«Φτωχη» σε αναφορες στη Θρακη η ελληνικη γλωσσικη και λογοτεχνικη εκπαιδευση
Με την κεντρική ομιλία από την Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παραευξεινίων χωρών, κ. Μαρία Γρηγορίου – Δημάση, με τίτλο: «Η Θράκη στη γλωσσική και λογοτεχνική εκπαίδευση: Αμφίσημες διαπιστώσεις και προβληματισμοί» πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των Ελευθερίων το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή.
Χωρίς Θράκη τα εγχειρίδια των Ελληνικών στο Δημόσιο σχολείο
Ιδιαίτερα μεγάλη στιγμή για την ίδια χαρακτήρισε την εναρκτήρια ομιλία της στα Ελευθέρια η κ. Δημάση, στην οποία παρουσίασε τα πορίσματα μιας μελέτης που πραγματοποίησαν αναφορικά με όλα τα εγχειρίδια διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και της λογοτεχνίας και το πώς η Θράκη παρουσιάζεται σε αυτά.
Και αυτό γιατί στο μάθημα της γλώσσας και της λογοτεχνίας πέρα από τη δομή οι μαθητές διδάσκονται αξίες, στάσεις ζωής και διαμορφώνεται εικόνα σχετικά με τον γεωφυσικό χώρο και τους ανθρώπους σε κάθε περιοχή.
Οι διαπιστώσεις από τη μελέτη αυτή είναι πάρα πολύ σημαντικές, σημείωσε η κ. Δημάση, μιας και φάνηκε πως η Θράκη σχεδόν απουσιάζει από τα εγχειρίδια, με ελάχιστες αναφορές σε χιλιάδες σελίδες, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας που εμφανίζονται πολύ συχνότερα.
Πιο «κλειστά» από ό,τι πρέπει τα εγχειρίδια ελληνικής γλώσσας των μειονοτικών
Για να κάνουν μια αναλογική συγκριτική μελέτη των πορισμάτων, μελέτησαν και τα εγχειρίδια διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων, όπου διαπίστωσαν κάτι άλλο: ενώ θα έπρεπε ένα μονοπολιτισμικό σχολείο να είναι ανοιχτό προς τον κόσμο, και ο μαθητής να έχει όσμωση πέρα από τον μικρόκοσμο στον οποίο ζει, τα βιβλία έχουν αποκλειστικά εσωστρεφή συμπεριφορά.
Τα κείμενα της μειονοτικής εκπαίδευσης είναι κυρίως προσωποκεντρικά, δηλαδή σε αυτά πρωταγωνιστεί μια ομάδα παιδιών, κάτι που δεν υπάρχει στα υπόλοιπα εγχειρίδια, με την ομάδα αυτή να αποτελείται και από τη μειονότητα και από την πλειονότητα, δείχνοντας, ορθώς κατά την κ. Δημάση, το μέλλον της ειρηνικής συνύπαρξης.
Όμως παρουσιάζονται μόνο σκηνές από την καθημερινότητα της μειονότητας και δεν παρουσιάζονται σκηνές έξω από τη μειονότητα, κάτι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο, μιας και για να μπορέσουν τα παιδιά να ενταχθούν στην κοινωνία θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μια όσμωση τι συμβαίνει σε αυτή σήμερα.
Αυτό δείχνει, ότι ο μεν μαθητής του μειονοτικού δεν γνωρίζει την Ελλάδα έξω από τη Θράκη, ενώ οι μαθητές όλης της Ελλάδας δεν γνωρίζουν τη Θράκη.
Ανάγκη επιλογής κειμένων με αξιακά κριτήρια
Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συντακτικές ομάδες των εγχειριδίων, ακολουθώντας τα προγράμματα σπουδών, κάνουν επιλογές κειμένων με ειδολογικά κριτήρια, ώστε να διδάξουν συντακτικό, γραμματική και τη δομή της γλώσσας, και όχι με αξιακά κριτήρια, με βάση το περιεχόμενο των κειμένων.
Για αυτό και πρότεινε να ακολουθηθούν οι πρακτικές όλων των διδακτικολόγων διεθνώς, ώστε τα σχολικά εγχειρίδια να μην «πεθαίνουν από γηρατειά» όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά να προχωρήσουμε στην πρακτική της διαμόρφωσης ευέλικτων φακέλων υλικού, που θα προσαρμόζονται πού συχνότερα στις ανάγκες της κατά περίπτωση μαθητικής κοινότητας.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.