Φιλος του Δημου Μαρωνειας-Σαπων ο Δημητρης Κουτσουμπας

Αρωγός στην ενίσχυση του Δήμου σε όλα τα επίπεδα δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ

«Δεν αξιοποιήθηκε όλη αυτή η περίοδος των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, για να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για ένα δεύτερο κύμα»

Στο Δημαρχείο Μαρωνείας-Σαπών βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο.

Ο κ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για τα σημαντικά προβλήματα του τόπου, μεταξύ των οποίων η υψηλή ανεργία, η σχολική διαρροή, το προσφυγικό, τα προβλήματα των αγροτών κ.ά., ενώ του παραδόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις του δήμου σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και η λειτουργία των χρυσωρυχείων στο Πέραμα και τις Σάπες.

Στήριξη από τον ΓΓ του ΚΚΕ

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Κουτσούμπα για τα σημαντικά προβλήματα, για τα οποία ελπίζει πως θα ζητήσει λύσεις σε κεντρικό επίπεδο, όπως η υψηλή ανεργία, το μεγάλο ποσοστό της φτώχειας, η πληθυσμιακή του σύνθεση και άλλα.

«Δώσαμε βαρύτητα σε μερικά ζητήματα τα οποία μπορεί να στηρίξει την προσπάθειά μας το ΚΚΕ, που είναι το κλείσιμο του προσωρινού οικισμού Ποντίων, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση πλέον, τη στήριξη των Δημοτικών Σφαγείων και του Πρωτογενούς τομέα γενικότερα, αλλά και το αρδευτικό και υδρευτικό κομμάτι του Φράγματος Ιασίου» ανέφερε, τονίζοντας πως ο κ. Κουτσούμπας ήδη φαινόταν γνώστης πολλών από αυτά.

«Καταλήξαμε ότι έγινε φίλος της περιοχής» σημείωσε ο κ. Χαριτόπουλος, τονίζοντας πως αυτό επιδείχθηκε και στην πράξη, με τον ΓΓ να υπογράφει στο βιβλίο «Κύκλος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας», που αφορά τη διαδικασία για την ένταξη του αρχαίο θεάτρου Μαρώνειας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Είναι μάλιστα, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, ο τρίτος που υπογράφει, μετά τον κ. Παυλόπουλο και την κ. Μενδώνη.

Παρεμβάσεις για τα ανοιχτά ζητήματα του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως ήταν χαρά του η παρουσία στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, αλλά και η υπογραφή του στο βιβλίο των Φίλων του Αρχαίου  Θεάτρου, ώστε αυτό να αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Όμως είναι σημαντικά και όλα αυτά τα προβλήματα που του εξέθεσε ο κ. Χαριτόπουλος που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής, όπως τα ζητήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, τα θέματα της αγροτικής παραγωγής και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μικρή και μεσαία αγροτιά, αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα της περιοχής.

Δεσμεύτηκε δε πως θα μελετήσει το υπόμνημα που του έδωσε ο Δήμαρχος για να κάνουν παραπέρα ενέργειες και παρεμβάσεις τόσο στη Βουλή αλλά και στην Περιφέρεια, ώστε αυτά να υλοποιηθούν.

Ειδική μνεία έκανε στο Φράγμα Ιασίου, για το οποίο υπάρχει μεγάλη ανάγκη όχι μόνο για την ολοκλήρωσή του, αλλά και για τη δημιουργία των δικτύων άρδευσης και ύδρευσης, αλλά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μαρώνειας με τη Σαμοθράκη, που θεωρεί πως θα βοηθήσει γενικότερα την περιοχή,

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε όλα αυτά να γίνουν πράξη το επόμενο διάστημα» ανέφερε.

Ανησυχία για την έξαρση του κορωνοϊού

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή μας, τονίζοντας πως είχαν προειδοποιήσει ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει.

«Δεν αξιοποιήθηκε όλη αυτή η περίοδος των περιοριστικών μέτρων της καραντίνας κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, για να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για ένα δεύτερο κύμα» σημείωσε, το οποίο είναι πιθανό να έρθει.

Και παρόλο που εξέφρασε την ελπίδα πως τα κρούσματα θα είναι μόνο τοπικά και θα περιοριστούν σε συγκεκριμένες περιοχές, φοβάται πως από το φθινόπωρο θα έχουμε ένα ισχυρότερο κύμα.

«Χρειάζεται ενίσχυση  των νοσοκομείων μας, στήριξη των γιατρών και των νοσηλευτών με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τις υποδομές, αλλά κυρίως με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία.

Για αυτό και στηρίζουν τις αγωνίες και τις ανησυχίες, καθώς και τις κινητοποιήσεις των γιατρών και των νοσηλευτών, παρόλο που η κυβέρνηση  και άλλοι τους καθυβρίζουν, λέγοντας πως δεν χρειάζονται αγώνες. «Μόνο με τον αγώνα και την πίεση, μπορεί να υλοποιηθούν αυτά που χρειάζεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να προστατευτεί η ζωή όλων» τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

Ερωτηθείς για την επερχόμενη οικονομική κρίση, τόνισε πως είναι πιθανό η Ελλάδα να την πληρώσει πιο ακριβά από άλλες χώρες διότι η οικονομία της στηρίζεται στην περιβόητη εξωστρέφεια, δηλαδή στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, τις αερομεταφορές και στη ναυτιλία.

