Φιλοδοξουν να αλλαξουν την εικονα της πολης με απλες πραξεις

Υπό σύσταση η ομάδα φοιτητών «Κίνηση Νέων Ροδόπης» - Στόχος η ενεργοποίηση των νέων της περιοχής μέσα από εθελοντικές πράξεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις

Οι νέοι κάθε πόλης αποτελούν τον κινητήριο μοχλό, καθώς οφείλουν με την διάθεση που έχουν για να αλλάξουν τον τόπο να φέρουν την επιθυμητή αλλαγή στην κοινωνία τους. Έτσι λοιπόν και στην Κομοτηνή, μία ομάδα φοιτητών με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση των συνθηκών γύρω τους αποφάσισαν στη σύσταση μίας ομάδας νέων, της «Κίνησης Νέων Ροδόπης».
 
Για αυτήν τη προσπάθεια μας μίλησε ο εμπνευστής της προσπάθειας Κώστας Βαργεμιτζίδης, ο οποίος κάλεσε όλους τους νέους της Ροδόπης, είτε ντόπιους είτε φοιτητές, είτε Χριστιανούς είτε Μουσουλμάνους να ενταχθούν στο σύνολο και να στηρίξουν την προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία ενός δυνατού κινήματος με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από απλές δράσεις. 

Κώστας Βαργεμιτζίδης «Θέλουμε μέσα από την κίνηση μας να ενεργοποιήσουμε τη νεολαία» 

«Είχαμε την ιδέα σαν νέοι της Κομοτηνής να φτιάξουμε μία κίνηση για τη Ροδόπη, γιατί πιστεύουμε πως στη Ροδόπη δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο που να καταφέρει να ενεργοποιήσει τους νέους» υποστήριξε αρχικά ο εμπνευστής της προσπάθειας Κώστας Βαργεμιτζίδης και αιτιολόγησε την άποψη του λέγοντας πως «εδώ υπάρχουν φοιτητές και Κομοτηναίοι που θέλουν να κάνουν πράγματα για την πόλη αλλά  δεν έχουν το κατάλληλο ερέθισμα, για να μπορέσει να γίνει πράξη». Για τον λόγο αυτό  6 άτομα ένωσαν τις δυνάμεις τους, θέλοντας μέσα από καθημερινές απλές πράξεις να αλλάξουν την ψυχολογία των  νέων κατοίκων και την εικόνα της Κομοτηνής. «Θέλουμε μέσα από εθελοντικές πράξεις σε πολλά επίπεδα να φτιάξουμε ένα σύνολο που να προάγει την νεολαία, να την ενεργοποιήσει και να την αναβαθμίσει, γιατί βλέπουμε πως είναι ανενεργή και είναι απούσα από τα κοινά» επισήμανε ο κ. Βαργεμιτζίδης.   

«Στόχος μας η δημιουργία μίας σειράς εθελοντικών πράξεων και εκδηλώσεων» 

Κώστας Βαργεμιτζίδης, Αργυρώ Αντωνίου, Κέλλυ Πανταζή, Γιάννης Βεργίδης, Παντελής Ευγενιάδης και Βασίλης Γκουλγκουντίνας είναι οι εμπνευστές και οι συνοδοιπόροι της «Κίνησης Νέων Ροδόπης» με κύριο σκοπό την ενεργοποίηση των νέων. «Είχαμε την ιδέα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί είμαστε 6 διαφορετικοί χαρακτήρες με στόχο να δημιουργήσουμε ένα σύνολο που θα φέρουμε και άλλους νέους κοντά μας, να κάνουμε εθελοντικές πράξεις, όπως καθαρισμός παραλιών, πλατειών, ομιλίες με θέμα την νεανική επιχειρηματικότητα, την παιδεία, την επαγγελματική αποκατάσταση» τόνισε ο 21χρονος φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και συμπλήρωσε πως «είμαστε σε πρώιμο στάδιο, καθώς έχουμε βάλει βάσεις για να εμφανιστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι στον κόσμο, γιατί η Κομοτηνή είναι μία δύσκολη κοινωνία και απαιτητική. Έχουν ξεκινήσει πολλά πράγματα εδώ που δεν έχουν πετύχει».
 
