«Φθασαμε στο σημειο να διεκδικουμε μεσω της δικαστικης οδου»

Σε υψηλά ποσοστά συμμετοχής κινήθηκε η πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Ενδεικτικά τη δεύτερη ημέρα της κινητοποίησης το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 95% στην Αθήνα, το 80% στη Θεσσαλονίκη και το 98% στην Κρήτη. Στη Ροδόπη, την πρώτη μέρα το ποσοστό των απεργών έφθασε το 30% ενώ τη δεύτερη το ποσοστό μειώθηκε στο ήμισυ.

Εντυπωσιακή χαρακτήρισε τη συμμετοχή των δασκάλων στην τελευταία πενθήμερη απεργία που κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία οΧάρης Κυριάκου. Αξιολογώντας τους λόγους της μεγάλης συμμετοχής τόνισε ότι «ο κόμπος έφθασε στο χτένι», ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για αδιαφορία και αδιαλλαξία, «γεγονός που μας αναγκάζει πολλές φορές να γινόμαστε γραφικοί, γιατί αιτήματα πολλών ετών κάθε χρόνο υποχρεωνόμαστε να τα βάζουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων».

«Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και για αυτό σαν κλάδος εκτιμήσαμε ότι ήλθε η ώρα να κάνουμε μια διαφορετική πιο δυναμική, πιο σημαντική κινητοποίηση με αποτέλεσμα να φθάσουμε σε αυτή την πενθήμερη απεργία. Επίσης πρέπει να τονίσω ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αποφασίσθηκε η απεργιακή κινητοποίηση από τους αντιπροσώπους του κλάδου στη Γενική Συνέλευσή τους το Καλοκαίρι στην Αθήνα και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπως γινόταν τις άλλες φορές».


Εξετάζοντας τα πλαίσια διεκδίκησης ο κ. Κυριάκου τόνισε ότι όλα βρίσκονται στο απροχώρητο στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι συνάδελφοί του πηγαινοέρχονται στα δικηγορικά γραφεία όπου καταθέτουν αγωγές για να διεκδικήσουν αιτήματα τα οποία «θεωρούμε αυτονόητα και δεδομένα. Εξαιτίας όμως της αδιαλλαξίας του Υπουργείου έχουμε φτάσει στο σημείο να τα διεκδικούμε μέσω της δικαστικής οδού».

Ένας επίσης λόγος κατά τον κ. Κυριάκου που τα ποσοστά στη συγκεκριμένη απεργία ήταν υψηλά είναι ότι ο χρόνος προετοιμασίας ήταν μεγάλος. «Είχαμε χρόνο στην διάθεσή μας να ετοιμάσουμε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση, να ενημερώσουμε τους συλλόγους, έγινε ενημέρωση μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έγινε συλλαλητήριο την πρώτη ημέρα της απεργίας στην Καβάλα, κυκλοφόρησαν επιστολές προς τους γονείς και προς τους συναδέλφους. Θεωρώ ότι έγινε μία συστημαιτκή οργάνωση της συγκεκριμένης απεργίας και για αυτό τα αποτελέσματα ήρθαν από μόνα τους».

Στη Ροδόπη την πρώτη ημέρα το ποσοστό των απεργών κυμαίνονταν στο 30% ενώ την επόμενη ημέρα έπεσε στο μισό. «Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε παραδόξως τα τελευταία χρόνια μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων που εργάζονται στα σχολεία της πόλης, τα οποία θα έλεγα ότι λειτούργησαν με το μισό ή και λιγότερο προσωπικό, αλλά δυστυχώς αυτή τη φορά δεν ακολούθησαν στο βαθμό που περιμέναμε τα σχολεία της υπαίθρου. Προσωπικά πίστευα ότι θα έπρεπε να πάμε πολύ καλύτερα τοπικά».

Κατά τον κ. Κυριάκου ένας από τους βασικούς λόγους μη συμμετοχής στην απεργία και ίσως ο βασικότερος είναι οικονομικός. «Ένα από τους βασικούς λόγους που αναγκάζει ένα συνάδελφο για να μη συμμετέχει σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι τα χρήματα. Ενδεικτικά θα σας πω ότι ένας συνάδελφος που θα απεργήσει και τις πέντε ημέρες το κόστος αυτής της κινητοποίησης κυμαίνεται στα 350 ευρώ περίπου, και βέβαια αναλογικά υπάρχει μείωση και στο δώρο των Χριστουγέννων γιατί η απεργία γίνεται στη σχολική χρονιά που διανύουμε. Επομένως όλοι οι συνάδελφοι έχουν τους δικούς τους λόγους να απέχουν και μάλιστα οι συνάδελφοι που και οι δύο είναι εκπαιδευτικοί το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.