Φτανει στην Κομοτηνη το 42ο Φεστιβαλ ΚΝΕ – Οδηγητη

Με σύνθημα «να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία»

Στην Κομοτηνή φτάνει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, στον χώρο της παλιάς Νομικής, με σύνθημα Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή και τον στίχο του Ναζίμ Χικμέτ «Να προχωράς και εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία», που θέλει να αναδείξει τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει σήμερα η νεολαία του ΚΚΕ για να ανταπεξέρθει στον σκοπό της επαναστατική αλλαγής της κοινωνίας.

Χτίζοντας την επαναστατική νεολαία 

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στα 42 χρόνια της ιστορίας του, έχει φέρει χιλιάδες νέους στα ιδανικά, στις επαναστατικές και πρωτοπόρες ιδέες του ΚΚΕ, καταξιώνοντάς το στη συνείδηση τους σαν το μεγαλύτερο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, σημείωσε ο κ. Σωκράτης Αγγελακόπουλος, γραμματέας του τομεακού συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ, επισημαίνοντας πως η επιτυχία του φεστιβάλ οφείλεται στο ότι είναι φτιαγμένο από τα ίδια ακριβώς υλικά που είναι φτιαγμένο το ΚΚΕ και η επαναστατική του νεολαία η ΚΝΕ. «Χτίζεται με την αισιοδοξία για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης, με αγάπη για τους ανθρώπους του μόχθου, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, με την αυτοθυσία το μεράκι, τη συλλογική και σχεδιασμένη προσπάθεια χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ στην επικράτεια» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
 Μέσα από το φεστιβάλ τα μέλη της ΚΝΕ επιδιώκουν να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές, μαθητές και σπουδαστές για να συζητήσουν την πείρα που έχουν πλέον αποκτήσει από το χαμήλωμα των απαιτήσεων, από το ατελείωτο κυνήγι πιστοποιητικών και βεβαιώσεων για μια θέση εργασίας, τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα αλλά και το τι υπάρχει μετά το πτυχίο και την πρόταση του ΚΚΕ για την ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
 
Το Φεστιβάλ φέτος, σημείωσε ο κ. Αγγελακόπουλος, πραγματοποιείται σε ένα διεθνές περιβάλλον με έντονες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και επικίνδυνες εξελίξεις στη γειτονιά μας που αποδεικνύουν ότι οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη των μονοπωλίων είναι μεγάλοι και αυξάνονται καθημερινά περισσότερο, φέρνοντας δεινά στους λαούς.
 
Την ίδια ώρα εντός της χώρας βλέπουμε την «άθλια προπαγάνδα» όπως τη χαρακτήρισε, της κυβέρνησης, περί τέλους των θυσιών και δίκαιης ανάπτυξης με σκοπό να πειστεί η νεολαία ότι αξίζει να περιμένει. «Για όλα τα παραπάνω θέλουμε το 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ να είναι τόπος συνάντησης εκατοντάδων νέων με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που έχουν αντικειμενικό συμφέρον από τη συμμετοχή τους στον αγώνα, ώστε να αναδειχθεί για ακόμη μια χρονιά ως το μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός της νεολαίας και σημαντικός μπροστά στον εορτασμό των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 50 χρόνων της ΚΝΕ», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του. 

Συναυλίες και παράλληλες εκδηλώσεις 

Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μίλησε το μέλος της ΚΝΕ Κατερίνα Κορδαλή, η οποία τόνισε πως το πρόγραμμα ξεκινά στις 8 το βράδυ με χορευτική παράσταση του Συλλόγου Ηπειρωτών, συναυλίες με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από το Μάη του ’36, πολιτική ομιλία από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μεγάλη συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Μανώλη Φάμελο, Νίκο Ζιώγαλα και Γιάννη Γιοκαρίνη.
 
Παράλληλα στο χώρο θα λειτουργούν τρία θεματικά στέκια: το Μαθητικό Στέκι, με παιχνίδι για τους μαθητές, που λέγεται «Άκου τι είπαν» με βάση τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα, με την παρουσίαση συλλογικής εργασίας με θέμα «Συνέντευξη με ένα πρόσφυγα», από μαθητές μέλη της ΚΝΕ, το Εργατικό Στέκι, όπου θα υπάρχει αφιέρωμα για τα 130 χρόνια από την απεργία του Σικάγο για το 8ωρο, με θέμα «Η εργασιακή ζούγκλα γίνεται καθεστώς» ενώ στο Στέκι ΑΕΙ θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τι ανώτατη εκπαίδευση και επιστήμη έχουμε ανάγκη σήμερα».
 
Επιπλέον όσοι επισκεφτούν το Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε έκθεση αφιερωμένη στον Ηρωικό Μάη του 1936 και να επισκεφτούν το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ στο χώρο θα λειτουργεί ταβέρνα και κουβανέζικο μπαρ. 

Κάλεσμα σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα 

Τέλος ο κ. Νίκος Βαργεμίδης, γραμματέας της τομεακής επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, τόνισε πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κοροϊδεύει το λαό με τα ίδια επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι έρχεται η ανάπτυξη.
 
Όμως η ανάκαμψη που υπόσχονται, σημειώνει ο κ. Βαργεμίδης, θα είναι για τα κέρδη των λίγων και δε θα αναπληρώσει τις απώλειες των εργατικών στρωμάτων τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ουσιαστική ανακούφιση και συνεχή νέα μέτρα.
Άλλωστε το Σεπτέμβριο εφαρμόζονται τα προαπαιτούμενα και έρχεται η δεύτερη αξιολόγηση που θα αφανίσει ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα, για αυτό και έχει ψηφιστεί ο λεγόμενος «κόφτης» ώστε αν μην υπάρχει παρέκκλιση από την αντιλαϊκή πολιτική.
 
Για αυτό και κάλεσε στο φεστιβάλ όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Ροδόπης που πλήττονται όλα αυτά τα χρόνια από τις αντιλαϊκές πολιτικές, ώστε να συναντηθούν, να συζητήσουν την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ από την κρίση.
 
«Δεν αρκεί η αγανάκτηση, η δυσφορία, οι δικαιολογίες για αυτή την κυβέρνηση, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να παλέψουμε μέσα από το οργανωμένο ταξικό λαϊκό κίνημα για να έχουμε κατακτήσεις, να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική να παρθούν μέτρα ανακούφισης των εργαζόμενων και να συζητήσουμε την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ από την κρίση, γιατί είναι η μόνη που απαντά στη βιαιότητα που ζούμε, και η μόνη που προβάλλει την ανάπτυξη που χρειάζεται ο λαός και ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των μονοπωλίων» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.