FUNari Summer Festival: Ενα «crash τεστ» για την τουριστικη αναπτυξη του Φαναριου

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου «Εκείνες τις μέρες θα δώσουμε όλοι εξετάσεις, οι διοργανωτές, οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι του οικισμού»

Σε λιγότερο από έναν μήνα ο οικισμός του Φαναρίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση, που ακούει στο όνομα «FUNari Summer Festival» και υπόσχεται να συστήσει τις ομορφιές της νοτιοδυτικής παραλιακής έκτασης του νομού Ροδόπης σε ανθρώπους, που είτε αγνοούν παντελώς είτε για οποιονδήποτε αντικειμενικό λόγο δεν έχει τύχει να επισκεφτούν τη περιοχή ακόμα. Για τη φιλόδοξη πρωτοβουλία της διοργάνωσης του πρώτου καλοκαιρινού φεστιβάλ στο Φανάρι, για το περιεχόμενό του και για τις προσδοκίες, που αυτό γεννά ως προς την πολυθρύλητη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» και στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β», η πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης Κομοτηνής, κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου. 

«Το φεστιβάλ είναι ένα στοίχημα που, αν το κερδίσουμε, θα το κερδίσουμε όλοι, όπως επίσης και αν το χάσουμε»

«Αυτή η διοργάνωση, επειδή γίνεται για πρώτη φορά, αποτελεί ένα στοίχημα για όλους», ξεκαθάρισε η κ. Στογιαννίδου, αναφερόμενη στο επικείμενο φεστιβάλ. «Τόσο για τη δική μας την πλευρά, όσο και για την πλευρά των επιχειρηματιών και των κατοίκων του οικισμού», συμπλήρωσε. «Γιατί όλοι, νομίζω, θα δώσουμε εξετάσεις εκείνες τις 3 ή 4 ημέρες», συνέχισε, «που περιμένουμε κόσμο στην περιοχή. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι εκείνες τις 3-4 ημέρες, που προσδοκούμε να έρθει κόσμος κι από άλλες περιοχές, που ίσως να μην έχει ξαναεπισκεφτεί τον τόπο μας, πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να συμπεριφερθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να εμφανίσουμε μια καλή και φιλόξενη εικόνα της περιοχής και να αποτελέσουμε έναν τόπο τον οποίο κάποιος θα θελήσει να επισκεφτεί ξανά». «Βλέπω ότι υπάρχει ανταπόκριση και από τους επαγγελματίες και από όλους γενικότερα», αναγνώρισε κλείνοντας αυτήν την αναφορά της, «και θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά θα επαληθευτούν στην πράξη. Γιατί είναι ένα στοίχημα που, αν το κερδίσουμε, θα το κερδίσουμε όλοι, όπως επίσης και αν το χάσουμε». 

«Θα έχουμε και άλλες συναυλίες στη διάρκεια του καλοκαιριού, σχεδόν κάθε εβδομάδα»

Δηλώνοντας πεπεισμένη ότι το Φανάρι έχει μεγάλες προοπτικές να αναπτυχθεί τουριστικά, η κ. Στογιαννίδου εκτίμησε ότι ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ, σαν και αυτό που προετοιμάζεται, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες που ενδέχεται να μην έχουν ξαναβρεθεί στην περιοχή μας και να τονίσει την τουριστική κίνηση και στη διάρκεια του υπόλοιπου καλοκαιριού. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η πρωτοβουλία έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τις εκδηλώσεις, που ξεκίνησε από πέρυσι η ΔΚΕΠΠΑΚ και θα επαναληφθούν και φέτος, ενώ όχι τυχαία επελέγη η έναρξη ουσιαστικά της καλοκαιρινής σαιζόν για τη διοργάνωσή του. «Ο δήμος Κομοτηνής με πρωτοβουλία της ΔΚΕΠΠΑΚ και της κ. Λιβεριάδου», σημείωσε, «ξεκίνησε μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Φανάρι, που πήγαν πολύ καλά και έδωσαν τουριστική κίνηση και δραστηριότητα στο χωριό». «Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχιστούν και φέτος κανονικότατα όλες οι αντίστοιχες πολιτιστικές διοργανώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», προσέθεσε. «Απλώς κρίναμε σκόπιμο», εξήγησε, «στην αρχή της σαιζόν, τον Ιούνιο μήνα, να έχουμε ως επίκεντρο των εκδηλώσεων ένα τριήμερο, στη διάρκεια του οποίου θα διοργανωθούν συγκεκριμένες συναυλίες, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης ώστε κάποιος να έρθει στην αρχή της σαιζόν στο Φανάρι, να γνωρίσει την περιοχή και βεβαίως να την ξαναεπισκεφτεί καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου καλοκαιριού. Εξάλλου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο τουλάχιστον, θα υπάρχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις πολιτιστικού και μουσικού χαρακτήρα. Θα έχουμε δηλαδή και άλλες συναυλίες στη διάρκεια του καλοκαιριού, σχεδόν κάθε εβδομάδα, με την πρωτοβουλία της ΔΚΕΠΠΑΚ, την οποία υποστηρίζει η δημοτική επιτροπή τουρισμού». 

