Φωτεινη Ναουμ, συγγραφεας «Το “Υγρη Πολη” ειναι ενα ατμοσφαιρικο μυθιστορημα, στο οποιο πρωταγωνιστει η Κομοτηνη»

«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο άνθρωπος, αλλά πάντα δίνω βάση και θέση στον έρωτα»

Το νέο μυθιστόρημα της Κομοτηναίας συγγραφέα κ. Φωτεινής Ναούμ, με τίτλο «Υγρή πόλη», παρουσιάζεται σήμερα στην Κομοτηνή, και συγκεκριμένα στη Λέσχη Κομοτηναίων, στις 18.30 το απόγευμα από τις εκδόσεις «Διόπτρα» και τα βιβλιοπωλεία «Βαφειάδης».
 
Πρόκειται για το έκτο μυθιστόρημα της συμπολίτισσάς μας και το πρώτο που κυκλοφορεί από τον νέο της εκδοτικό οίκο, τις εκδόσεις «Διόπτρα». Μία συνεργασία για την οποία η ίδια μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένη, όπως αντίστοιχα και για το νέο της συγγραφικό δημιούργημα, στο οποίο πρωταγωνιστεί και πάλι η Κομοτηνή, που αποτελεί και τον «καμβά» μέσα στον οποίο η ίδια έχει στήσει τους ήρωες της.
 
Φωτεινή Ναούμ όμως…
 
ΠτΘ: Να ξεκινήσουμε από τον τίτλο του βιβλίου. «Υγρή πόλη», το μυαλό  μου πάει απευθείας στην Κομοτηνής, τόσο λόγω του ποταμιού που κάποτε «διέτρεχε» το κέντρο της όσο και λόγω της υγρασίας που αποτελεί έως και σήμερα χαρακτηριστικό της…
Φ.Ν.:
Πάντα είχα την αίσθηση ότι η Κομοτηνή είναι μια υγρή πόλη. Τόσο λόγω του ποταμιού το οποίο ωστόσο δεν το προλάβαμε, αλλά έχουμε ακούσει ιστορίες γι’ αυτό, απολαμβάνουμε να βλέπουμε φωτογραφίες και να ακούμε για τις πλημμύρες και τις άσχημες συνθήκες τότε, οι οποίες ωστόσο για μένα σήμερα θα ήταν πολύ ειδυλλιακές.  Ήθελα να βγάλω αυτό το ρευστό, ότι είναι μια πόλη κατά βάση υγρή, οι άνθρωποι είναι «ρευστοί» οι ίδιοι, οπότε μου άρεσε πολύ για τίτλος και μου ήρθε κατευθείαν ήδη από όταν άρχισα να γράφω την πρώτη σελίδα του βιβλίου. 

«Το βιβλίο σε κάποιες στιγμές αγγίζει τα όρια του μαγικού ρεαλισμού» 

ΠτΘ: Πώς θα περιγράφατε με λίγες λέξεις το περιεχόμενο του νέου σας μυθιστορήματος;
Φ.Ν.:
Θα έλεγα ότι είναι ένα πειραματικό βιβλίο, με ένα διαφορετικό είδος γραφής από ό,τι συνηθίζω. Γενικότερα εμένα μου αρέσει να πειραματίζομαι, ακόμη κι αν κατά βάση έχω τα ίδια ερεθίσματα κάθε φορά. Ως προς το περιεχόμενο, με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο άνθρωπος,  όπως επίσης πάντα δίνω βάση και θέση στον έρωτα. Είναι θέματα που με απασχολούν, παρόλα αυτά συγγραφικά μου αρέσει να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι. Θα έλεγα ότι είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα. Θα ήθελα να μην έχει σαφή χωροχρόνο, παρόλα αυτά θα έπρεπε να το εντάξουμε κάπου, χωρίς να με ενδιαφέρει ωστόσο το ιστορικό πλαίσιο, που είναι γύρω στο 50-60. Είχα την ευκαιρία να στήσω την Κομοτηνή από την αρχή. Έχω διατηρήσει στοιχεία και πράγματα που εγώ αγαπώ σ' αυτήν, έχω προσθέσει κάποια άλλα, έχω βάλει ανθρώπους πολύ ιδιαίτερους να ζουν και να κινούνται σε αυτήν, και μερικές στιγμές το βιβλίο αγγίζει τα όρια του μαγικού ρεαλισμού. 

