητες που μου ανέθεσε ο περιφερειάρχης.
Υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν πολύ καλά, όπως είναι ο ΔΕΣΜΟΣ, και έχουν επιφορτιστεί με πολλές αρμοδιότητες. Άρα πρέπει να βρούμε αυτούς τους θεσμούς. Τώρα πια είμαι στον ΔΕΣΜΟ, και θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης είναι στον ΔΕΣΜΟ. Για να δουλέψουμε για τις επιχειρήσεις, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις.
Επιβλέπω τις δύο βασικές επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας. Η μία είναι η ΒΙΟΠΑ, το Βιοτεχνικό Πάρκο που εδρεύει στην Καβάλα, και η άλλη είναι η ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, δηλαδή η Αναπτυξιακή Εταιρεία της περιφέρειάς μας.
Ήδη έχω συνεννοηθεί με τον περιφερειάρχη να αναλάβει η ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ τη διαχείριση του προγράμματος στο οποίο έχει υιοθετηθεί υπό τη διοίκηση του Γιώργου Παυλίδη, την πολιτιστική διαδρομή Εγνατία Οδός, που έχει εισηγηθεί το σωματείο Διάζωμα με τον Σταύρο Μπένο, που ετοιμάζει πλήρεις και οργανωμένες προτάσεις.
Όταν συγκροτηθεί η νομική υπηρεσία της περιφέρειας, θα αρχίσουμε να ψάχνουμε ποια είναι τα ακίνητα της περιφέρειας και να φτιάξουμε ένα κτηματολόγιο της περιφέρειας. Οι δήμοι έχουν το δικό τους κτηματολόγιο. Αυτό πρέπει να γίνει και από την πλευρά των πρώην νομαρχιών και τώρα περιφερειών. Με αυτή τη λογική έχουμε ένα ακίνητο στην Καβάλα το οποίο σκεφτόμαστε να το αξιοποιήσουμε ως θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων και ήδη έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές προεργασίες, γιατί χρειάζεται να γίνουν αρκετές μελέτες.
«Είμαι σίγουρος ότι η Διακομματική επιτροπή θα παραγάγει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλες επιτροπές»
ΠτΘ: Η διακομματική επιτροπή για τη Θράκη χαιρετίστηκε από όλους. Υπήρξε όμως το αίτημα να συμπεριληφθούν και οι δύο υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της ΠΑΜΘ.
Κ.Σ.: Η διακομματική επιτροπή, που συνεστήθη ξέχωρα από τη διαρκή Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, γνωρίζει τα προβλήματα και μπορεί να τα μάθει. Θα είναι πιο ευέλικτη, πιο δυναμική, και βεβαίως θα ξέρει και καλύτερα τα προβλήματα γιατί απαρτίζεται από βουλευτές υψηλού επιπέδου.
Είμαι σίγουρος ότι αυτή η επιτροπή θα παραγάγει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλες επιτροπές, γιατί υπάρχει και η αυξημένη ευαισθησία του κεντρικού πολιτικού συστήματος για τα προβλήματα της περιφέρειάς μας.
Θεωρώ ότι καλώς έγινε το όνομα για τη Θράκη, έχει μια υψηλή συμβολική αξία η λέξη «Θράκη», να μην ξεχνάμε τη χρήση της όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από τη Βουλγαρία.
Έχουμε και τις διαβεβαιώσεις από πλευράς όλων και της προέδρου της κ. Μπακογιάννη πως ό,τι συζητηθεί για τους τρεις νομούς της Θράκης, εννοείται πως θα συζητηθεί και για τους δύο νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας.
Αισιοδοξώ ότι θα υπάρξουν πολύ καλά, σημαντικά στοιχεία στα πορίσματα της επιτροπής αυτής, που αν υιοθετηθούν από την κυβέρνηση θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στον τομέα της ανάπτυξης και της βελτίωσης της οικονομικής μας θέσης, να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να γίνουν και καινούριες.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.