Φοβοι για τη δημιουργια νεου πεδιου βολης στην περιοχη Μαυροπετρα

Ακούν πεδίο βολής και τρέμουν οι κάτοικοι του Έβρου. Μετά τους κατοίκους των Δήμων Ορφέα και Διδυμοτείχου, που αγωνίζονται, χρόνια τώρα, ενάντια στην επέκταση και λειτουργία του πεδίου βολής «Ψηλός Στάλος», έρχονται τώρα οι κάτοικοι του Άβαντα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης να αγωνιούν έντονα, καθώς το σενάριο να αποκτήσουν το δικό τους πεδίο βολής φαντάζει πολύ πιθανόν.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σκοπεύει να απαλλοτριώσει περίπου 25 χιλιάδες στρέμματα

Η ανησυχία έγινε μεγαλύτερη από μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο κέντρο του οικισμού, από την οποία προέκυπτε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σκοπεύει να απαλλοτριώσει περίπου 25 χιλιάδες στρέμματα, στην περιοχή Μαυρόπετρα. Με την ίδια ανακοίνωση καλούνταν όσοι είχαν εκτάσεις στην εν λόγω περιοχή, εντός 20ημέρου, να επισκεφθούν την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης και να τις δηλώσουν, προκειμένου να αποζημιωθούν. Η ανησυχία κορυφώθηκε, καθώς ο σκοπός της απαλλοτρίωσης δεν αναφέρονταν πουθενά. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου είναι η δημιουργία πεδίου βολής στο σημείο. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στον οικισμό του Άβαντα, όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό για να βάλουν μόνιμο «λουκέτο» στο εργοστάσιο της «Green Oil». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Άβαντα, κ. Θόδωρο Σιδηρόπουλο, έχουν ήδη συνταχθεί επιστολές διαμαρτυρίας, με τελικό αποδέκτη την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τις οποίες ζητούνται διευκρινίσεις για τις προθέσεις του στην περιοχή.

«Ζητώ να μας διευκρινίσουν τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν;», δηλώνει και εξηγεί ότι το υπουργείο ζητά κάποια στρέμματα από αυτούς που έχουν κτήματα στην περιοχή, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τον σκοπό της απόκτησης της έκτασης. «Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί. Είναι κάτι που αφορά όλη την περιοχή, όχι μόνο τον Άβαντα», σημειώνει ο κ. Σιδηρόπουλος. Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο κ. Γιώργος Αλεξανδρής, ο οποίος επίσης δεν έχει καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κάτοικοι δέκα χωριών του Έβρου έχουν χάσει και την στοιχειώδη ηρεμία

Οι κάτοικοι ανησυχούν έντονα, γιατί υπάρχει το κακό προηγούμενο στον Βόρειο Έβρο, όπου οι εκεί μόνιμοι κάτοικοι, ζουν καθημερινά με τον ήχο των εκρήξεων. Μια ανάσα από το Πεδίο Βολής «Ψηλός Στήλος» μεταξύ των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορφέα, οι κάτοικοι δέκα χωριών του Έβρου έχουν χάσει και την στοιχειώδη ηρεμία που τους προσφέρει η περιοχή. Μάλιστα πρόσφατα εξέφρασαν έντονα την αντίθεσή τους στην επέκταση του υπάρχοντος Πεδίου Βολής και στην δρομολόγηση απαλλοτρίωσης 73.000 στρεμμάτων, το σύνολο σχεδόν της καλλιεργηθείσας έκτασης. Οι κάτοικοι του Έβρου αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει για την οικονομία της περιοχής η παρουσία στρατοπέδων, αλλά διατρανώνουν ότι αρνούνται να συγκατανεύσουν στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και επιτάξεις του στρατού. Μάλιστα σπεύδουν να προτείνουν την εξεύρεση άλλου χώρου, καταλληλότερου (αραιοκατοικημένο και μη γόνιμο), για την μεταφορά των πεδίων βολής ή τη δημιουργία νέων, όπου θα ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι και το υπάρχον «Πεδίο Βολής» θα πρέπει να λειτουργεί στο στενό πυρήνα των 30.000 στρεμμάτων και μόνο ως «Πεδίο Ασκήσεων» ελαφρών όπλων, όπως είχε δοθεί αρχικά η έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο πριν από μια δεκαετία, εξυπηρετώντας μόνο τις μονάδες του Νομού και κατόπιν ενημέρωσης και έγκρισης του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Παράλληλα δε, σημειώνουν την πικρία τους καταλογίζοντας εν κρύπτω κινήσεις στην πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Υπήρξαν αποφάσεις του Υπουργείου που δημοσιεύθηκαν και στο ΦΕΚ, χωρίς να ενημερώσει και να ζητήσει καν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.