«Φιλια σε καθε Ηλικια»: Ενα προγραμμα για την καταπολεμηση της μοναξιας και κοινωνικης απομονωσης των ηλικιωμενων

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και υποστήριξης από το Ινστιτούτο Prolepsis

Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας – Πρόεδρος Ινστιτούτου Prolepsis: «Το πρόγραμμα προέκυψε από την διαπίστωση, ότι ένα μέρος της κοινωνίας μας -και προ κορωνοϊού-, κυρίως άνω των 65 ετών, μπορεί να ζει μόνο του αρκετά απομονωμένο»

Το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» με στόχο την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ηλικιωμένων υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres (PFP) και με δωρεά του «ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος».

Το πρόγραμμα που υποστηρίζεται επίσης από την Envolve Entrepreneur ship. υλοποιήθηκε πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2020 σε περιοχές της Αττικής με την συμμετοχή εθελοντών και ωφελούμενων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, στην συνέχεια σε τρία κέντρα φροντίδας επίσης εντός της Αττικής, ενώ πλέον βρίσκεται στην διάθεση κάθε ηλικιωμένου πολίτη της χώρας, ώστε να του παρασχεθεί υποστήριξη μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία ή ακόμα και επισκέψεις κατ’ οίκον( μετά το τέλος της πανδημίας) σε εβδομαδιαία βάση, καθώς και μέσα από την διοργάνωση συλλογικών δράσεων, επίσης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα, σε συνέχεια του ερευνητικού έργου σε θέματα προληπτικής ιατρικής και των πολυετών δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας, με στόχο να καταπολεμήσει τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία δεσμών φιλίας, να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των ηλικιωμένων, να αναδείξει τις ανάγκες και τα προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας, αλλά και να ενισχύσει τον εθελοντισμό στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού τόσο οι επισκέψεις όσο και οι συλλογικές δράσεις έχουν αντικατασταθεί από τακτική τηλεφωνική επικοινωνία, δια μέσου της τηλεφωνικής γραμμής φιλίας 210-6101300 για άτομα Τρίτης Ηλικίας που αισθάνονται μοναξιά. Η γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 11πμ – 5μμ, παρέχοντας επικοινωνία σε ασφαλές περιβάλλον με κατάλληλα εκπαιδευμένους συνεργάτες του προγράμματος.

Περισσότεροι από 500.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους

Η πρωτοβουλία μάλιστα αυτή όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ»  η πρόεδρος του Ιδρύματος και Καθηγήτρια Επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού προέκυψε από την διαπίστωση, και πριν τον κορωνοϊό, ότι «ένα μέρος της κοινωνίας μας, κυρίως άνω των 65 ετών, μπορεί να ζει μόνοτου αρκετά απομονωμένο, πολύ δε περισσότερο τώρα με την πανδημία». Όπως εξήγησε η ίδια «η αρχική μας σκέψη ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος που ξεκίνησε στην Γαλλία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι γείτονες συνεργάζονταν και επισκέπτονταν μία φορά την εβδομάδα έναν ηλικιωμένο. Δύο εθελοντές και δύο ηλικιωμένοι δημιουργούσαν μια μικρή ομάδα, ώστε να μην ζει ο ηλικιωμένος μόνος. Με τον κορωνοϊό αυτό έγινε πιο έντονο, γιατί οι άνθρωποι απομονώνονται για την προστασία τους. Με την απομόνωση βέβαια αυτή να δημιουργεί προβλήματα στην ψυχική τους υγεία, αλλά και στην ικανότητά τους να συμμετέχουν προσφέροντας στην κοινωνία». Αυτό που οργανώνεται ωστόσο από την πλευρά του Ινστιτούτου είναι η τηλεφωνική «επίσκεψη» εθελοντών, κατά την διάρκεια της οποίας, όπως εξήγησε η πρόεδρος του Ινστιτούτου, «θα συζητάει μαζί του την επικαιρότητα, τα θέματα υγείας που πιθανόν απασχολούν τους ηλικιωμένους και άλλα κοινωνικά θέματα, ενώ παράλληλα τρέχει και η ανοιχτή γραμμή στην οποία μπορούν, καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα να επικοινωνούν τόσο οι ηλικιωμένοι που αισθάνονται μόνοι ή θα ήθελαν να μιλήσουν σε κάποιον όσο και κάποιος που γνωρίζει μια τέτοια περίπτωση».

Σύμφωνα με την κ. Λινού πρόκειται στην ουσία για μία πρωτοβουλία «υποστήριξης» την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, φαινόμενο που εντείνεται λόγω πανδημίας, που εκτός από την κοινωνική απομόνωση και την μείωση της ποιότητας ζωής, η μοναξιά έχει και δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους. «Η γραμμή είναι ανοιχτή για όλους. Μπορεί να καλέσει κάποιος επώνυμα ή ανώνυμα, δίχως να του ζητήσει κανένας κάποιο στοιχείο. Θα υπάρχει μία φωνή απλά που θα στηρίξει τον ηλικιωμένο που θα τηλεφωνήσει και φυσικά δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των κλήσεων» τόνισε.

«Το να ξοδέψουμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε με κάποιον που είναι μόνος του μπορεί να είναι σωτήριο και για τον ίδιο και για εμάς»

Η κ. Λινού αναφέρθηκε ευρύτερα στις δυσκολίες που εμπεριέχει η καθημερινότητα όλων, απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα κινητοποίησης ώστε όπως υπογράμμισε «να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας είτε μέσω του προγράμματος είτε γενικότερα σε όποιον έχει ανάγκη. Αν γνωρίζουμε πως ο διπλανός μας είναι μόνος του, το να ξοδέψουμε λίγο χρόνο να μιλήσουμε μαζί του μπορεί να είναι σωτήριο για τον ίδιο αλλά βοηθάει και εμάς».

Άλλωστε το όφελος είναι διπλό όπως εξήγησε τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τους εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τον τρόπο ομιλίας και προσέγγισης των ανθρώπων, από εξειδικευμένο προσωπικό ψυχολόγων, ψυχιάτρων και ειδικών Δημόσιας Υγείας ενώ και οι ίδιοι μπορούν να μάθουν πολλά και να βοηθηθούν από την εμπειρία των μεγαλύτερων.

H χρέωση για την κλήση στο 210-6101300 είναι αστική, ενώ οι κλήσεις δεν καταγράφονται και το Ινστιτούτο Prolepsis δεν διατηρεί και δεν επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα.

Για τις ανάγκες του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία, το Ινστιτούτο συνεργάζεται με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres (PFP) στη Γαλλία, έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό με εμπειρία και πλούσιο έργο σε θέματα στήριξης των ηλικιωμένων. Στελέχη του PFP παρέχουν τεχνογνωσία και καθοδήγηση σε θέματα εκπαίδευσης και εφαρμογής καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, η Ελλάδα αποτελεί την 11η χώρα στην οποία εφαρμόζεται η πρωτοβουλία παγκοσμίως.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο Prolepsis εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε ως εθελοντής ή ως ωφελούμενος, καθώς και εάν γνωρίζετε κάποιον ηλικιωμένο που θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πρόγραμμα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106255700, email: [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.