Φιλι ζωης η κομματικη συναινεση για το Κτηματολογιο

Οι διαδοχικές συναντήσεις του κυρίου Μπαρνιέ σήμερα στην Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, έδωσαν φιλί ζωής στην υπόθεση της σύνταξης του κτηματολογίου, που πέρασε μέσα από τρομερή αμφισβήτηση μετά την ευθεία σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το πόρισμα του εισαγγελέα Γεράκη για ποινικές ευθύνες μελών του Δ.Σ της «Κτηματολόγιο Α.Ε». Πυροσβεστικά παρενέβη και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ζήτησε από τον κύριο Μπαρνιέ να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του κτηματολογίου και να ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ.

Πάντως με σημερινές του δηλώσεις ο κύριος Μπαρνιέ μίλησε για κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Ελλάδα, επειδή όπως είπε ξοδεύτηκαν μέχρι τώρα τριπλάσια από τα προβλεπόμενα χρήματα και το έργο που πραγματοποιήθηκε ήταν δύο φορές λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του ο κύριος Λαλιώτης μίλησε για διάψευση των «Κασσάνδρων» που προέβλεπαν την ακύρωση του έργου και έκανε λόγο για εγκεκριμένη χρηματοδότηση 84 δις για την περίοδο 2001-2006.

Στον Παρατηρητή της Θράκης μιλά σήμερα ο Πρόεδρος των Αναδόχων της «Κτηματολόγιο Α.Ε» και εκπρόσωπος της κοινοπραξία της Κομοτηνής κύριος Αθανάσιος Πρέσβελος.

Ο κύριος Πρέσβελος τονίζει ότι από την πλευρά των αναδόχων, δεν έχει επισημανθεί καμιά κακοδιαχείριση και το μόνο πρόβλημα που μέχρι τώρα εμφανίστηκε, ήταν η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των αναδόχων σε διάφορα σημεία της χώρας.

Ο κύριος Πρέσβελος εκτιμά, ότι οι όποιες παρατυπίες μπορεί να αφορούν το 8% της χρηματοδότησης που δεν έχει να κάνει με τη δράση του προγράμματος, αλλά με προμήθειες εξοπλισμών και υλικοτεχνικών υποδομών που πιθανώς να έγιναν με ευθύνη των μελών του Δ.Σ που διώκονται σήμερα από τη δικαιοσύνη.

Παράλληλα ο κύριος Πρέσβελος τόνισε ότι η αποχή των αναδόχων οφείλεται, στην οικονομική τους εξάντληση εξαιτίας της διακοπής των χρηματοδοτήσεων, που προέκυψαν όταν η Ε.Ε διαπίστωσε παρατυπίες στην εκτέλεση του έργου τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν έτρεχε το Β΄ΚΠΣ.

Τέλος ο κύριος Πρέσβελος, θεωρεί υπερβολικό το θόρυβο που δημιουργήθηκε στην Κομοτηνή σε σχέση με το Κτηματολόγιο, αφού όπως τονίζει τα διαπιστωμένα λάθη δεν ξεπερνούν κατά πολύ τον εθνικό μέσο όρο.

ΠτΘ: Κ. Πρέσβελε, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Μάλιστα ενεπλάκη και η Δικαιοσύνη εφόσον υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα που αφορά δίωξη μελών του Δ.Σ της Κτηματολόγιο Α.Ε για κακοδιαχείριση και για έκνομη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου. Η απάντηση ήρθε και από τον κ. Λαλιώτη και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Εσείς απεργείτε διαμαρτυρόμενοι για την εξέλιξη που πήρε το θέμα ενόψει και της αφίξεως του κοινοτικού επιτρόπου. Σε τι ακριβώς συνίσταται το ζήτημα που προέκυψε και ποιες είναι οι θέσεις σας;

Α.Π.:
Πρέπει να τονίσουμε, ότι οι διώξεις που ασκήθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την διακοπή εργασιών μας, γιατί έτσι το ονομάζουμε εμείς.

Αυτές προέκυψαν από το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου υπάρχει εμπλοκή στις σχέσεις Ε.Ε με την εταιρεία που εκπονεί για λογαριασμό του δημοσίου το Κτηματολόγιο. Η εκπόνηση γίνεται από 92 κοινοπραξίες επιστημόνων. Η εμπλοκή έχει σχέση με τον έλεγχο που έκανε η Ε.Ε. για τα κονδύλια του Β΄ ΚΠΣ όπου βρήκε κάποιες υπερβάσεις ή εν πάση περιπτώσει μη τήρηση κάποιων κανόνων και έκτοτε έχει διακοπεί η χρηματοδότηση και υπάρχει μια αλληλογραφία και ανταλλαγή απόψεων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα από τον Ιανουάριο οι 92 αυτές κοινοπραξίες να μην πληρώνονται και όχι για τις εργασίες αυτού του διαστήματος αλλά και για εργασίες που έγιναν στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών.

Αυτό μας οδήγησε σε μια εξάντληση οικονομική και προκάλεσε την αποχή που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου.

ΠτΘ: Εσείς πού εμπλέκεστε ως ανάδοχοι στην ιστορία αυτή που προέκυψε με τις εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις κυβερνήσεως και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το γεγονός ότι εγκαλούνται κάποια μέλη του Δ.Σ της Κτηματολόγιο Α.Ε για έκνομες ενέργειες;

Α.Π.:
Εμείς δεν έχουμε καμία ανάμειξη και αυτό είναι περίεργο και πολύ κακό για το κτηματολόγιο. Πρέπει να σας πω ότι το 92% των δαπανών του έργου, δηλαδή χονδρικά 85 από τα 93 δις που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα έχουν δοθεί για το Κτηματολόγιο, έχουν δοθεί δηλαδή σε αυτές τις κοινοπραξίες και στους 6.000 εργαζόμενους για να συνταχθεί το Κτηματολόγιο.

