Φορτιστες Ηλεκτρικων αυτοκινητων σε καθε γειτονια θελει ο Δημος Κομοτηνης

Πάνω από 70 φορτιστές για αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά και ΜΜΜ θα προβλέπει το σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων

Στην υποβολή πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για την Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) στον Δήμο Κομοτηνής, μέσα από το οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την τοποθέτηση δεκάδων Φορτιστών Ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αυτόν θα προχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής.

Το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση του Σχεδίου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει σχεδόν 60.000 ευρώ, μέσα από το οποίο θα γίνει ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και χαρτογράφηση της περιοχής παρέμβασης, με χωροθέτηση σημείων επαναφόρτισης και θέσεων στάθμευσης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων, καθώς και σενάρια ανάπτυξης δικτύου αυτών των σημείων επαναφόρτισης.

Αφού εκπονηθεί το σχέδιο, ο Δήμος θα αναζητήσει χρηματοδοτικό πρόγραμμα, πιθανότατα πάλι από το Πράσινο Ταμείο για την προμήθεια και την τοποθέτηση των Φορτιστών, με πάνω από 70 φορτιστές να τοποθετούνται σε όλο το Δήμο.

Μέσα από το Σ.Φ.Η.Ο., θα γίνει η χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων εντός των διοικητικών ορίων του Φορέα Εκπόνησης, στους χώρους στάσης και στάθμευσης, καθώς και σε ελεγχόμενους από τους δήμους χώρους στάθμευσης και δημοτικούς χώρους στάθμευσης, ώστε να προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός κατ’ ελάχιστον σημείου επαναφόρτισης ανά χιλίους κατοίκους του δήμου. Για το Δήμο Κομοτηνής, αυτό σημαίνει τουλάχιστον 66 θέσεις φόρτισης.

Αν αναλογιστεί κανείς πως το ΣΦΗΟ προβλέπει χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων σε τερματικούς σταθμούς και σε επιλεγμένα σημεία των δημοτικών και αστικών συγκοινωνιών, σε θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση τουριστικώνλεωφορείων, σημεία επαναφόρτισης για την εξυπηρέτηση Ηλεκτροκίνητων οχημάτων τροφοδοσίας, σε πιάτσες ΤΑΞΙ, και  σε χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ, καθώς και τον μεγάλο αριθμό οικισμών που έχει ο Δήμος, ο αριθμός των σημείων επαναφόρτισης γίνεται πολύ μεγαλύτερος.

Βέβαια η εκπόνηση του σχεδίου δεν σημαίνει αυτόματα και την τοποθέτηση των σταθμών, η οποία αναμένεται να γίνει σταδιακά. Αν εγκριθεί η πρόταση του Δήμου, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, τότε θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα, πιθανότατα από το Πράσινο Ταμείο, μιας και η ώθηση για την επέκταση του δικτύου ηλεκτροκίνησης υπάρχει σε κεντρικό επίπεδο. Πιθανότατα αρχικά θα τοποθετηθεί πιλοτικά ένας περιορισμένος αριθμός φορτιστών σε διάφορα σημεία της πόλης και στη συνέχεια θα γίνει η επέκταση του δικτύου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.