Φοιτητικο στεγαστικο επιδομα

Από αρχές του Ιανουαρίου 2005 ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για απόκτηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του φοιτητικού επιδόματος περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση χορήγησης του επιδόματος θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Ελάχιστος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα από τους ενδιαφερόμενους φοιτητές για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος, σύμφωνα με την προϊστάμενη της ΔΟΥ Κομοτηνής κ. Παναγιώτα Ράπτη.

«Η αίτηση για το φοιτητικό επίδομα για το 2005 για να είναι ενπρόθεσμη πρέπει να κατατεθεί στους πρώτους τρεις μήνες του νέου έτους. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε από αρχές Ιανουαρίου 2005 και θα λήξει στα τέλη Μαρτίου 2005 και συγκεκριμένα, την τελευταία εργάσιμη μέρα, 31 Μαρτίου. Το επίδομα χορηγείται για τόσα χρόνια όσα είναι η φοίτηση στη σχολή».

Παραλαβή δικαιολογητικών για χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος γίνεται καθημερινά και τις ώρες 8:30-12:30 στο γραφείο 210 της Νομαρχίας Ροδόπης, από την υπεύθυνη κ. Γούλα Χάιδω. Πληρωμές γίνονται κάθε επόμενη Τρίτη και Πέμπτη στο γραφείο 228.

Οικογενειακό εισόδημα

Για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους να μην υπερβαίνει το ποσόν των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του στην οποία οι γονείς του ή ο ίδιος δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας που υπερβαίνει τα 200 τ.μ. με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.

Δικαιούχοι του επιδόματος

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές των ΑΕΙ, των ΤΕΙ, των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων, των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδος, καθώς και των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, εφόσον διαμένουν σε άλλη πόλη αυτής της κύριας κατοικίας τους.

Το επίδομα χορηγείται στο πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής. Κατ’ εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής, εφόσον:

α) Είναι ορφανός από τους δυο γονείς.

β) Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού.

γ) Είναι πάνω από 25 ετών.

δ) Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται προστατευόμενο μέλος.

Δικαιολογητικά που υποβάλλονται για την πληρωμή του επιδόματος

Με την αίτηση που υποβάλει ο δικαιούχος του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος συνυποβάλλονται:

α) Πιστοποιητικό της Σχολής ή του Τμήματος που σπουδάζει ο φοιτητής, το περιεχόμενο του οποίου αναλύεται στο άρθρο 5 της σχετικής απόφασης και το οποίο εκδίδεται εντός των τριών πρώτων μηνών κάθε ημερολογιακού έτους και μόνον για τους δικαιούχους του επιδόματος.

β) Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στον τόπο φοίτησης και σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των σαράντα (40) χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, στην οποία εδρεύει η Σχολή ή το Τμήμα αυτής, ανεξάρτητα αν βρίσκεται στον ίδιο ή σε άλλο νομό από την έδρα της σχολής. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε ξενοδοχείο ή πανσιόν υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει ο φοιτητής βεβαίωση τουλάχιστον δίμηνης διαμονής σε αυτό και απόδειξη παροχής υπηρεσιών (σε επικυρωμένο αντίγραφο) για το ίδιο διάστημα.

Δεν θεωρείται μίσθωση η διαμονή σε φοιτητική εστία ή οικοτροφείο.

γ) Εκκαθαριστικό σημείωμα οικονομικού έτους 2004 (φωτοτυπία).

δ) Φωτοτυπία της δήλωσης (Ε1) και Ε2 οικονομικού έτους 2004.

ε) Φωτοτυπίες των Ε9 από οικονομικό έτος 1997 και επομένων αν υπάρχουν.

Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν δικαιούνται του επιδόματος αυτού οι φοιτητές των Αστυνομικών και Στρατιωτικών Σχολών, καθώς επίσης και οι φοιτητές που φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.