Σε όλο αυτό το «κύκλωμα» λοιπόν που είναι το κυρίως έργο του κτηματολογίου, παρόλο που κι εκεί έγιναν κάποιες έρευνες δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα και ούτε εμείς είχαμε την εικόνα ότι υπάρχει κάποια κακοδιαχείριση ή σπατάλη. Στο υπόλοιπο 8% που αφορά την λειτουργία της εταιρείας, κάτι έχει βρει ο εισαγγελέας το οποίο θεωρεί ότι είναι παράνομο που αφορά προμήθεια επίπλων, τηλεφωνικών κέντρων, δεν αφορά δηλαδή τη διαχείριση του έργου του Κτηματολογίου. Είναι κρίμα που μπήκε στο επίκεντρο της διαμάχης και φαίνεται ότι όλο το έργο του Κτηματολογίου είναι κάτι το οποίο διαχειρίζεται άσχημα οικονομικά ενώ δεν πρόκειται περί αυτού. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει αλλά πρόκειται προφανώς για κάποιες παρατυπίες ή παρανομίες μικρού μεγέθους.

ΠτΘ: Εσείς μέχρι τώρα δεν είχατε κανένα πρόβλημα ούτε με την Εταιρεία ούτε με την Κυβέρνηση όσον αφορά την εξέλιξη του έργου.

Α.Π.:
Έχουμε ένα παράπονο ότι η Κυβέρνηση αυτές τις διαπραγματεύσεις που κάνει με την Ε.Ε. έπρεπε να τις έχει τελειώσει πολύ νωρίτερα ή εν πάση περιπτώσει έπρεπε να διαθέσει η ίδια πόρους αν ήθελε να τραβήξει τόσο μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και να μην αφήνει εμάς απλήρωτους. Δεν έχουμε όμως ενδείξεις επειδή εργαζόμαστε και με άλλες υπηρεσίες, κακοδιαχείρισης εκ μέρους της επιβλέπουσας εταιρείας.

ΠτΘ: Στην Κομοτηνή υπήρξαν προβλήματα και λάθη μάλιστα σε μεγάλη έκταση, κατά τη συμπλήρωση του Κτηματολογίου και μάλιστα τα επιβαρύνθηκαν οικονομικά οι πολίτες οι οποίοι κλήθηκαν να επαναϋποβάλλουν τα χαρτιά τους. Μετά από το χρονικό διάστημα που έχει περάσει, εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αυτά τα λάθη και πως θα αποφευχθούν παρόμοια λάθη στο προσεχές μέλλον;

Α.Π.:
Οπωσδήποτε λάθη από αυτά που έγιναν θα μπορούσαν να είχαν γίνει, αφού ούτε εμείς, ούτε οι κτηματολόγοι, ούτε κανένας άλλος είχε αντίστοιχη εμπειρία και δεν υπάρχει και παγκόσμια εμπειρία. Η δε μεθοδολογία που ακολουθούν, επειδή το Κτηματολόγιο ξεκινά από μηδενική βάση και βασίζεται καταρχήν στις δηλώσεις των πολιτών μετά τις ενστάσεις και μετά τις προσφυγές, είναι μια διαδικασία που ούτως ή άλλως στηρίζεται στη συμμετοχή του πολίτη.

Είναι λογικό λοιπόν να υποστεί ο πολίτης μια ταλαιπωρία. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη χώρα μας είναι πολύπλοκο και τέτοια φαινόμενα είναι αναμενόμενα. Όσο κι αν εκ πρώτης όψεως φαίνονται ανεξήγητα και υπερβολικά αν κάτσει κάποιος και τα κοιτάξει προσεκτικά όλα έχουν την εξήγησή τους.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που βλέπουμε τους ιδιώτες οι οποίοι εξεγείρονται γιατί βάλαμε για παράδειγμα αλλού το οικόπεδό τους, αλλού το διαμέρισμά τους όταν έρθει η ώρα βλέπουμε ότι κάποιο λάθος έχει στο συμβόλαιο ή στη δήλωση. Πρέπει να σας πω, ότι το ποσοστό των ενστάσεων που έγιναν στην Κομοτηνή δεν διαφέρει από τον μέσο όρο άλλων περιοχών και επειδή έχουμε προχωρήσει στην επεξεργασία των ενστάσεων δεν είναι μια περιοχή με φοβερές δυσκολίες, με την έννοια ότι δεν έχει διεκδικήσεις ορίων, ότι τα αποτελέσματα φαίνονται να είναι πολύ καλά.

Φυσικά θα παραμείνουν κάποιες εκκρεμότητες αλλά πιστεύω ότι θα μιλάμε για ένα ποσοστό λαθών κάτω του 5%.

ΠτΘ: Είχε διαπιστωθεί πάντως ότι σε ποσοστό άνω του 90% υπήρχαν λάθη.

Α.Π.:
Για να είμαστε συγκεκριμένοι το ποσοστό των λαθών που διαπιστώνεται πανελλαδικά είναι γύρω στο 25-30%. Εδώ είναι ελάχιστα παραπάνω. Υπήρχαν 65.000 δικαιώματα και οι ενστάσεις είναι κάτω από 20.000. Και είναι λογικό να υπάρξουν διαμαρτυρίες, γιατί κάποια πράγματα γίνονται με αυτόματο τρόπο.

Εν πάση περιπτώσει επειδή οι περιοχές της Κομοτηνής προέρχονται από διανομές του Υπουργείου Γεωργίας και είναι σαφώς οροθετημένες, βλέπω ότι δεν θα έχουμε μεγάλα προβλήματα.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Α.Π.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

Άννα Πατρωνίδου


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.