Φωτια στο Παπικιο Ορος

Αργά το απόγευμα της Κυριακής τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και χθες ήδη βρισκόταν σε ύφεση η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δύο, αρχικά, μέτωπα στη θέση Κρυστάλλη στο όρος Παπίκιο του Νομού Ροδόπης. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 2.00 περίπου το μεσημέρι της Κυριακής από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε δύσβατη δασική έκταση του Δήμου Σώστου κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και συγκεκριμένα 3 με 4 χλμ από αυτά.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι δήμαρχοι Σώστου και Ιάσμου. Δύο αεροπλάνα BCDL κι ένα ελικόπτερο απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Χρυσούπολης για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης, όπως και αυξημένες πυροσβεστικές δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα 8 ατόμων από Αλεξανδρούπολη, 17 από τη Θεσσαλονίκη και 9 από την 4η ΕΜΑΚ στην Κομοτηνή. Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετείχαν και οι εθελοντικές ομάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Αερολέσχη Κομοτηνής, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης), όπως και διάφοροι Σύλλογοι που συμμετέχουν στην επιτήρηση των περιοχών υψηλής επικινδυνότητας του Ν. Ροδόπης. Επιστρατεύτηκαν ακόμη 20 υλοτόμοι και 2 προωθητήρες, από τη Νομαρχία Ροδόπης κι ένας από το Στρατό για τη διάνοιξη μετώπου, ώστε να καταστούν προσβάσιμα τα μέτωπα της φωτιάς και από εδάφους.

Παρόλη την ετοιμότητα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Ροδόπης, το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα δύσκολο μια και η τοποθεσία είναι ιδιαίτερα δύσβατη και μάλιστα καταφύγιο άγριων ζώων, με πυκνή βλάστηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο αεροπλάνα δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν τα δύο, και αργότερα τρία, μέτωπα της φωτιάς και την πυρόσβεση κατάφερε τελικά, με καλύτερα αποτελέσματα, το ένα ελικόπτερο που εφοδιαζόταν με νερό από το Φανάρι κι εκτελούσε ρίψεις στα σημεία. Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής και Ιάσμου.

Η φωτιά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο περίπου στις 8.30 το βράδυ.

Το ελικόπτερο που συμμετείχε στην κατάσβεση στάθμευσε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Κομοτηνής. Έως χθες Τρίτη το ελικόπτερο συνέχιζε την κατάσβεση της δασικής περιοχής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατόρθωσαν και άνοιξαν τον διάδρομο πρόσβασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς και σύμφωνα με πληροφορίες του Περιφερειακού Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής το μέτωπο ήταν ελεγχόμενο.

Επί τόπου βρέθηκαν ο γγ της Περιφέρειας ΑΜΘ Δημήτρης Σταμάτης, ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Ρούφος, όπως και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Κομοτηνής και Ιάσμου Παναγιώτης Ντικούδης, επίσης οι αντινομάρχες Χρήστος Τσαραμπουλίδης και Κώστας Κατσιμίγας.

Δόθηκε, ακόμη, εντολή από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας να απογειωθούν και δύο αεροπλάνα της Αερολέσχης Κομοτηνής από όπου και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ και τράβηξε ο κ. Χρήστος Δεληγιώργης.

Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.