Φορος τιμης στον Δ.Ν.Μαρωνιτη

Στον τόπο καταγωγής του, τη Μαρώνεια, δύο χρόνια μετά το θάνατό του

Πριν από 2 χρόνια, στις 12 Ιουλίου 2016, έφυγε από τη ζωή ο Δ.Ν. Μαρωνίτης, φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφος,η ελληνική «φωνή του Ομήρου» με καταγωγή από την ιστορική Μαρώνεια.
 
Τότε ο Σύλλογος Γυναικών Μαρωνείας «Ιππαρχία» είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει μια αφιερωματική εκδήλωση στη μνήμη του, ως ελάχιστη τιμή στον πανεπιστημιακό, φιλόσοφο και δάσκαλο όλης της Ελλάδας.
 
Τελικά το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιουλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρώνειας, αυτή η δέσμευση υλοποιήθηκε σε μια ομιλία προς τιμή του, με πολλούς Μαρωνίτες και όχι μόνο να δίνουν το παρών.
 
 

Τεράστια η προσφορά του Δ. Μαρωνίτη στην αρχαία και την νέα Ελληνική γραμματεία 

Στην εκδήλωση αυτή, αποτείνοντας και ένα δικό της φόρο τιμής στον αείμνηστο δάσκαλό της, μίλησε για τον κ. Μαρωνίτη η κ. Ειρήνη Σαμαρά Μάινα, που τον είχε γνωρίσει ως μαθήτριά του στο Πανεπιστήμιο.
 
Ο κ. Μαρωνίτης είχε ένα σημαντικό έργο, και παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστότερος ως ο μεταφραστής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, όπως και άλλων αρχείων ελληνικών κειμένων, η «σκιά» του πέφτει σε όλο το εύρος της ελληνικής γραμματείας, αλλά και πέρα αυτής.
 
Η κ. Σαμαρά Μάινα στην ομιλία της στάθηκε σε δύο βασικά μέρη του έργου του, με το πρώτο να είναι όλη η προσφορά του στην αρχαία ελληνική γραμματεία, και το δεύτερο, που δεν είναι και τόσο ευρέως γνωστό, την προσφορά του στη νέα ελληνική φιλολογία.
 

«Ο κ. Μαρωνίτης στο πανεπιστήμιο ήταν άτυπος καθηγητής και της νέας ελληνικής Φιλολογίας, έθεσε το θεμέλιο λίθο για το Ινστιτούτο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, ένα κορυφαίο βήμα και για την συμπρωτεύουσα» ανέφερε, επικεντρώνοντας και στην μεγάλη συμβολή του στη σύνδεση της Αρχαιογνωσίας και της Νεογνωσίας, μια σχετικά άγνωστη πτυχή του έργου του στο ευρύτερο κοινό.
 
Ο κ. Μαρωνίτης, όπως και άλλες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών, έχουν αφήσει πίσω τους ένα δυσαναπλήρωτο κενό, με την κ. Σαμαρά Μάινα να εκφράζει παρόλα αυτά την ελπίδα ότι τουλάχιστον από τους καθηγητές πανεπιστημίου, υπάρχει μια νεότερη γενιά ανθρώπων, που υπήρξαν μαθητές του και συνεχίζουν με αυτό τον τρόπο το έργο του.
 
«Θεωρώ ότι η χώρα μας δεν είναι φτωχή σε πνευματικούς ανθρώπους, ίσως όμως θα έπρεπε να δώσουμε μια ιδιαίτερη έμφαση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να βγουν μπροστά, μιας και είναι οι ταγοί του έθνους και κάθε φορά σε δύσκολες συγκυρίες, όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια, έχουν ένα ιδιαίτερο ρόλο» κατέληξε.

 

Ακατέργαστο διαμάντι η Μαρώνεια 

Ο Σύλλογος Γυναικών Μαρωνείας «Ιππαρχία» είχε δεσμευτεί μετά το θάνατο του κ. Μαρωνίτηνα πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στη μνήμη του, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασιλική Περβανά, η οποία τόνισε πως είναι χαρά τους που κατάφεραν να τη οργανώσουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που κάνει ο Σύλλογος όλο το καλοκαίρι, με στόχο την ανάδειξη του οικισμού.
 
Η πρώτη εκδήλωση ήταν η γιορτή της ανθισμένης γλάστρας στα τέλη Ιουνίου, η οποία πλέον έχει γίνει θεσμός, όπως έχει γίνει και η αιμοδοσία της Ιππαρχίας, αλλά και η γιορτή Σαρδέλας που πραγματοποιείται στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους.
 
Στις αρχές Αυγούστου θα πραγματοποιήσουν μια ομιλία με θέμα την πειθαρχία, τους κανόνες και τα όρια για τα παιδιά, καθώς και το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.
 
Όλες αυτές οι δράσεις και οι εκδηλώσεις, σημείωσε η κ. Περβανά, γίνονται για την ανάδειξη και την αναβάθμιση του οικισμού της Μαρώνειας. «Της Μαρώνειας του πολιτισμού, της ιστορίας, της αίγλης, το ακατέργαστο διαμάντι που κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα καταφέρει να λαμποκοπάει σε όλους τους ορίζοντες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.