«Φρενο στην ταχυτητα Γκαζι στη ζωη»

Μεγάλη επιτυχία είχαν οι εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια με τίτλο «Φρένο στην ταχύτητα Γκάζι στη ζωή» που πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ στο Διδυμότειχο από τη Νομαρχία Έβρου, το Δήμο Διδυμοτείχου, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Διδυμοτείχου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Νέων Διδυμοτείχου.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τους ομιλητές. Ο κ. Κώστας Στεφανής, παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής Traction στο Mega Channel και συνοδηγός αγώνων ράλι μίλησε για τους αγώνες και την οδική ασφάλεια. Ο Υπαστυνόμος βʼ Τμήματος Τροχαίας Ορεστιάδας κ. Χρήστος Χριστοδούλου έκανε αποτίμηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας στον Βόρειο Έβρο σχετικά με την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ενώ ο Ακτινολόγος, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης αναφέρθηκε στις συνέπειες των τροχαίων ατυχημάτων. Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κ. Πασχάλης Συριτούδης έκανε λόγο για την γονική ευθύνη κυκλοφοριακής αγωγής. Την ημερίδα συντόνισε η κα Βάγια Ζυγογιάννη εκπρόσωπος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Νέων Διδυμοτείχου.

Ιδιαίτερη σχόλια απέσπασε το τηλεοπτικό σποτ της Νομαρχίας Έβρου για τα τροχαία ατυχήματα στο οποίο πρωταγωνιστούν νέοι από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Διδυμοτείχου και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Νέων Διδυμοτείχου. Ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης χαιρέτισε τις εκδηλώσεις λέγοντας «Όλοι συγκλονιστήκαμε τον προηγούμενο μήνα από τα τέσσερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα που έγιναν στην πόλη του Διδυμοτείχου. Τέσσερις ζωές, τέσσερις νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Νέων Διδυμοτείχου και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Διδυμοτείχου να διοργανώσουμε μια βραδιά στην προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά για να μη χαθούν κι άλλες ζωές. Έτσι λοιπόν, οργανώνουμε μαζί με τους νέους, το Δήμο Διδυμοτείχου μια βραδιά με διακεκριμένους ομιλητές και σπουδαίους καλλιτέχνες στη μνήμη αυτών των παιδιών ελπίζοντας ότι δε θα χαθούν άλλες ζωές στην άσφαλτο. Και όπως λένε τα ίδια τα παιδιά στο τηλεοπτικό σποτ που φτιάξαμε «Δεν χαραμίζουμε ούτε μια σταγόνα αίματος στην άσφαλτο» αλλά και «Δεν περισσεύει κανένας στον Έβρο». Μπορεί οι μηχανές να έχουν πολλά κυβικά, οι κατασκευαστές να βάζουν πολλά άλογα, αλλά τα φτερά πρέπει να τα έχουμε στην καρδιά μας, για άλλους λόγους.»

Τη βραδιά χαιρέτισαν, επίσης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Χρήστος Τοκαμάνης και η κα Ειρήνη Καραμανλή από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Διδυμοτείχου. Το γενικό συντονισμό όλων των δράσεων της εκδήλωσης είχε ο κ. Απόστολος Ροκίδης, που υπήρξε ο ίδιος θύμα τροχαίου που συγκλόνισε το πανελλήνιο.


Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο Έπαρχος Βορείου Έβρου κ. Πολυχρόνης Αντωνιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Ν.Δ. Έβρου κ. Χρήστος Πετριτζίκης, οι Αντινομάρχες Ν.Δ. Έβρου Υγείας – Πρόνοιας – Παιδείας κ. Κων/νος Ιωαννάκης, Οικονομικών – Διοίκησης – Ποιότητας Ζωής κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Παναγιώτης Ζαπάρτας, Ουρανία Μαυρίδου και Νικόλαος Νικολαΐδης.

Κλείνοντας την ημερίδα ο Νομάρχης Έβρου είπε «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Οι εικόνες και οι αριθμοί που μας έδωσαν οι ομιλητές, ανεξάρτητα εάν έχουμε ιδίαν αντίληψη, αποτελούν γροθιά στο στομάχι. Θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, δίνοντας έμφαση στην κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, που όπως ανέφερε ο κ. Στεφανής μειώνει έως 30% τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Σε μια εποχή που όλα μετριούνται με το χρήμα αφενός δεν υπολογίζουμε το κόστος του οχήματος, αφετέρου δεν υπολογίζουμε το κόστος των ατυχημάτων εάν αναφερθούμε στις υλικές απώλειες.

Όμως εδώ πρόκειται για την ίδια την ζωή και αυτή καμία αφηρημάδα, καμία αστοχία, τρέλα, υποτίμηση δεν την αντικαθιστούν, ούτε μετριούνται μαζί της.


Εμείς τους χρειαζόμαστε όλους. Δεν θέλουμε απώλειες. Δεν το επιτρέπει η συνείδησή μας, η αγάπη για τον άνθρωπο, για τη ζωή.

Όλοι πρέπει να απαιτήσουμε, να δώσουμε χρόνο στη ζωή.

Ας θυμηθούμε παραφράζοντας τους στίχους του Παύλου Μάτεση με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου.

«Δεν έχουμε περιθώριο για σπασμένα φρένα.

Ο κόσμος δεν είναι όλος χίλια κυβικά.

Ούτε είσαι αγριεμένος

Ή κουρασμένος.

Πόσο μάλλον να έχεις τη ζωή στη σέλα σου γραμμένη.

Γιατί…

Πριν το χάραμα

Μονάχος στη λεωφόρο θα βρεθείς

Να περιμένεις ασθενοφόρο».

Ο Νομάρχης Έβρου κράτησε για το τέλος άλλη μια φράση από το τηλεοπτικό σποτ. «Έχουμε τα μάτια και τα μυαλά μας ανοιχτά» για ένα μέλλον αναίμακτο. «Θα κλείσω με άλλη έκκληση, του Νίκου Παπάζογλου αυτή τη φορά, ως παράφραση «δεν μετριέται η ελευθερία με τα κυβικά και τα φτερά στα πόδια δεν τα βάζει η μηχανή σου».

Η αγάπη για τη ζωή θα καταστήσει εσένα, εμένα, πρωταγωνιστές με φτερά τα όνειρα, τον έρωτα, τους στόχους.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές. Πιστεύω ότι είναι πολύτιμη η προσφορά τους. Πολύτιμη μια και ελπίζει να σώσει ζωές.

Τις ζωές μας.

Οι σημερινοί μουσικοί θα πουν με τον δικό τους τρόπο την έκκληση για φρένο.»

Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία με τους Πάνο Κατσιμίχα, Μάνο Ξυδού, Τόλη Φασόη και Μάνο Λιδάκη τους οποίους πλήθος νέων αποθέωσαν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.