Το υπόμνημα Χαριτόπουλου προς τον Δ. Κουτσούμπα

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών επιθυμώ να σας κάνω κοινωνό κάποιων σημαντικών για την περιοχή μας θεμάτων και προβλημάτων, για την προώθηση και επίλυση των οποίων , ζητάμε την συμπαράσταση και συνεργασία του Κ.Κ.Ε με οποιοδήποτε τρόπο κρίνετε εσείς ότι είναι αποδοτικός.

  • Θεωρούμε ότι η αντίθεση του Κ.Κ.Ε σε μια νέα απόπειρα λειτουργίας χρυσωρυχείων στο Πέραμα και στις Σάπες είναι διαχρονική και χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Εξάλλου σε συνάντηση που είχαμε το Νοέμβριο 2019 με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε κ. Νίκο Καραθανασόπουλο και τον βουλευτή κ. Γιάννη Δελή, μας διαβεβαίωσαν ότι το Κ.Κ.Ε παραμένει σταθερά αρνητικό στην συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα. Την ίδια στήριξη ζητούμε να κρατήσετε και στη συνέχεια.
  • Μείζον πρόβλημα για την περιοχή, το οποίο πέραν των ανθρωπιστικών διαστάσεων του έχει και εθνικό περιεχόμενο, είναι η άθλια και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον προσωρινό οικισμό των ποντίων στις Σάπες. Οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του είναι δραματικές, ενώ κατά την διάρκεια της πανδημίας ο κίνδυνος μετατροπής του σε πηγή μόλυνσης ορατός. Άμεσα η Πολιτεία πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες επίλυσης του, καταργώντας τον οικισμό και μεταφέροντας τους Παλιννοστούντες που διαμένουν νόμιμα σ’ αυτόν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Παρακαλούμε να αναδείξετε με κάθε πρόσφορο τρόπο το θέμα και να υποστηρίξετε την πρότασή μας.
  • Σε μια περίοδο αύξησης των φαινομένων εγκληματικότητας και μεταναστευτικών και προσφυγικών εισροών, η περιοχή έχει ανάγκη εμπέδωσης του κλίματος ασφάλειας για την διασφάλιση της πολυπολιτισμικότητας της κοινωνικής συνοχής της και της κοινωνικής Ειρήνης. Αυτό προϋποθέτει την ενίσχυση και αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος , του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών, θέματα για τα οποία ζητάμε την υποστήριξη σας.
  • Έχουμε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Εργασίας για την ένταξη των σχολικών μονάδων του Δήμου Μαρωνείας — Σαπών στο πρόγραμμα ” Σχολικά Γεύματα” για την περίοδο 2020-2021 με το οποίο θα ωφεληθούν κυρίως τα φτωχά στρώματα του μαθητικού πληθυσμού. Σας ζητάμε να παρέμβετε και να βοηθήσετε ώστε να ενταχθούν και σχολεία του Δήμου μας σε αυτό το πρόγραμμα.
  • Το δημοτικό συμβούλιο μας και οι τοπικοί φορείς των Σαπών εκφράσαμε με ψήφισμα την επιθυμία επαναλειτουργίας του υποκαταστήματος Σαπών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. γεγονός που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην καλή λειτουργία της τοπικής οικονομίας και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Το έκτακτο και δραματικό γεγονός της πανδημίας ανέδειξε με έντονο τρόπο την αναγκαιότητα λειτουργίας τραπεζικών καταστημάτων σε περιοχές όπως η δική μας.
  • Ξεχωριστή ουσιαστική και συμβολική αξία για το Δήμο μας έχει η διαδικασία που ξεκινήσαμε για την ένταξη του Αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και σ’ αυτή ζητάμε την υποστήριξη του Κ.Κ.Ε.
  • Όπως και την ανάδειξη της αναγκαιότητας δρομολόγησης επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής γραμμής Μαρωνείας — Σαμοθράκης, η οποία θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη των δύο περιοχών και θα ενισχύσει την προοπτική πολύπλευρης συνεργασίας τους.
  • Ιδιαίτερη σημασία για το Δήμο Μαρωνείας – Σαπών έχει η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αφού οι ζημιές που υφίστανται οι καπνοπαραγωγοί , οι κτηνοτρόφοι, οι βαμβακοπαραγωγοί μας από διάφορες αιτίες είναι τεράστιες, και το μέλλον τους πλέον είναι αβέβαιο.
  • Για την ανάπτυξη του πρωτογενής τομέα σημαντικό ρόλο έχει η διασφάλιση χρηματοδότησης του φράγματος Ιάσιου, για την κατασκευή δικτύων άρδευσης.
  • Με κάθε νόμιμο μέσο πρέπει να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου Σαπών. Το Δημοτικό Σφαγείο Σαπών πρέπει να παραμείνει αποκλειστικά στην υπηρεσία των παραγωγών, και κτηνοτροφών και να στηριχθεί ώστε να μην μειώνουν μετέωροι και χωρίς στήριξη αυτές οι επαγγελματικές ομάδες.

Αξιότιμε κ. Γραμματέα,

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας και θα είμαι στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία και συνεργασία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.