«Μου αρέσει πάρα πολύ ο χρόνος που περνάω μόνη μου απέναντι στη λευκή σελίδα» 

ΠτΘ: Για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου μπήκατε στη διαδικασία να ξαναγνωρίσετε την πόλη μας, να ξαναγνωρίσετε τις γωνιές της ή να καταγράψετε κάποια πράγματα μέσα από ιστορίες δικών σας ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας;
Φ.Ν.:
Ήταν λίγο συνδυαστικά. Δεν είμαι από τους συγγραφείς εκείνους που γράφουν συνδυαστικά πολιτικά μυθιστορήματα που κάνουν φοβερή έρευνα.   Γιατί δεν ευχαριστεί εμένα προσωπικά. Μου αρέσει να τα διαβάζω όχι όμως να τα γράφω. Για μένα η συγγραφή είναι πρωτίστως κάτι που με ευχαριστεί. Μου αρέσει πάρα πολύ ο χρόνος που περνάω μόνη μου απέναντι στη λευκή σελίδα και δεν θέλω τίποτε να με διακόπτει απ' όλο αυτό. Ως εκ τούτου  ολοκληρώνω πρώτα αυτά που έχω να πω, και μετά, αφού τελειώσει ο κύκλος μου αρχίζω και βλέπω, ψάχνω και κοιτώ τριγύρω. Σαφώς και υπάρχουν ερεθίσματα μέσα μου, ιστορίες που έχω ακούσει, ανθρώπους που έχω γνωρίσει, αλλά από κει και έπειτα, όλα αυτά διυλίζονται μέσα μου και βγαίνουν στο  χαρτί.
 
ΠτΘ: Ποιο ήταν το μήνυμα που θέλατε να περάσετε μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο;
Φ.Ν.:
Δεν θέλω να περάσω ποτέ τίποτα. Δεν με ενδιαφέρει να «διδάξω», ούτε με ενδιαφέρει οι αναγνώστες να δουν κάτι, που πιθανόν το βλέπω εγώ καλύτερα από τους άλλους.  Τέτοιες εμμονές δεν έχω. 

«Μέσα από το “Υγρή Πόλη” ήθελα να δείξω τις αντιφάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους» 

ΠτΘ: Άρα σκοπός σας ήταν να πείτε απλά μια ιστορία;
Φ.Ν.:
Είναι μια ιστορία. Έχω απίστευτο σεβασμό για τον άνθρωπο, σε όποια μορφή κι αν είναι. Αυτό που συνέβη στο βιβλίο, κάτι που δεν ήταν προκαθορισμένο – ποτέ δεν προκαθορίζω τι θα γράψω, απλά ξεκινώ και γράφω και με οδηγεί η ιστορία – είναι ότι ήθελα να δείξω πολύ τις αντιφάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Έχει να κάνει με το ανικανοποίητο,  το απωθημένο και πώς μέσα από αυτά κάποιος άνθρωπος κρατάει και υποστηρίζει τη μία πλευρά, της φύσης του, της ζωής του, και ακολουθεί έναν έντιμο βίο, μια ηθική ζωή και πώς άλλοι άνθρωποι περνάνε το όριο, περνάνε το «ποτάμι», και επιλέγουν να ζουν εντελώς διαφορετικά. 

