«Francis Bacon – Παραμορφωσεις»: Η ωμοτητα των πραγματων

Μία σύμπραξη καλλιτεχνών «ανεβαίνει» στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή του Κομοτηναίου Γιώργου Αϋφαντή

Με μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη καλλιτεχνική πρόταση, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Παυλίδη, ανοίγει η αυλαία στο Vis Motrix Performance Studio  στην Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων με μία «Κομοτηναϊκη» συμμετοχή, αυτή του κ. Γιώργου Αϋφαντή, ο οποίος υπογράφει τη μουσική σύνθεση και εκτέλεση της performance.
 
Το όνομα αυτής; «Francis Bacon – Παραμορφώσεις», βασισμένης στο βιβλίο του κριτικού τέχνης David Sylvester «Η ωμότητα των πραγμάτων – Συζητήσεις με τον Francis Bacon» (Εκδόσεις Άγρα, 2009) και σε σύμπραξη καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού αποτελέσματος.
 
Όπως αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Κωνσταντίνος Παυλίδης « η performance που ετοιμάστηκε είναι μια προσπάθεια να δοθεί παραστάσιμη μορφή στο καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό έργο του ζωγράφου Francis Bacon». «Με την σύμπραξη καλλιτεχνών από διάφορους χώρους συνθέσαμε μια ατμόσφαιρα στην οποία ο θεατής θα είναι μάρτυρας στην δόμηση και ταυτόχρονα στην αποδόμηση της» αναφέρει χαρακτηριστικά προσκαλώντας τον θεατή σε μια συνθήκη εργαστηρίου όπου ο καθένας εκ των συντελεστών μέσα από το δημιουργικό του κανάλι έχει κάνει την έρευνα του με σκοπό να δημιουργήσουν ένα κοινό αποτέλεσμα.
 
Η performance, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ UKYA CITY TAKEOVER που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στο Nottingham, ενώ όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από τις 12 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 21.30 στο Vis Motrix Performance Studio, απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. 

«…Το αν οι παραμορφώσεις, που εγώ πιστεύω πως μερικές φορές βοηθούν να βγει η εικόνα προς τα έξω με πιο βίαιο τρόπο, είναι καταστροφές, μου φαίνεται πολύ αμφισβητήσιμο. Δε νομίζω ότι πρόκειται για καταστροφή. Μπορεί να θεωρηθεί σαν καταστροφή στο εικονογραφικό επίπεδο. Πάντως όχι σ' αυτό το πράγμα που εγώ θεωρώ ότι είναι τέχνη. Καθένας φέρνει στην επιφάνεια την αντίληψη και την αίσθηση της ζωής με τον μοναδικό τρόπο που μπορεί. Δε λέω ότι αυτός είναι καλός τρόπος, όμως ο καθένας προσπαθεί να πείσει με τον οξύτερο δυνατό τρόπο…» (Francis Bacon)
 

Οι συντελεστές 

Σύλληψη ιδέας – Εικαστικό περιβάλλον – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Παυλίδης
Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Λάππα
Μουσική σύνθεση & εκτέλεση: Γιώργος Αϋφαντής
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου
Φωτογραφίες – video: Karen Gkiounasian
Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Ξηροκώστας
Επιμέλεια παραγωγής: Σάσα Νάτση
 
Performers:
Θανασης Διμηνάς
Δημήτρης Ήλκος
Σια Κουτλή
Αναστασία Κωστοπούλου
Μαρία Σαρώφ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.