Φωτογραφικο ταξιδι στη Ροδοπη των αρχων του 20ου αιωνα

Μια μοναδική έκθεση φωτογραφίας πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή - Mε φωτογραφίες από πρόσωπα και τοπία της Ροδόπης, μέσα από τοn φακό του Βούλγαρου φωτογράφου Κρουμ Σάβοφ

Μια μοναδική έκθεση, με φωτογραφικά τεκμήρια από πρόσωπα της Ροδόπης τόσο από τη βόρεια όσο και από τη νότια πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης εγκαινιάστηκε το Σάββατο 6 Μαΐου στην Κομοτηνή, στην υπόγεια αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου.

 

Η συλλογή, στην οποία περιλαμβάνονται τρείς φωτογραφίες από την περιοχή μας, μία γενική της Ξάνθης γύρω στο 1910, μια φωτογραφία με ένα καραβάνι με καμήλες στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής της ίδιας εποχής και μια φωτογραφία που δείχνει το κέντρο της Μαρώνειας με Βούλγαρους πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη του 1914, αποτελεί μέρος της συλλογής από φωτογραφικά κειμήλια του Βούλγαρου φωτογράφου Κρουμ Σάβοφ, που ταξίδεψαν από τα Κρατικά Αρχεία του Σμόλιαν της Βουλγαρίας σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία Κράτους- Αρχεία Νομού Ροδόπης και εντάχθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των ελευθερίων της Θράκης.
 

Ικανοποίηση για τη συνεργασία

 
Την ικανοποίηση της δημοτικής αρχής γιατί μια τόσο σημαντική έκθεση πραγματοποιείται και στην πόλη μας εξέφρασε η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, εντασσόμενη στον κορυφαίο κύκλο εκδηλώσεων της Κομοτηνής τα Ελευθέρια της Θράκης.
 
«Ευελπιστούμε ότι αυτή η τόσο σημαντική συνεργασία των Γενικών Αρχαίων των δύο χωρών να συνεχιστεί και στο μέλλον, με παρόμοιες αξιόλογες δράσεις» σημείωσε.
 
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων τόνισε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, που προέρχεται από τη συνεργασία δύο ομόδοξων λαών, που μπορεί να αποφέρει πολλά θετικά και για τις δύο χώρες.
 

Στενότερη συνεργασία μεταξύ των Αρχείων Κομοτηνής και Σμόλιαν

 
Ο Προϊστάμενος Γ.Α.Κ Ροδόπης κ. Παναγιώτης Κροκίδας σημείωσε πως ο κάθετος άξονας της Νυμφαίας, που άνοιξε πριν από μερικά χρόνια, ενώνει δύο χώρες και δύο λαούς, εκφράζοντας την ελπίδα πως η έκθεση αυτή θα αποτελέσει και τη βάση της συνεργασίας ανάμεσα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Ροδόπη, του Δήμου της Κομοτηνής και των Γενικών Αρχείων του Σμόλιαν. «Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να μάθουμε τι αρχεία εναπόκεινται στην περιοχή εκεί, να μάθουν αυτοί τι αρχεία έχουμε εμείς, ώστε έτσι να ευοδωθεί μια ευρύτερη συνεργασία» τόνισε.
 
Οι φωτογραφίες, σημείωσε, είναι εξαιρετικής αισθητικής και ντοκουμέντα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, κυρίως αποτυπώσεις κοινωνική ζωής και προσώπων της Ροδόπης, μερικές από τις οποίες τραβήχτηκαν την εποχή της πρώτης βουλγαρικής κατοχής.
 

Τις θερμές ευχαριστίες όλων των συνεργατών της εξέφρασε η κ. Ζώγια Νάντσεβα, υπεύθυνη για τη συλλογή από την πλευρά του Σμόλιαν, που ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους και για το ενδιαφέρον τους για την τέχνη της φωτογραφίας του Κρουμ Σάβοφ, ο οποίος τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες πριν από 100 χρόνια. «Δεν υπήρχε μέρος που δεν είχε φωτογραφήσει. Ξεκίνησε από το Πλόβντιφ, το Τσεπελάρε και έφτασε μέχρι Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα, δημιουργώντας μια συλλογή από εικόνες, πρόσωπα και τοπία που σφραγίζουν τη ζωή εκείνης της εποχής» σημείωσε η κ. Νάντσεβα για το φωτογραφικό έργο του Κρουμ Σάβοφ, τονίζοντας ότι για πολλές από αυτές τις φωτογραφίες χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια, μιας και έφτανε σε δυσπρόσιτα μέρη κουβαλώντας τη μεγάλη και βαριά φωτογραφική μηχανή της εποχής.
 
Να σημειωθεί πως από τη βουλγαρική πλευρά έδωσαν επίσης το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης ο κ. Ίβο Χατζημίσεβ, επιμελητής του αρχείου Γκίπσον και ο κ. Κόστα Νάτσεβ, ερευνητής-τεκμηριωτής της έκθεσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.