Φραγμα Συμβολων μεσω Φιλοδημου θελει να προωθησει η ΔΕΥΑ Κομοτηνης

Το «ξεχασμένο» φράγμα της περιοχής, για το οποίο ήδη έχουν γίνει οι μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στην ύδρευση της Κομοτηνής αλλά και των οικισμών - Η τροφοδοσία θα γίνεται παράλληλα με αυτή από το φράγμα Γρατινής

Την πρόθεση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής να εντάξει την κατασκευή του φράγματος των Συμβόλων, η οποία είχε παγώσει λόγω της έλλειψης πόρων, στην πρόσκληση του προγράμματος «Φιλόδημος» για την κατασκευή μεγάλων έργων ύδρευσης κατέθεσε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, στο πλαίσιο της έκτης Περιφερειακής συνάντησης τωνΔΕΥΑ που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, παρουσία του Προέδρου της Ένωσης ΔΕΥΑ κ. Γιώργη Μαρινάκη, Δημάρχου Ρεθύμνης.
 
Όπως είναι γνωστό, η νέα πρόσκληση, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, έχει σαν στόχο να χρηματοδοτηθούν ιδιαιτέρως σημαντικά (εμβληματικά) έργα και παρεμβάσεις στο πεδίο της ύδρευσης, που πρόκειται να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον 30.000 και άνω ενεργά υδρόμετρα, με κάθε δυνητικό δικαιούχο να υποβάλει μία αίτηση χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα, με κατώτατο προϋπολογισμό κύριου υποέργου, 10.000.000 ευρώ και ανώτατο προϋπολογισμό κύριου υποέργου, 20.000.000 ευρώ.
 
Η υλοποίηση του υδρευτικού φράγματος των Συμβόλων αναμένεται να έχει ένα προϋπολογισμό από 15 έως 20 εκ. ευρώ, εντός των ορίων του προγράμματος. 

Σύστημα αξιολόγησης στις ΔΕΥΑ 

Πέρα των ανακοινώσεων, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής και αφορούσε τις ΔΕΥΑ της ΑΜΘ, επικεντρώθηκε στην συγκριτική αξιολόγηση των ΔΕΥΑ με βάση το Πληροφοριακό Σύστημα για την Ποιότητα Νερού και την Συγκριτική Αξιολόγηση των ΔΕΥΑ που έχει αναπτύξει η ΕΔΕΥΑ καθώς και στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες και τις προοπτικές που δίνει στις ΔΕΥΑ για μείωση του ενεργειακού τους κόστους.
 
Για αυτό και στη συνάντηση πήραν μέρος οι Γενικοί Διευθυντές των ΔΕΥΑ της ΑΜΘ, καθώς και τεχνικά και οικονομικά στελέχη τα οποία ενδεχομένως θα εμπλακούν στη διαδικασία του Πληροφοριακού Συστήματος.
 
Το σύστημα αξιολόγησης είναι ένα μοντέρνο σύστημα benchmarking, ώστε να φανεί η πρόθεση των Επιχειρήσεων να γίνουν καλύτερες, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑκ. Γιώργης Μαρινάκης, που θεωρεί πως ο καλύτερος τρόπος είναι να αναφερθούν οι καλές πρακτικές που γίνονται είτε στη χώρα μας είτε εκτός αυτής, ώστε ο καθένας να προσπαθεί να τις αξιοποιήσει σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.
 
Η ΕΔΕΥΑ άλλωστε με δικούς της πόρους έχει δημιουργήσει το μοναδικό σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας του νερού όλων των πηγών της Ελλάδας, στο οποίο εντάσσεται και η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, αλλά το έχει αγκαλιάσει και το Υπουργείο Υγείας, μιας και κατανοεί πως ο κάθε επισκέπτης μιας περιοχής να πληροφορείται την ποιότητα του νερού κάθε περιοχής.
 
Έτσι και οι ΔΕΥΑ, ως εσωτερικά συστήματα διαχείρισης του νερού, παίρνουν τις κατάλληλες πληροφορίες για να αποτρέψουν τυχόν κινδύνους, αλλά και να βελτιώσουν τις ποιότητες του νερού τους μιας και μπορούν να εντοπίζουν τις καλές πρακτικές και τι πρέπει να κάνουν για αυτό. 

Ενεργειακές κοινότητες για τη μείωση του κόστους 

Επίσης ο κ. Μαρινάκης έκανε αναφορά στην ανάγκη μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στις ΔΕΥΑ, που αφορά κυρίως στις γεωτρήσεις, με την αξιοποίηση των καινούριων εργαλείων του ενεργειακού συμψηφισμού, με την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.
 
Βέβαια ακόμα βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης της πρακτικής εφαρμογής τους, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
Όμως έχουν δει με ικανοποίηση ότι ο υπουργός εξήγγειλε 15 εκ. ευρώ για αυτό το λόγο στο ΕΣΠΑ, ώστε να βοηθήσουν την χρηματοδότηση τέτοιων έργων, και αυτό γιατί οι πηγές που διαθέτουν οι ΔΕΥΑ είναι περιορισμένες.
 
Οι Επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, γιατί δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες δεν έχουν δυνατότητες δανειοδοτήσεων αλλά και όταν το κάνουν γίνεται με πολύ υψηλά επιτόκια.
 
Πάντως ο κ. Μαρινάκης θεωρεί πως σημαντική ήταν η συμβολή της ΕΔΕΥΑ για την τόνωση και τη λύση θεμάτων ύδρευσης των μη αστικών Δήμων μέσω των προσκλήσεων του προγράμματος Φιλόδημος. Αλλά σημαντικό είναι και το τελευταίο πρόγραμμα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο Κομοτηνής να προχωρήσει ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, το φράγμα Συμβόλων. 

Πηγή χρηματοδότησης για το φράγμα Συμβόλων 

Η ΕΔΕΥΑ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, που στηρίζει όλα τα μέλη της, τόσο στον τομέα των αρμοδιοτήτων της κάθε επιχείρησης αλλά και στη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για να φέρει ευρωπαϊκούς πόρους.
 
Το πρόγραμμα Φιλόδημος δίνει τη δυνατότητα για σημαντικά έργα υποδομών, και η ΔΕΥΑ από την πλευρά της έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που της δίνονται στο πλαίσιό του, εκμεταλλευόμενη και τις εκπτώσεις.
 
Για αυτό και με την νέα πρόσκληση για τα μεγάλα έργα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εντάξουν ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή το οποίο έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια, το φράγμα των Συμβόλων, το οποίο θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να συμπληρώσει την υδροδότηση μέσα από το φράγμα της Γρατινής.
 
Αυτή τη στιγμή εξετάζονται τα κριτήρια από την τεχνική υπηρεσία για να καταθέσουν πρόταση για την υλοποίησή της, μιας και η μελέτη υφίσταται από παλιότερα, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί, και μπορεί στο μέλλον να αλλάξει και τον χαρακτήρα της Ροδόπης, βοηθώντας να σταματήσει η άντληση νερού για ύδρευση και σε γειτονικούς δήμους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.