Φως στην «ομιχλη» της Αναπτυξιακης;

Έλεγχο στα πεπραγμένα ζητούν το ΤΕΕ-Θράκης και ο δήμος Κομοτηνής

Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από έναν φορέα που επί χρόνια λειτουργούσε υπό το πέπλο ουσιαστικά αδιαφανών διαδικασιών, κάνουν με τις παρεμβάσεις τους από τα ερτζιανά του «Ράδιο Παρατηρητής» πρωτίστως ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης, κ. Νίκος Παπαθανασίου, και δευτερευόντως ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. Αμφότεροι φιλοξενήθηκαν, την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, στο ενημερωτικό μαγκαζίνο «Με το Ν και με το Β». Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συζήτησής τους με τη Νατάσσα Βαφειάδου και με την Τζένη Κατσαρή βρέθηκε το θέμα της λειτουργίας της Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε. Πρόκειται για τον φορέα που διαχειρίζεται ευρωπαϊκά προγράμματα, με γνωστότερο το Leader, στην περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα έχει υπό την ευθύνη του τα τελευταία χρόνια και τη λειτουργία του Συνεδριακού Κέντρου-Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.
 
Το ζήτημα της διαφάνειας στη διαχείριση του συγκεκριμένου φορέα έχει απασχολήσει κατά διαστήματα την τοπική κοινωνία, με τον «ΠτΘ» ειδικότερα να έχει θέσει πολλάκις δημόσια ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που λειτουργούσε η Αναπτυξιακή Ροδόπης. Εξάλλου, το γεγονός ότι δεν υποχρεούται να δημοσιεύει τις αποφάσεις και τις πράξεις της στη «Διαύγεια», ευνοούσε τη συντήρηση της καχυποψίας γύρω από τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση των οικονομικών πόρων και γενικότερα οι επιλογές του φορέα.  

Νίκος Παπαθανασίου «Να κλείσουν όλες οι Αναπτυξιακές στην Ελλάδα, αν είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, με τέτοια διασπάθιση και με τέτοια αδιαφάνεια»


Το περιεχόμενο της προχθεσινής τοποθέτησης του προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης,  κ. Νίκου Παπαθανασίου, συμμετέχοντος επί σειρά ετών στο διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Ροδόπης, αποδεικνύει πως η καχυποψία και τα ερωτηματικά, που ετίθεντο για τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου φορέα, κάθε άλλο παρά αίολα ήταν. Μάλιστα, ο κ. Παπαθανασίου ήταν «καταπέλτης» εναντίον όσων είχαν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της Αναπτυξιακής, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και για αδιαφάνεια. Καταρχήν παρατήρησε ότι στην εκτέλεση έργων, που εκτελούνται μέσω της Αναπτυξιακής, δεν ακολουθούνται οι κανόνες που διέπουν τους ελέγχους των αντίστοιχων έργων στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. «Από διάφορα προγράμματα που έρχονται στην περιοχή, ελάχιστα μένουν στην περιοχή», κατήγγειλε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, δηλώνοντας ότι προσωπικά θα προτιμούσε «να κλείσουν όλες οι Αναπτυξιακές στην Ελλάδα, αν είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, με τέτοια διασπάθιση και με τέτοια αδιαφάνεια». 

«Αισθανόμουν μόνος όλα αυτά τα χρόνια»

«Αυτή είναι η άποψή μου και ας είμαι και μέλος  της Αναπτυξιακής», συνέχισε, «αλλά είμαι μέσα μόνο για να καταθέτω τις απόψεις μου». «Και από το κόμμα μου δεν έφυγα μόνο και μόνο για να καταθέτω εσωτερικά τις απόψεις μου», συμπλήρωσε, «γιατί πρέπει να γίνεται αυτή η ζύμωση και αυτές οι συνθέσεις απόψεων». Στο σημείο αυτό μάλιστα κατήγγειλε ότι έχει επιχειρηθεί ο αποκλεισμός του από το διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής. «Δυστυχώς βρήκα και τους δικούς μου ανθρώπους απέναντί μου», σημείωσε, «για μην αναφερθώ για το πώς μπήκα την τελευταία φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο και με τι πόλεμο μπήκα, από τον δικό μου τον πολιτικό χώρο».
 
«Αισθανόμουν μόνος όλα αυτά τα χρόνια», ήταν μια ακόμα χαρακτηριστική φράση του κ. Παπαθανασίου, η οποία συνοδεύτηκε από την δήλωση της προσδοκίας το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής να εμφανίσει μια διαφορετική προσέγγιση και να διορθώσει πολλά πράγματα στη διαχείριση. 

Γιώργος Πετρίδης «Βασικό αίτημα τόσο του δήμου όσο και άλλων μετόχων της Αναπτυξιακής ο απολογισμός και έλεγχος των πεπραγμένων της Αναπτυξιακής»


Κληθείς να σχολιάσει τα λεγόμενα του κ. Παπαθανασίου ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, συμμερίστηκε την αγωνία του προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης και δήλωσε την υποστήριξη εκ μέρους του δήμου, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Αναπτυξιακής Ροδόπης, στο αίτημα για έλεγχο των πεπραγμένων στο φορέα. Ξεκαθάρισε βέβαια πως η σχετική ευθύνη για τον συνολικό απολογισμό και τον συστηματικό έλεγχο των πεπραγμένων της Αναπτυξιακής, βαρύνει σήμερα την επί των ημερών μας διοίκησή της, η οποία «θα πρέπει να ζητήσει και να δει τα στοιχεία». «Εμείς το έχουμε θέσει και στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο ότι αυτά πρέπει να γίνουν», προσέθεσε, «και ξέρω ότι είναι θέση και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αλλά και άλλων μετόχων της Αναπτυξιακής». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.