Φορολογικα κινητρα και παρεμβαση για την αρση των περιορισμων ζητησε το ΕΒΕΡ απο την Ν. Μπακογιαννη

Α. Γραβάνης, πρόεδρος ΕΒΕΡ: «Χρονικά και συγκυριακά είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα έχει και την σφραγίδα της διακομματικής»

Θετικά αποτιμά την πρώτη επίσκεψη της προέδρου και των υπολοίπων μελών της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη στο τέλος να υπάρξουν «απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα».

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 28 Σεπτεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Γραβάνης αναφέρθηκε στα όσα συζητήθηκαν κατά την κοινή σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της περιοχής, κατά την οποία τέθηκαν και ανοιχτά για την περιοχή ζητήματα όπως τα δια ζώσης μαθήματα στο ΔΠΘ καθώς και των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ για την εστίαση παρά την μη ύπαρξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή μας, μέτρα που αποτελούν όπως εξήγησε «βαρύ πλήγμα στην οικονομία της πόλης». Όπως σημείωσε ο κ. Γραβάνης οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής ζήτησαν την παρέμβαση των μελών της επιτροπής προς τους αρμοδίους τόσο ως προς την αιτιολόγηση της συνέχισης των περιοριστικών μέτρων αλλά και την άρση αυτών, κάνοντας γνωστή τη δυσαρέσκειά τους. «Η ανάπτυξη της περιοχής είναι κάτι το οποίο χρειάζεται ένα άμεσα οργανωμένο σχέδιο και κινήσεις όπως αυτές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που δείχνουν ότι η περιοχή ευρύτερα αποκτά σιγά σιγά μεγαλύτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον μας δείχνουν ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας πως σε επίπεδο επιμελητηρίου οι τελικές προτάσεις που θα κατατεθούν θα αποτελέσουν προϊόν διαβούλευσης με τα μέλη του Δ.Σ..

Δίνοντας ωστόσο ένα πρώτο στίγμα των προτάσεων ο κ. Γραβάνης εξήγησε πως τα φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων στην περιοχή, η επαναπροκήρυξη του μέτρου του εργοδοτικού κόστους 12%, πέραν της επίλυσης του παραγραφής που έχει ανακύψει για τα παρελθόντα έτη, η αναβάθμιση του κάθετου άξονα της Νυμφαίας σε τελωνειακό σταθμό και η δυνατότητα διέλευσης λεωφορείων και βαρέων οχημάτων αποτελούν σίγουρα κάποιες εξ αυτών.

Η επιδότηση του μεταφορικού κόστους αλλά και η αντικατάσταση των δύο διοδίων στις εξόδους της Κομοτηνής, με διόδια τον Κάθετο Άξονα, μέρος από το τέλος του οποίου θα καταλήγει σε φορέα της περιοχή ώστε να λειτουργούν και ανταποδοτικά για την τοπική κοινωνία, είναι επίσης στις προτάσεις που συζητήθηκαν, ενώ κομμάτι της συζήτησης αποτέλεσαν τόσο η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και η διασύνδεση όλων των μεγάλων οικισμών της Ροδόπης με φυσικό αέριο. Η ενίσχυση του ΔΠΘ και με ξενόγλωσσα τμήματα και μέτρα για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα με έργα αιχμής όπως η ολοκλήρωση του φράγματος του Κομψάτου αποτελούν σύμφωνα με τον ίδιο προτεραιότητες για την περιοχή.

«Να διεκδικήσουμε με ουσία όσα περισσότερα μπορούμε»

«Στόχος μας να συμβάλλουμε και να πιέσουμε με προτάσεις ούτως ώστε να διεκδικήσουμε όσο γίνεται περισσότερα πράγματα για την περιοχή, με ουσία» ξεκαθάρισε ο ίδιος τονίζοντας πως η Διακομματική Επιτροπή δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο για «οποιαδήποτε πολιτικά παιχνίδια».  Άλλωστε όπως εξήγησε «αυτή τη στιγμή και χρονικά και συγκυριακά είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα έχει και την σφραγίδα της διακομματικής».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ οι αποφάσεις για την περιοχή θα πρέπει να παρθούν εδώ και με συγκεκριμένη ιεράρχηση, ωστόσο όπως τόνισε υπάρχουν προτάσεις όπως για παράδειγμα η μείωση του ειδικού φόρου για τα καύσιμα που θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού με γειτονικά κράτη, για τις οποίες δεν χρειάζεται το κράτος να βάλει το χέρι στον κρατικό κορβανά. 

«Οι απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε εμείς οι Θρακιώτες από την επιτροπή πρέπει να είναι πολλές και θα πρέπει να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους όσο το δυνατόν περισσότερα για την ανάπτυξη της περιοχής» συνέχισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως «η κατάσταση στην περιοχή και ειδικότερα στην πόλη δεν είναι η καλύτερη. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να δυναμιτίζουμε τώρα, πριν ακόμη ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία της, με πολιτικά τεχνάσματα».

Κλείνοντας ερωτηθείς σχετικά με την παρέμβαση που ζητήθηκε κυρίως από πλευράς των Επιμελητηρίων της ΠΑΜ-Θ σχετικά με την επιδότηση εργοδοτικού κόστους 12% ο κ. Γραβάνης έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχαν στην κ. Μπακογιάννη η ίδια αναφέρθηκε σε νομικά κολλήματα που πρόταξαν σε συζητήσεις μαζί της πριν την σύσκεψη οι αρμόδιοι υπουργοί για να τονίσει ωστόσο πως  παραμένει ένα ανοιχτό προς συζήτηση θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.