Για να μπορέσει όμως να σημειωθεί ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, οι ιθύνοντες της Κίνησης Νέων ήρθαν σε επαφή με το Europe Direct, με τον Κώστα Βαργεμιτζίδη να υποστηρίζει πως το Europe Direct στηρίζει τέτοιες προσπάθειες και  βοηθά αρκετά σε αντίστοιχες δράσεις. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση του πως  ερχόμενοι σε επαφή με την τοπική κοινότητα και στη συνέχεια με τους τοπικούς άρχοντες, θα πάρουν την απαραίτητη βοήθεια τους, τη γνώση και την υλική στήριξη κυρίως για να προχωρήσει το εγχείρημα. «Κύριος στόχος είναι η κινητοποίηση της νεολαίας της Ροδόπης» υποστήριξε ο εμπνευστής της προσπάθειας, τονίζοντας πως δεν τον ενδιαφέρουν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις αλλά μόνο με το αν έχουν αγάπη για την περιοχή και κίνητρο για να αλλάξουν την κατάσταση στην πόλη μας. 

«Μέσα από την κίνηση να συμβάλλουμε στην εξωστρέφεια των νέων της περιοχής και την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας » 

Πάνω σε αυτό το κομμάτι, οι υπεύθυνοι της «Κίνησης Νέων Ροδόπης» στοχεύουν στην ενεργοποίηση των νέων, στη συμβολή της εξωστρέφειας τους με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από την υλοποίηση των ιδεών τους. «Γενικά μπορούμε να βοηθήσουμε και την ίδια την πόλη να διευρύνει τους ορίζοντες της, βλέποντας παραδείγματα από άλλες κινήσεις σε άλλες πόλεις, όπου υπάρχει ανταπόκριση στις εκδηλώσεις» υποστήριξε ο 21χρονος δραστήριος φοιτητής.
 
Μάλιστα πάνω στο θρησκευτικό φάσμα που δημιουργείται στην πόλη μας «επενδύουν» οι νεαροί φοιτητές, τονίζοντας πως η Κομοτηνή συνδυάζει το διπλό θρησκευτικό στοιχείο και την πολυπολιτισμικότητα, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να φέρει πολύ όμορφα αποτελέσματα και να συνθέσει ένα σκηνικό, μοναδικό στη χώρα. 

«Χρέος μας σαν νέοι να κοιτάξουμε πιο μακριά από το σήμερα» 

Η  Κομοτηνή διαχρονικά στηρίζεται στους νέους  και τις νέες που έρχονται από άλλες περιοχές, προκειμένου να σπουδάσουν. Πάνω σε αυτό θέλουν να «επενδύσουν» οι ιθύνοντες της «Κίνησης Νέων Ροδόπης», καθώς όπως επισήμανε ο Κώστας Βαργεμιτζίδης, «οφείλουμε να κοιτάξουμε λίγο πιο μακριά από το σήμερα. Θεωρώ πως πόλεις σαν την Κομοτηνή μπορούν να προσφέρουν πράγματα σε κάθε επισκέπτη αρκεί να υπάρχει διάθεση». Παράλληλα ο κ. Βαργεμιτζίδης τόνισε πως δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν έχθρα και με άλλες οργανώσεις νέων αλλά αντίθετα στοχεύουν στη δημιουργία ενός κύματος συνεργασίας.  

«Μακροπρόθεσμος στόχος η δημιουργία στέγης για την άμεση ανταλλαγή ιδεών» 

Εκτός από τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης, όπου ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους, οι νέοι της Ροδόπης επιθυμούν τη δημιουργία ενός χώρου, ζητώντας τη βοήθεια και τη στήριξη των τοπικών αρχών. «Θέλουμε ένα χώρο, που να μπορέσει να αποτελέσει πόλο έλξης των νέων και ένα κέντρο δημιουργίας και ενημέρωσης» επισήμανε ο Κώστας Βαργεμιτζίδης, αποκαλύπτοντας πως μέχρι το καλοκαίρι, θα γίνει εκδήλωση γνωριμίας με το κοινό και μία ακόμα εκδήλωση που θα έχει σχέση με τους θεματικούς άξονες της «Κίνησης Νέων Ροδόπης».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.