Φραγμος στη λειψυδρια και με το φραγμα Ιασιου

Το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο που θα κατασκευασθεί στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, είναι το φράγμα Ιασίου, συνολικού προϋπολογισμού 8,2 δις δραχμών, η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του οποίου υπογράφηκε χθες το μεσημέρι στη νομαρχία Ροδόπης, από τον νομάρχη, κ. Στέργιο Σταυρόπουλο, και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Αλέξανδρος ΑΤΕΒΕ», κ. Γιώργο Πιατίδη.

Όπως προβλέπεται στη σύμβαση, από την κατασκευή του έργου, αναμένεται να προκύψει: αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων μιας ιδιαίτερα ελλειμματικής σε αρδευτικό νερό περιοχής, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με στόχο την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες αγοράς, αύξηση του βαθμού απασχόλησης των κατοίκων της περιοχής αποτέλεσμα της εισόδου, νέων πλέον εντατικών καλλιεργειών, συγκέντρωση των ιδιοκτησιών λόγω του αναδασμού και πλημμυρική προστασία της πεδινής περιοχής του φράγματος με παράλληλο εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, λόγω ελεγχόμενης διάθεσης της περίσσειας των φυσικών απορροών.

Σύμφωνα με την γεωργοοικονομική μελέτη, μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί το μέσο οικογενειακό εισόδημα κατά 64% περίπου γεγονός που θα βελτιώσει θεαματικά το επίπεδο της αγροτικής οικονομίας της περιοχής.

Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης, κ. Κυριακός Κεχαγιάς, «στο φράγμα θα δημιουργηθεί ταμιευτήρας ωφέλιμης χωριτικότητας περίπου 22,6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού με σκοπό την κάλυψη αρδευτικών αναγκών συνολικής έκτασης 30.000 στρεμμάτων».

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι θα δημιουργηθούν έργα εσωτερικής οδοποιίας, για πρόσβαση στο φράγμα, καθώς και ασφαλτοστρωμένοι οδοί συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων για τη σύνδεση των παρακείμενων οικισμών της περιοχής του φράγματος.

Από την πλευρά του ο νομάρχης Ροδόπης, κ. Στέργιος Σταυρόπουλος, έδωσε έμφαση στη συνδρομή του γ.γ. της Περιφέρειας για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο Γ΄ Κ.Π.Σ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εγκεκριμένες μελέτες ύψους 250 εκατομμυρίων δραχμών, ώστε να προχωρήσουν τα δίκτυα διανομής που θα ολοκληρώσουν την αποτελεσματικότητα του Φράγματος Ιασίου.

Έτοιμη, επίσης, είναι και η συμπληρωματική μελέτη για την κατασκευή της διώρυγας που θα δώσει νερό από το ποτάμι της Νέας Σάντας στο Φράγμα Ιασίου.

«Το άπιαστο όνειρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου πριν από λίγα χρόνια, αποτελεί σήμερα πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων προσώπων, πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, που συνέβαλαν ώστε ένα όραμα να γίνει σήμερα πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Ροδόπης και απέδωσε τα εύσημα για τον ρόλο που έπαιξαν στην ολοκλήρωση των μελετών για την δημιουργία του φράγματος, στους νομαρχιακούς συμβούλους, με ειδική αναφορά στο πρόσωπο του Αντινομάρχη κ. Γιαννακίδη, του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Πολυζωίδη, του Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Κεχαγιά και του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ερελιάδη.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει και τον κίνδυνο που προέρχεται από την μη ορθολογική διαχείριση των υδάτων που παρατηρείται στις μέρες μας, εξέφρασε όμως, τη βεβαιότητα ότι «τις επόμενες δεκαετίες κατά τις οποίες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας θα υφίσταται το φαινόμενο της λειψυδρίας, ο νομός Ροδόπης θα είναι αυτάρκης και αυτοδύναμος, γιατί τα νερά που υπάρχουν δεν πηγάζουν από άλλες χώρες, ούτε προέρχονται από γειτονικούς νομούς».

Στο σημείο αυτό, κ. Σταυρόπουλος, έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός αξιόπιστου φορέα διαχείρισης των υδάτων, που όμως δεν έχει κανένα λόγο να τον διαχειρίζεται η νομαρχία, αφού, όπως είπε, «μπορούν διοικητικά μετά την κατασκευή τους, τα έργα, να αποδίδονται στους δήμους» και αναφέρθηκε στα φράγματα Γρατινής, Ασκητών, στους αναβαθμούς του ποταμού Λίσσου, τους ταμιευτήρες Ν. Σιδηροχωρίου και Ν. Αδριανής και όλα τα μικρά και μεγάλα αρδευτικά έργα που τα παρουσίασε ως κοινό πλέγμα πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση της υδροοικονομίας στο Νομό Ροδόπης.

Παρόντες στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ήταν και οι δήμαρχοι Αρριανών και Σαπών κ.κ. Χαλήτ και Χαριτόπουλος, που μίλησαν για έργο πνοής που αλλάζει τα αναπτυξιακά δεδομένα της βορειοανατολικής πλευράς του νομού Ροδόπης, που καλύπτεται από την επαρχία Σαπών.

Ο κ. Χαριτόπουλος, έκανε λόγο για επίμονη προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής που τελικά εισακούστηκε από την διοίκηση του νομού και οδήγησε στην υλοποίηση της δέσμευσης για την κατασκευή του φράγματος Ιασίου.

«Το φράγμα δεν θα έχει μόνο την μακροπρόθεσμη ωφέλεια την οποία όλοι προσδοκούμε, υπάρχουν και βραχυπρόθεσμα οφέλη, όπως είναι η ανάληψη του έργου από κοινοπραξία ντόπιων εργολάβων, πράγμα που σημαίνει ότι σε συνεργασία με την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα απορροφηθεί ντόπιο εργατικό δυναμικό στην κατασκευή του, ώστε να αναστραφεί το μεταναστευτικό ρεύμα που πλήττει την περιοχή των Σαπών», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σαπών.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ο συμβατικός χρόνος περαίωσης του έργου είναι 42 μήνες και θα πρέπει να παραδοθεί στις 10 Μαΐου του 2005, ενώ η τελική έκπτωση που έδωσε η ανάδοχος εταιρεία «Αλέξανδρος ΑΤΕΒΕ», ήταν της τάξεως του 26,41%.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.