«Νομίζω ότι αξίζει στο Φανάρι μία τέτοιου εκδήλωσης, πρώτης γραμμής»


Απώτερος στόχος των εμπνευστών του «FUNari Summer Festival» είναι η πρωτοβουλία να μην αποκτήσει τη μορφή «πυροτεχνήματος», αλλά να καθιερωθεί ως θεσμός για τον παραλιακό οικισμό του δήμου Κομοτηνής για να αναβαθμίζει κάθε χρόνο το τουριστικό προϊόν και την κίνηση των επισκεπτών. «Μακάρι ο κόσμος να το υποστηρίξει, έτσι ώστε να το καταστήσουμε θεσμό», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Στογιαννίδου. «Ο στόχος μας δεν είναι να αποτελέσει μια εκδήλωση που θα γίνει μόνο φέτος», επισήμανε με έμφαση. «Καταρχήν δε θέλουμε να βλέπουμε μόνο το σήμερα, αλλά στοχεύουμε στο μέλλον», προσέθεσε, «και επομένως θέλουμε αυτό να λειτουργήσει φέτος σωστά, να οργανωθεί όσο το δυνατό καλύτερα- σίγουρα με κάποια προβλήματα, που αναμφισβήτητα θα προκύψουν καθότι είναι η πρώτη φορά-αλλά να έχει εντέλει επιτυχία και να καθιερωθεί ως θεσμός». «Γιατί νομίζω ότι αξίζει στο Φανάρι μία τέτοιου είδους εκδήλωση, πρώτης γραμμής», συμπλήρωσε. 

«Ο Γιάννης Χαρούλης θα μας ταξιδέψει με τα τραγούδια του και θα είναι μια πολύ καλή αφετηρία για το φεστιβάλ»

Επιπλέον, η κ. Στογιαννίδου έκανε ειδική μνεία στον καλλιτέχνη, που θα κάνει «ποδαρικό» στο πρώτο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Φαναρίου. «Θελήσαμε ο Γιάννης Χαρούλης να είναι ο καλλιτέχνης, που θα ανοίξει το Φεστιβάλ», σημείωσε, «γιατί είναι ένας πολύ σπουδαίος καλλιτέχνης, ένας καλλιτέχνης που τον αγαπάει το κοινό και όχι μόνο η νεολαία». «Είναι ένας καλλιτέχνης που νομίζω ότι θα μας ταξιδέψει με τα τραγούδια του εκείνο το βράδυ», συμπλήρωσε, «και θα είναι μια πολύ καλή αφετηρία για το φεστιβάλ». 

Κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΤΑΔ

Τέλος, η πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής τουρισμού του δήμου Κομοτηνής μίλησε και για τη λειτουργία των αναψυκτηρίων της παραλιακής ζώνης Φαναρίου-Αρωγής, που κατά το ήμισυ έστω και μετά από αρκετή χρονοτριβή αναμένεται να αρχίσουν να υποδέχονται τους λουόμενους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Η κ. Στογιαννίδου σχολίασε δηκτικά τις επιλογές της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε σχέση με τις παραχωρήσεις των παραλιακών εκτάσεων στους οικείους δήμους, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία και την απογοήτευσή της για τη στάση, που επέδειξε η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση του δυτικού τμήματος της παραλιακής ζώνης του Φαναρίου, για την οποία ακόμη δεν έχει εκδώσει την προκήρυξη για την εκμίσθωση των τμημάτων αιγιαλού. 

«Το θέμα της παραχώρησης των παραλιών προς τους δήμους είναι ένα σοβαρό θέμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με πρόχειρο, αποσπασματικό και ελλειπτικό τρόπο»

Εστιάζοντας στο ανατολικό τμήμα της παραλιακής ζώνης, από τον δίαυλο Φαναρίου μέχρι την Αρωγή και τη Μέση, παρατήρησε ότι δόθηκε μία προσωρινή λύση με την απόφαση παραχώρησης για ένα έτος, ενώ χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να λύνεται με τόσο πρόχειρους τρόπους. «Θεωρώ ότι αυτό το θέμα, της παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας προς τους δήμους, είναι ένα σοβαρό θέμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα τέτοιο πρόχειρο, αποσπασματικό και ελλειπτικό τρόπο», υπογράμμισε. «Καταρχήν δεν είναι δυνατόν να δίνεται λύση στο συγκεκριμένο θέμα στις 30 Απριλίου», συνέχισε, «δηλαδή στο παραπέντε της καλοκαιρινής σαιζόν, με δεδομένο μάλιστα ότι σε άλλες περιοχές της χώρας, πιο νότια, η τουριστική σαιζόν ξεκινάει ήδη από το Πάσχα, το οποίο πολλές φορές είναι και μέσα στον Απρίλιο. Δεν μπορεί να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και σε τόσο σοβαρά θέματα, συνυφασμένα με την τουριστική δραστηριότητα, να δίνονται τέτοιου είδους λύσεις. Θα έπρεπε αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και να δίνεται μία μακροχρόνια λύση και προοπτική. Μιλούμε λοιπόν για τουριστική ανάπτυξη, όταν οι λύσεις είναι ετήσιες, της τελευταίας στιγμής και τέτοιας μορφής; Νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτο και δεν μπορούμε να στοχεύουμε σε επενδύσεις σοβαρότερες και αξιολογότερες, έτσι ώστε οι παραλίες να έχουν μια καλύτερη εικόνα από αυτήν που βλέπουμε».

Υ.Γ.: Τη ραδιοφωνική συνομιλία με την Κλεοπάτρα Στογιαννίδου μπορείτε να την ακούσετε στο mixcloud.com/Radio-Paratiritis


 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.