Φιλαρμονικη Δημου Κομοτηνης: Συνοδευει με τις νοτες της καθε γιορτη της πολης!

Γιώργος Σεργκενλίδης, αρχιμουσικός «Κερδίζω πολλά βλέποντας την χαρά και την αγωνία στα πρόσωπά των νέων μελών λίγο πριν φορέσουν τη στολή της ορχήστρας»

Τους είδαμε να συνοδεύουν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κατά την επιμνημόσυνο δέησή του κατά τις γιορτές του Πάσχα, κερδίζοντας τις καρδιές των Κομοτηναίων ενώ πρόκειται να είναι αυτοί που θα κρατούν τον ρυθμό στην παρέλαση της 14ης Μαΐου για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης.
 
Ο λόγος για τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κομοτηνής που πάντα πλημμυρίζουν με νότες κάθε εθνική  ή θρησκευτική εορτή και λιτανεία, όχι μόνο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στα γύρω χωριά. 
 
Με αφορμή τη συμμετοχή τους στα Ελευθέρια 2018 ο «ΠτΘ» βρέθηκε με τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και τον αρχιμουσικό, κ. Γιώργο Σεργκενλίδη σε μία από τις πρόβες τους και μίλησε για την σημασία που έχει για εκείνους να πλαισιώνουν κάθε τοπική εκδήλωση, τα μελλοντικά τους βήματα, και την αγάπη που εισπράττουν από την νέα γενιά! 

«Κερδίζω πολλά βλέποντας την χαρά και την αγωνία στα πρόσωπά των νέων παιδιών λίγο πριν φορέσουν την στολή της ορχήστρας, είναι ένα όνειρο τους που πραγματοποιείται» 

Ο κ. Γιώργος Σεργκενλίδης είναι ο τέταρτος κατά σειρά αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Κομοτηνής, που ξεκίνησε ως προσκοπική μπάντα ήδη από την δεκαετία του ’30 για να ενταχθεί 20 χρόνια αργότερα στην αρμοδιότητα του Δήμου Κομοτηνής.
 
«Πέραν από την συμμετοχή μας στην παρέλαση των Ελευθερίων είμαστε εκεί σε κάθε θρησκευτική ή εθνική γιορτή και λιτανεία εντός πόλης και στα χωριά του Δήμου», είπε με θέρμη για να εκμυστηρευθεί ότι δεν μπορεί να ξεχάσει τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκάλιασε τους μουσικούς ο κόσμος όταν αυτοί συνόδευσαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κατά την επιμνημόσυνο δέησή κατά τις γιορτές του Πάσχα.
 
Αν και ο ίδιος έχει ως μουσικό πρότυπο τον καλλιτέχνη Δημήτρη Μητρόπουλο, τον οποίο θαυμάζει, όπως εκμυστηρεύθηκε, αφού έκανε την Ελλάδα γνωστή παγκοσμίως δεν ξεχνά ποτέ ότι ο καθένας θα πρέπει να είναι ανοικτός σε όλα τα μουσικά είδη. Φροντίζει, ωστόσο, να προσαρμόζει πάντοτε το μουσικό πρόγραμμα ανάλογα με την περίσταση ∙ έτσι  το ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Κομοτηνής περιλαμβάνει από εμβατήρια που πλαισιώνουν παρελάσεις και λιτανείες, μέχρι πένθιμα τραγούδια, όπως αρμόζει σε μία επιμνημόσυνη δέηση της Μεγάλης Παρασκευής.
 

Ως αρχιμουσικός ο κ. Σεργκενλίδης καλείται να συνδυάσει αρμονικά 30 μουσικούς χάλκινων και ξύλινων πνευστών αλλά και κρουστών, με διαφορετική εμπειρία και μουσικές καταβολές ο καθένας, αφού στην μεγάλη «οικογένεια» της Φιλαρμονικής Ορχήστρας δραστηριοποιούνται από παλαιότερα μέλη της ορχήστρας μέχρι μαθητές και φοιτητές, αυριανοί μουσικοί.
 
