«Φραχτη» για τα αυτοκινητα περιξ της πλατειας ετοιμαζει ο δημος Κομοτηνης

Μπάρες ή βυθιζόμενα κολωνάκια θα ρυθμίζουν ποιος μπαινοβγαίνει και πότε

Μια παρέμβαση, που υπόσχεται να κρατήσει τα τροχοφόρα οχήματα έξω από τα όρια της κεντρικής πλατείας- τουλάχιστον κατά τις ώρες εκείνες που δεν προβλέπεται σχετική εξαίρεση- επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο η δημοτική αρχή Κομοτηνής. Το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης κίνησης αυτοκινήτων στο εσωτερικό της  πλατείας έχει πάρει διαστάσεις ανησυχητικές. Από ευτύχημα ίσως δεν έχουν σημειωθεί ατυχήματα με θύματα πεζούς που αναγκάζονται να κινούνται ανάμεσα σε επιβατηγά αλλά και μεγαλύτερου όγκου συνήθως οχήματα. Η νόμιμη πρόσβαση τέτοιων οχημάτων στους χώρους της πλατείας περιορίζεται στις ώρες 7-10 το πρωί, για τις ανάγκες εφοδιασμού των παρακείμενων επιχειρήσεων και καταστημάτων. Βέβαια, αυτό που διαπιστώνουμε καθημερινά και ουκ ολίγες φορές έχουμε καταγράψει στις σελίδες του «ΠτΘ» είναι ότι ελάχιστοι συμμορφώνονται με το συγκεκριμένο ωράριο. Την ίδια στιγμή, η επιτήρηση από τους άνδρες της Τροχαίας, εκτός του ότι είναι περιορισμένη, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική, καθότι, όπως συχνά παρατηρούμε, εξελίσσεται σε παιχνίδι «της γάτας με το ποντίκι» για τους πονηρούς οδηγούς.


 
Δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου, που περιγράφηκε, υπόσχεται η εγκατάσταση και λειτουργία ενός αυτόματου συστήματος ελέγχου πρόσβασης  αυτοκινήτων πέριξ της πλατείας. Αυτή ακριβώς η λύση αποτελεί πλέον αντικείμενο μελέτης από τις υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής, όπως μας αποκάλυψε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης. Από τη μελέτη θα προκύψει το είδος της παρέμβασης, αν θα τοποθετηθούν δηλαδή μπάρες ελέγχου ή βυθιζόμενα κολωνάκια περιμετρικά της πλατείας, ενώ το οικονομικό κόστος της θα το καλύψει με ίδιους πόρους ο δήμος.
 

Το σύστημα θα ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέπει την πρόσβαση των οχημάτων στο εσωτερικό της πλατείας μόνο κατά τις ώρες ανεφοδιασμού των καταστημάτων. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας τα κολωνάκια ή οι μπάρες θα αποκλείουν την πρόσβαση οποιουδήποτε οχήματος, εξαιρουμένων εκείνων που θα ανήκουν στον δήμο, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο ΕΚΑΒ και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε «εγκλωβιστεί» μέσα στην πλατεία, μετά από την αυτόματη ενεργοποίηση του συστήματος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη βεβαίωση του αναλογούντος προστίμου από την Τροχαία.


 
Εκεί όπου δε διαφαίνεται κάποια ορατή λύση με παρόμοια αποτελεσματικότητα είναι στο θέμα της ανεξέλεγκτης διέλευσης δικύκλων από την πλατεία, φαινόμενο που επίσης συνιστά κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των πεζών. Οι ενέργειες του δήμου για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου περιορίζονται, όπως αναγνώρισε ο κ. Πετρίδης, στη συνεννόηση με την υπηρεσία της Τροχαίας, ώστε να διενεργούνται συχνότεροι έλεγχοι για την αποθάρρυνση των κατόχων των δικύκλων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.