Φιασκο με τις δηλωσεις Ερντογαν για την Θρακη. Σοβαρο λαθος του ΑΠΕ που προκαλεσε θυελλα αντιδρασεων

Με νέο τηλεγράφημα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων διόρθωσε το λάθος του και η συγκεκριμένη αναφορά ήταν του τουρκικού τύπου. Ουδέποτε ο Ερντογάν έκανε αναφορά για τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά του Αιγαίου, όπως μεταδόθηκε αρχικά.

Σε διορθωτική του δήλωση στις 18:24 το ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθάρισε ότι ο Ταγιπ Ερντογάν δεν μίλησε για δημοψήφισμα στην Δυτική Θράκη.

«Τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο» αναφέρει το τηλεγράφημα. Αυτό που έγινε, είναι ο συντάκτης του άρθρου να αποδώσει τα σχόλια του τουρκικού Τύπου (της Σαμπάχ) που αναφέρονταν στο Εθνικό Συμβόλαιο που είχε αποφασιστεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση το 1920. Εκεί η Σαμπάχ παρέθετε τα όσα είχαν αποφασιστεί, μεταξύ των οποίων και η φράση «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα».

Αυτή η φράση αποδόθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις στον πολιτικό και όχι μόνο κόσμο της χώρας, ενώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ διέκοψε την συνεργασία του με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία Άρη Αμπατζή.

Το διορθωμένο τηλεγράφημα του ΑΠΕ:

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο τηλεγράφημά μας με τίτλο “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο”, τα αναφερόμενα στη τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρ. Τ. Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο. Αντικαθίστανται δε από τα εξής:
«Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Το τηλεγράφημα διορθωμένο.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου και στo σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως με γνώμονα το ΑΠΕ και χωρίς να διασταυρώσει την είδηση το ΥΠΕΞ, αλλά και μεγάλο ποσοστό του πολιτικού κόσμου της χώρας, απάντησε στις υποτιθέμενες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου.

Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη» αναφέρει η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

ΝΔ: Προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχολιάζει με ανακοίνωσή της και η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία» αναφέρει η κ. Μπακογιάννη και προσθέτει ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους».

«Δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα. Διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει. Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα», καταλήγει η κ. Μπακογιάννη.

Το Ποτάμι: Ο κατήφορος του κ. Ερντογάν

«Η Συνθήκη της Λωζάνης και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων. Και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα, η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν» σχολίασε το Ποτάμι για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι συνεχίζει τις σπασμωδικές του κινήσεις, που μέρα με την ημέρα γίνονται και πιο επικίνδυνες. «Οι διεθνείς συμφωνίες όμως, δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια όποιου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του» αναφέρει και τονίζει: «Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.