«Πιστεύω ότι έχουμε χρέος να ανοίγουμε δρόμους για αυριανούς μουσικούς. Στην Φιλαρμονική Ορχήστρα συμμετέχουν πολλά νέα παιδιά, φοιτητές και μαθητές οι οποίοι μαθαίνουν από εμάς μουσική θεωρία και πράξη. Κερδίζω πολλά βλέποντας την χαρά και την αγωνία στα πρόσωπά τους λίγο πριν φορέσουν την στολή της ορχήστρας, είναι ένα όνειρο τους που πραγματοποιείται», συνέχισε με θέρμη αναφερόμενος στον σεβασμό που εισπράττει από αυτούς.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Γιώργος Σεργκενλίδης διευθύνει, επίσης, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αιγείρου. Κρίνει, λοιπόν, πως είναι αναγκαίο να διαθέτει η κάθε περιοχή τους δικούς της μουσικούς που θα αφουγκράζονται τον «παλμό» της τοπικής κοινωνίας, πλαισιώνοντας κάθε εκδήλωσή της.

 

«Η μόνη προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στην Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Κομοτηνής είναι να αγαπά την μουσική» 

Η μόνη προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στην Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Κομοτηνής είναι να αγαπά την μουσική. Όλα τα μέλη της, εξάλλου, είναι ερασιτέχνες μουσικοί, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται αρκετό να σταματήσει τα μελλοντικά τους βήματα, μιας και στα πιθανά σχέδιά τους ανήκει η συνεργασία με ορχήστρες άλλων δήμων αλλά και τα ταξίδια σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.
 
Εξάλλου, όπως τόνισε και ο ίδιος έχουν πάντοτε ως «συμμάχους» τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής αλλά και τον Δήμο Κομοτηνής εξ ου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πρόεδρο, κ. Νατάσα Λιβεριάδου και τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Πετρίδη.
 
«Μία ακριτική πόλη σαν την Κομοτηνή όχι μόνο δεν περιορίζει έναν καλλιτέχνη, αλλά, αντιθέτως, του δίνει πολλές διεξόδους για να ασχοληθεί με το αντικείμενό του», είπες ο κ. Σεργκενλίδης, για να μοιραστεί μία από τις στιγμές που «κρατά» από την έως τώρα πορεία του ως αρχιμουσικός.
 
«Μία ιδιαίτερη συνεργασία ήταν αυτή με την Ευανθία Ρεμπούτσικα,  την Έλλη Πασπαλά και τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο με τους οποίους είχαμε εμφανισθεί στο Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης. Σε αυτήν τη μουσική παράσταση εμφανίσθηκε το σύνολο των μουσικών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, ενώ η συμμετοχή μας δεν είχε ανακοινωθεί στο κοινό. Ήταν μία έκπληξη για τους μουσικόφιλους και μία αξέχαστη εμπειρία για εμάς»!
 
 Κλείνοντας, ο αρχιμουσικός θέλησε να εκφράσει ένα «παράπονο», τη νοοτροπία της εκπαίδευσης να αντιμετωπίζει την μουσική ως μάθημα δευτερευούσης σημασίας στα σχολεία. Η μουσική πλάθει χαρακτήρες, τόνισε, γι’ αυτό και δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημασία της, αν και τα τελευταία χρόνια η αξία της όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται με τα μουσικά ιδρύματα, τα ωδεία και τους παραδοσιακούς συλλόγους να «κερδίζουν έδαφος».

 

 
Γιώργος Λαζαρίδης «Παίζω από αγάπη, γι’ αυτό και συνεχίζω μέχρι και σήμερα να έρχομαι σε κάθε πρόβα»

Το ίδιο πάθος για τη μουσική μοιράζεται και ο κ. Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος από τα 13 του συμμετέχει στην Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Κομοτηνής, παίζοντας τρομπέτα.
 
«Ήδη από τα 13 μου θυμάμαι τον εαυτό μου να μην μπορεί να κοιμηθεί πριν από κάθε εμφάνιση με την ορχήστρα. Όπως οι μαθητές και οι φοιτητές που νοιώθουν αυτήν την μεγάλη χαρά λίγο πριν φορέσουν την στολή, έτσι κι εγώ μετά από 30 χρόνια αισθάνομαι άγχος και αγωνία», συνέχισε μιλώντας στη συνέχεια για την σημασία που έχει η μουσική στη ζωή του.

«Η μουσική ηρεμεί το μυαλό μου, κάνοντάς με να ξεχνώ κάθε πρόβλημα της καθημερινότητας. Παίζω από αγάπη, γι’ αυτό και συνεχίζω μέχρι και σήμερα να έρχομαι σε κάθε πρόβα», είπε καταληκτικά συμβουλεύοντας πως για να προοδεύσει κανείς στον χώρο της μουσικής πρέπει να έχει μεράκι και να μαθαίνει συνέχεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.