Φιλοξενια 20 Ομογενων απο την Βουλγαρια στο νομο

20 Ομογενείς από την Βουλγαρία φιλοξενούνται από χθες για χρονικό διάστημα ενός δεκαπενθημέρου στο νομό Ροδόπης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Οργάνωση Επισκέψεων Ομογενών 3ης ηλικίας στην Ελλάδα για το έτος 2008», που υλοποιείται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου. Το πρόγραμμα υλοποιείται κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), στα πλαίσια της δράσης «Οργάνωση επισκέψεων αποδήμων και ομογενών παιδιών, νέων και ατόμων τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα για το έτος 2008», η οποία συγχρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και την Ε.Ν.Α.Ε. Για αυτό τον λόγο η Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου πραγματοποίησε χθες εκδήλωση υποδοχής των ομογενών στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον», με την παράθεση γεύματος στους προσκεκλημένους όπου παρέστη ο πρόεδρός της Γιώργος Μηνόπουλος.

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος μετέφερε την χαρά του αλλά και όλων των υπαλλήλων της Υπερνομαρχίας για την υποδοχή των ελληνικής καταγωγής Βουλγάρων υπηκόων από το Άκμπουναρ, την Αγχίαλο και τη Σωζόπολη. «Μέσω ενός προγράμματος φιλοξενούμε στην έδρα της ΝΑΡΕ και της Περιφέρειας αυτούς τους συμπατριώτες μας. Θα παραμείνουν για 15 μέρες. Έχουμε την εμπειρία γιατί πέρσι φιλοξενήσαμε ένα άλλο γκρουπ από την ίδια περιοχή στη Σαμοθράκη», δήλωσε ο κ. Μηνόπουλος ενώ ανέφερε ότι το πρόγραμμα της παραμονής των Ομογενών στην περιοχή μας είναι πλούσιο, μέσα από το οποίο «θα ζήσουν κοντά μας και θα ζήσουμε κοντά τους. Πέρσι όλοι οι υπάλληλοι της Υπερνομαρχίας τους αγάπησαν, αλλά και τους επισκεφθήκαμε στη Βουλγαρία, γυρίσαμε και ταινίες και βίντεο». Τόνισε δε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, ενώ το ήδη υπάρχον αρχείο σε βίντεο θα εμπλουτιστεί με το σχετικό υλικό από την συγκεκριμένη επίσκεψη ώστε να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια να κυκλοφορήσει ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή οι Έλληνες ομογενείς από την Βουλγαρία θα επισκεφθούν το νομό, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου θα τους δοθεί η δυνατότητα να περάσουν ευχάριστα στο μεγάλο λαϊκό γλέντι που θα γίνει στην Αίγειρο, που «οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες από το Καβακλί της Βουλγαρίας».

Να σημειωθεί ότι του χρόνου θα φιλοξενηθεί άλλο γκρουπ στην περιοχή, ενώ «τους ανθρώπους που γνωρίζουμε όμως δε χάνουμε επαφή, κάναμε πολύ ωραία γλέντια στη Μεσημβρία με μεγάλη συγκίνηση».

Συγκινητικές χαρακτήρισε αυτού του είδους συνεργασίες ο κ. Μηνόπουλος γιατί «μας δίνεται η ευκαιρία να ξαναβρούμε όλοι τις ρίζες μας. Θα σας πω κάτι προσωπικό: ο παππούς μου, του πατέρα μου ο πατέρας, ήταν δάσκαλος στο Καβακλί. Καταλαβαίνετε ότι έχω και προσωπικές αναμνήσεις και ιδιαίτερη συγκίνηση. Το σπίτι του παππού το βρήκαμε στο Τοπόλοβγκραντ».

Μετά ο πρόεδρος της ΝΑΡΕ μοίρασε στους Ομογενείς υλικό από την Υπερνομαρχία, ενώ ο ίδιος έλαβε ως δώρο έναν πίνακα που απεικονίζει την είσοδο της Μεσημβρίας, με τον ανεμόμυλο που σήμερα είναι συντηρημένος. «Είναι μια καταπληκτική περιοχή», τόνισε ο κ Μηνόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στην αρχαιολόγο Ευτέρπη Θεοκλίεβα, η οποία έχει κάνει διδακτορική διατριβή με θέμα την Μεσημβρία. Η διατριβή έγινε βιβλίο και για αυτό το λόγο η αρχαιολόγος βρέθηκε προχθές στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ελληνίδα Ομογενής από την Βουλγαρία Κυριακίτσα Κοσμά, από πλευράς της, εξέφρασε την αγάπη τους για την Ελλάδα. «Είμαστε μια μικρή πολιτεία με ελληνικά σχολεία. Τα δικά μας παιδιά και εγγόνια μαθαίνουν τα ελληνικά γράμματα και για μας η Ελλάδα είναι δεύτερη πατρίδα, πολύ σας αγαπάμε και θέλουμε να έρθετε στη Βουλγαρία».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.