«Φωτια» η βενζινη

Αύξηση 1,09% παρουσίασε μέσα σε μία εβδομάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, όπως δείχνουν τʼ αποτελέσματα από δειγματοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 πρατήρια σε όλη τη χώρα. Η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1,111 ευρώ ανά λίτρο και οι καταναλωτές στέκονται προβληματισμένοι μια και λόγω του θέρους οι μετακινήσεις προς τις παραλίες είναι σαφώς αυξημένες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης «ο μέσος όρος της λιανικής τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, με βάση δειγματοληψία με καταγραφή τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια σε όλη την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 1,111 ευρώ ανά λίτρο». Σε σχέση με το μέσο όρο των 4 τελευταίων εβδομάδων, στις τιμές λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων 10 ppm) σημειώθηκε άνοδος 0,044 ευρώ ανά λίτρο ή ποσοστό 4,07%.

Ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων Γρηγόρης Κακαρέλης μίλησε στον ΠτΘ για τις αυξήσεις παρατηρώντας με τη σειρά του ότι η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει το ένα ευρώ και η αμόλυβδη είναι στα 93 λεπτά κι αιτιολογεί λέγοντας πως οι τιμές ανέβηκαν διεθνώς. «Οι καταναλωτές διαμαρτύρονται κι ελαττώνουν κατά το δυνατόν τις μετακινήσεις τους και τις περιορίζουν στο σπίτι – δουλειά κι ενίοτε θάλασσα. Η αύξηση οφείλεται στη διεθνή αύξηση των τιμών που έχουν ξεπεράσει τα 70 δολάρια το βαρέλι. Είχε φτάσει τα 77 δολάρια, έπεσε λίγο αλλά εδώ καθυστερούν να ρίξουν τις τιμές. Υπάρχουν αποθέματα που διακινούνται γιʼ αυτό και καθυστερούν να ρίξουν τις τιμές, αλλά από την ώρα που θʼ αυξηθούν τις ανεβάζουν από το πρωί της επόμενης μέρας».

Ο κ. Κακαρέλης εκτιμά ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κούρσα των τιμών αλλά μεταφέρει την άποψη που επικρατεί και θέλει να φτάνει το βαρέλι τα 90 δολάρια, σύμφωνα με τα σχέδια των χωρών του ΟΠΕΚ. «Αυτός είναι ο στόχος αλλά η οικονομία δεν πηγαίνει καλά γιʼ αυτό και υπάρχει συγκράτηση σε πιο χαμηλά επίπεδα. Όλα εξαρτιούνται από τα χρηματιστήρια. Μόλις ανεβαίνουν διεθνώς βλέπουμε εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου. Μόλις υπάρχει στασιμότητα και μείωση των δεικτών πέφτει και το πετρέλαιο».

Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου συμπαρασύρει μια σειρά από προϊόντα που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με το πετρέλαιο, αν και όταν πέφτει η τιμή του τα καταναλωτικά αγαθά συνεχίζουν να καίνε, μια και όπως παρατηρούμε σημαντική μείωση επήρθε μόνο στην τιμή του γάλακτος. «Ευελπιστούμε οι τιμές να παραμείνουν έστω και σʼ αυτά τα επίπεδα γιατί οι καταναλωτές δυσκολεύονται πάρα πολύ νʼ αντεπεξέλθουν.

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι σε υψηλή τιμή. Πέρυσι, ήταν από τις πιο φθηνές οι τιμές σε επίπεδο πενταετίας. Πουλήσαμε μέχρι και 40 λεπτά» είπε ο κ. Κακαρέλης θυμίζοντας ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, άρα θα έχουν και τις πρώτες τιμές για να διαπιστώσουμε πόσο «θερμός»
θα είναι ο χειμώνας.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.