«Φως» στην ιστορια της Θασου

Σημαντικά στοιχεία, που δεν αποκλείεται να δώσουν «τροφή» για νέες αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά την ιστορία της Θάσου φέρνουν στο φως, οι υποβρύχιες φωτογραφίες, που τράβηξαν οι συμμετέχοντες στο διεθνή διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας, που διοργάνωσε στο νησί το Πανελλήνιο Κέντρο Υποβρύχιας Φωτογραφίας- Έρευνας και Τεχνολογίας (Π.Κ.Υ.Φ.Ε.Τ.).

Με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους του διαγωνισμού, πέρσι το καλοκαίρι και τη δημοσιοποίηση – των πραγματικά εντυπωσιακών φωτογραφιών – ο πρόεδρος του Π.Κ.Υ.Φ.Ε.Τ., Γιάννης Σταματιάδης, είχε δηλώσει: «Είμαστε σίγουροι πως υπάρχει μια πόλη στο βυθό, πέντε μίλια νότια της Θάσου. Απομένει να γίνει ειδική κατάδυση, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και να τη φωτογραφίσουμε. Ίσως εδώ να βρίσκεται η χαμένη Ατλαντίδα».

 

Φέτος, με την ολοκλήρωση του δεύτερου και τελευταίου μέρους του διεθνούς διαγωνισμού υποβρύχιας φωτογραφίας, ο κ. Σταματιάδης τόνισε, πως δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της εντυπωσιακής δουλειάς που έγινε, αλλά και για την ποιότητα των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν τόσο από το βυθό όσο και από τα χερσαία τμήματα του νησιού.

 

Τέλος, οι συμμετέχοντες στο διεθνή διαγωνισμό, κατά τη φωτογράφηση του χερσαίου τμήματος του νησιού κι έπειτα από πορεία περίπου μιας ώρας, βορείως του Δημοτικού Διαμερίσματος Πρίνου, στην περιοχή Ληνός, βρέθηκαν μπροστά σε τείχη, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι «κυκλώπεια τείχη».

Διάσπαρτα στην περιοχή υπάρχουν ακόμη κεραμικά αντικείμενα αλλά και σωροί από πέτρες, που υποδηλώνουν την ύπαρξη κατοικιών. «Αν το επόμενο διάστημα η αρχαιολογία επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για «κυκλώπεια τείχη» τότε, θ’ ανοίξει ακόμη ένα παράθυρο στην ιστορία του νησιού», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Σταματιάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.