«Θέλω γενικότερα να επανεκκινώ πράγματα στη ζωή μου, να τα διαφοροποιώ, να αλλάζω και να ξεκινάω από το μηδέν» 

ΠτΘ: Τι σημαίνει η επανεκκίνησή σας αυτή; Μας είπατε προηγουμένως για τον διαφορετικό τρόπο γραφής που κρύβει το μυθιστόρημά σας αυτό, όπως επίσης ξεκινάτε και σε έναν νέο εκδοτικό. Γιατί η επανεκκίνηση; Ήταν μια ανάγκη δική σας ως συγγραφέα;
Φ.Ν.:
Γενικότερα είμαι ένας άνθρωπος που αγαπώ πολύ τις αρχές. Θέλω γενικότερα να επανεκκινώ πράγματα στη ζωή μου, να τα διαφοροποιώ, να αλλάζω και να ξεκινάω από το μηδέν. Ήθελα λοιπόν να κάνω μια νέα αρχή. Καλώς ή κακώς και το εκδοτικό πλαίσιο είναι λίγο περίεργο.  Στιγματίζεσαι και οι αναγνώστες που σε ακολουθούν εμμένουν σε κάποιον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο.  Πέρα όμως όλων αυτών, είχα και μία πολύ καλή πρόταση από τις εκδόσεις «Διόπτρα», αισθάνθηκα πολύ οικεία μαζί τους, κατανόησαν το έργο μου όπως ακριβώς ήθελα εγώ να το κατανοήσουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν συγγραφέα, γιατί ο κάθε αναγνώστης έχει τις δικές του προσλαμβάνουσες. Και μόνο λοιπόν που στον εκδοτικό προσέγγισαν το έργο μου ακριβώς από τη δική μου οπτική, για μένα σήμαινε πολλά. 

«Γράφω, χωρίς να ξέρω τι θα συμβεί ή πού θα καταλήξει» 

ΠτΘ: Συνηθίζεται όταν ένας συγγραφέας βρίσκεται σε στάδιο παρουσίασης ενός βιβλίου του, να έχει ήδη έστω την ιδέα για το επόμενο. Τι ισχύει στην περίπτωσή σας;
Φ.Ν.:
Για μένα ισχύει πάντα αυτό. Έχω ήδη δυο ακόμα ολοκληρωμένα μυθιστορήματα και δουλεύω το τρίτο.  Το ένα έχει να κάνει με την Ξάνθη και το ένα από τα υπόλοιπα δύο έχει απλά κάποιες αναφορές στον Έβρο. Την «Υγρή πόλη» την έγραφα παράλληλα με το τέταρτό μου βιβλίο.  Η «Υγρή πόλη» είναι το έκτο.  Οι χρόνοι ενός συγγραφέα δεν είναι παράλληλοι με τους εκδοτικούς χρόνους. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το επόμενο προς έκδοση. Θα το δούμε ανάλογα και με τη διάθεσή μου, ποιο θα πιστέψω εγώ περισσότερο, ποιο θα νοιώσω ως πιο ολοκληρωμένο. Εγώ γενικότερα γράφω, χωρίς να ξέρω τι θα συμβεί ή πού θα καταλήξει.
 
ΠτΘ: Τι να αναμένουν όσοι δώσουν το «παρών» στην παρουσίαση;
Φ.Ν.:
Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν απολαμβάνω ιδιαίτερα τις παρουσιάσεις και αγχώνομαι λίγο. Παρόλα αυτά χαίρομαι πάρα πολύ για την εν λόγω παρουσίαση. Η διάθεσή μου είναι πολύ γιορτινή και ελπίζω να τη μοιραστώ με τον κόσμο. Θα κάνουμε μια ωραία συζήτηση, το επιτελείο της Maik Production έχει ετοιμάσει ένα πολύ ωραίο βίντεο, ενώ η Κυριακή Αμβροσιάδου θα ενσαρκώσει μία από τις ηρωίδες του βιβλίου. Θα ακούσουμε τα όσα έχουν να μας πουν η Άση Κιούρα και η Νάγια Δαλακούρα και ελπίζουμε να περάσουμε ένα πολύ ωραίο απόγευμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.